Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 6 januari 2020

JESUS ÄR GUDS TÄLT


Guds närvaro i Jesus.


Det är gott om helgdagar i år. Både jul och nyår var mitt i veckan och igår, söndag 5 januari, var det Söndagen efter nyår... och samtidigt Trettondedagsafton, eftersom det idag, måndag 6 januari, är Trettondedag Jul - puh!
 
Kyrkans folk har hektiska dagar. Det firas gudstjänster var och varannan dag - och det är en stor glädje! Det gäller dock att vi turas om så att predikotröttheten inte drabbar kvaliteten...
 
Är Jesus verkligen "Guds tält"? Är du säker på att du inte är lite trött nu, Helene?
 
Följ med till EFS Möllebackskyrkan och hör själv. Rubriken är GUDS HUS och vi har just läst några rader ur 1 Konungaboken kapitel 8:

EFS i Karlskrona.
 
 
SALOMO SADE:
- OCH HERREN LÄT SITT ORD GÅ I FULLBORDAN; JAG EFTERTRÄDDE MIN FAR DAVID PÅ ISRAELS TRON, SÅ SOM HERREN HADE LOVAT, OCH JAG BYGGDE HUSET ÅT HERRENS ISRAELS GUDS, NAMN.
 
MEN KAN VERKLIGEN GUD BO PÅ JORDEN?
HIMLEN, HIMLARNAS HIMMER RYMMER DIG INTE, ÄN MINDRE DETTA HUS SOM JAG HAR BYGGT.
 
VÄND DIG ÄNDÅ HT, HÖR DIN TJÄNARES BÖN OCH ÅKALLAN, HERRE, MIN GUD.
 
LYSSNA PÅ DET ROP OCH DEN BÖN JAG NU UPPSÄNDER, OCH LÅT DIN BLICK NATT OCH DAG VILA PÅ DETTA HUS, DEN PLATS OM VILKEN DU SAGT HÄR SKALL MITT NAMN VARA... HÖR DEM, OCH FÖRLÅT.
1 Kon 8:20

Templet i Jerusalem.
 
 
Kan Gud verkligen bo på jorden? Himlen och himlarnas himmel rymmer honom inte, än mindre det tempel som Salomo byggde. Ändå bygger vi missionshus, kyrkor, ordnar tältmöten och bygger upp julkrubban, där Jesusbarnet fick bo en tid.

Människan är konkret, Gud är abstrakt. Men Gud vill hela tiden har kontakt med sin mänsklighet, därför går han in under våra villkor, och låter oss bygga.
 
Vi ska ha vår egen situation i åtanke när vi lyssnar till detta, men först en tillbakablick, för att veta varifrån vi kommer.

Kung Salomo är den som skriver de välkända orden i Predikaren 3:
 
ALLTING HAR SIN TID, OCH VARJE FÖRETAG UNDER HIMLEN HAR SIN STUND. FÖDAS HAR SIN TID, OCH DÖ HAR SIN TID.
PLANTERA HAR SIN TID OCH RYCKA UPP DET PLANTERADE HAR SIN TID…

Salomos tempel.
 


Så var det med Guds tabernakel, Guds tält, där gudstjänsten firades. Det fick inte stå beständigt kvar.
Under Israels ökenvandring bar folket nämligen med sig stora stolpar och tunga skinntyger, som de kunde bygga upp ett tillfälligt tält åt Gud, när de slog läger. Där inne skedde alltså all gudstjänst.

Men redan när folket började bråka och tillverkade guldkalven, flyttade Herren sin närvaro ut ur lägret. Han kunde inte vara bland ett folk som hade orena läppar och orena hjärtan… Förlåtelse var nödvändig för att förbundet skulle kunna upprättas, och Gud "flytta in" i lägret igen.

Tabernaklet - Gudstältet i öknen.
 


Det var först när Moses var död, och efterträdaren Josua fick leda alla Israels stammar in i Kanaans förlovade land, som detta stora ökentält; tabernakel, blev permanent. Det var i Efraims bergsbygd, i Silo (Shiloh) och där blev det stående under hela Domartiden, men sedan skingrades all inredning, liksom arken med budtavlorna.
 
Nu har alltså kung Salomo fått i uppdrag att ersätta folkets tidigare central-helgedom och bygga det första templet. Detta är ca 1000 f Kr.

Egentligen var det hans pappa, kung David, som fick tanken att bygga ett tempel åt Herren, men Gud tillät inte det, eftersom David var en krigsherre och hade blod på sina händer.

Salomos ståtliga gudshus stod i drygt 500 år. Det förstördes av kung Nebukadnessar år 597 f Kr och templets kärl fördes till Babel.
 
Ca femtio år senare, år 538 f Kr, fick judarna återvända till Jerusalem och bygga upp sitt tempel, det som kallas Serubbabels tempel.

Även det stod i ca 500 år, men skadades svårt då den romerske fältherren Pompejus erövrade Jerusalem år 63 f Kr.

Templet.

 
För tredje gången byggs templet upp, nu av kung Herodes den store. Det blev ännu större och ännu mer praktfullt, och invigdes år 64 e Kr, alltså sex år innan staden skulle komma att ödeläggas av den romerska härskarmakten.
Ni minns säkert talet om Jerusalems förstöring år 70 e Kr.

Och vi kan med rätta undra:

Till vilken nytta är allt detta byggande om Gud ändå inte ryms i boningar, gjorda av mänskohänder? Det skall ju vara byggt för att ÄRA GUDS NAMN.

Övermäktig skönhet.
 

 
Vi sveper vidare med historiens vingslag.

På 1100-talet byggs våra första kyrkor i Sverige. Men kyrkan tappar sakta sitt centrum och Luther kommer med reformationen på 1500-t. Om själva kyrkobyggnaden säger han att det bara är ett tillfälligt skydd mot väder och vind – det är Guds ord som är centrum!
Väckelsen går vidare och på 1800-talet kommer alla våra bönhus och missionshus. Och nu är vi här.
EFS grundades 1856 av Carl-Olof Rosenius.
 
När vi läser evangelierna så ser vi tydligt den respekt som Jesus visar för Guds hus.
Jesus visade att templet var viktigt. Men det fick inte bli en saluhall eller ett rövarnäste, utan det skulle vara ett bönens hus, allt enligt evangeliet i Markus 11:19.

När Johannes inleder sitt evangelium skriver han att Jesus själv är Guds tält, Guds tabernakel, som ska stå mitt ibland oss:

ORDET BLEV MÄNNISKA OCH BODDE IBLAND OSS, OCH VI SÅG HANS HÄRLIGHET… Joh 1:14.

Nu fullkomnas allt. Det är Jesus som är Guds tempel, de är ETT.

Guds fullhet bor i Kristus.


När vi döps in i Kristi gemenskap, då får vi den Helige Ande som gåva.
Paulus förklarar vidare att KROPPEN ÄR GUDS TEMPEL, och Petrus säger att vi i Kristus är LEVANDE STENAR I ETT ANDLIGT HUSBYGGE!

Detta är stort!
 
Det betyder att om det yttre huset rivs ned och förstörs, så består Guds tempel likväl - om vi låter Gud bo i våra hjärtan!

Men om Herren inte bor i våra hjärtan, ja, då spelar det faktiskt ingen roll om vi renoverar, bygger nytt och bygger större…
Detta gäller alla gudshus, kyrkor, kapell och missionshus i hela landet!
 
Detta är den tuffa sanningen, allt enligt slutsatsen från vad kung Salomo säger i 1 Konungaboken, att om vi inte ärar Guds namn med det som sker i våra kyrkor, då har de inget existensberättigande.

Hela Bibeln är full av samma situationer; när folket vänder sig bort från Gud, då tas allt ifrån dem, som en konsekvens av deras otro. Vi ska inte tro att det annorlunda för oss!
 
Men om verksamheten är av Guds vilja, då ge det tillbaka, när rätta tiden är inne igen.

Kommer du tillbaka?
 


Låt oss inte glömma att den Gud, som inte bor i tempel byggda av mänskohand, han är nära varenda en av oss, som längtar och ber!

Om Herren river ned, så är det för att bygga upp på nytt, med nya förutsättningar. Om Herren rycker upp det planterade, så är det för att vi behöver ny jordmån och nya fröer.

Herren förmanar och tillrättavisar oss alla att söka honom på nytt, djupare, innerligare, ärligare.
 
Jesus har gett oss ett underbart löfte, som vi får hålla fast vid, särskilt när det är svåra tider:
 
SÖK FÖRST GUDS RIKE OCH HANS RÄTTFÄRIDGHET
SÅ SKALL ALLT DET ANDRA TILLFALLA ER!
Matt 6:33

Det kan kännas som om rädslan har tagit oss… och att vi drivs av fruktan inför framtiden. Men om Gud är med oss, har vi inget att vara rädda för, om så alla kyrkor och missionshus skulle försvinna! Herren är ju kvar…
 
För det får inte bli som det blev på Gamla Testamentets tid, att folket hellre dyrkade själva platsen och själva huset mer, än de dyrkade Gud.

Eller som på Paulus tid att vissa höll sig till honom och andra till Apollos, de var viktigare än Kristus själv:
- Har Kristus blivit delad? Frågade han dem och ledde dem tillbaka till relationen med Jesus.

Döpta till Kristus...
 


Detta är en missionsgudstjänst. EFS har en lång tradition av mission utomlands, framför allt i Etiopien. Men nu är tiden här att vi för en tid behöver fokusera mer på hemmaplan. Vi behöver bygga upp Guds församling i Sverige, här, där vi bor.

Och Gudshusen modell 2020 ser annorlunda ut – det är radiostationer och TV-kanaler som sänder ut det goda budskapet om Jesus. Guds hus finns i tidningar – Budbäraren, Dagen och Världen Idag. Guds hus finns digitalt, på Facebook, bloggar och kristna Twitterkonton.
 
Tiden är annorlunda. Guds hus ser annorlunda ut, och Guds församling får vara uppmärksam på den utvecklingen.

Det enda som inte får förändras det är varför vi är här:

FÖR ATT ÄRA GUDS HELIGA NAMN.


Människan är konkret. Gud är abstrakt.
Men Gud kommer oss nära, på våra mänskliga villkor.
Därför är det så starkt att upptäcka hur Guds närvaro och fullhet bor i Jesus Kristus - inte bara i tabernaklet de bar omkring på i öken, och inte bara i de ståtliga templen som byggdes.

Jesus är Guds tält. Guds boning - mitt ibland oss!

Tack.

Kristus, världens ljus!


Låt oss be:
 
Käre himmelske Fader, jag ber för alla bröder och systrar, vid Guds barmhärtighet, att vi ska kunna frambära oss själva som ett levande och heligt offer, som behagar Gud.
Herre, hjälp oss så att detta blir vår andliga gudstjänst.
 
Hjälp oss att inte anpassa oss efter denna världen, men ändå leva i världen.
Låt våra tankar förvandlas genom förnyelsen, så att vi kan avgöra vad som är Guds vilja….

Herre, låt oss till sist, vid tidens slut, få gå in i det himmelska tabernaklet, där Du, Gud och Lammet är människornas ljus, allt i alla… Amen.
(Epistelns ord ur Romarbrevet kap 12).
 
Varma hälsningar från eder Helene F Sturefelt, V. D. M.

Tålmodig väntan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar