Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 23 maj 2021

ANDE och SPRÅK, predikan på PINGSTDAGEN

Listerkyrkan, EFS i Hällevik.

Glad Pingst till alla kända och okända lyssnare och läsare. 
Pingstdagen är en viktig högtidsdag för oss i den kristna kyrkan. Här kommer min predikan från EFS, Listerkyrkan i Hällevik idag, den 23 maj 2021.
Tag gärna fram din psalmbok och läs texterna på sid 1444.
Hela gudstjänsten finns på YouTube. Gå till Live.listerkyrkan.se.

Musiken idag spelade vi via CD-skivor. Vi fick minsann sjunga både med sångare från Nigeria, Skottland och Irland! Det låter ju nästan som Eurovision Song Contest... som sändes igår från Rotterdam.

"Set me Free". Israels bidrag.


PREDIKAN över 1 Mosebok 11:1-9 och Apostlagärningarna 2:1-11, årg I, ”Helig Ande”
 
Låt oss be: 
Evighetens Gud, Du vet att vi människor inte räcker till för att uttrycka vår längtan efter gemenskap med Dig. Tack för att Du ger oss din osynliga närvaro – Hjälparen – den helige Ande”. 
Herre, tala till oss nu, såsom var och en behöver, med uppmuntran och förmaning, varning och tröst. I Faderns och Sonens och den helige Andes namn, amen!
 
Tornbygge och språkförbistring i Babel. Andens kraft och ny förståelse i Jerusalem. Denna predikan har rubriken ANDE OCH SPRÅK. Innehållet delar jag upp i tre delar.
 
INLEDNING
 
Att inte bli förstådd är en obehaglig upplevelse. Vi uttrycker oss med ord, kroppsspråk, gester och miner. Att inte kunna göra sig förstådd är lika frustrerande.
Relation stavas kommunikation. Om vi inte kan kommunicera med varann, då dör relationen.
 
Och hur är det med vår Herre? Vilket språk talar Gud? Hebreiska? Grekiska? Arabiska? --- Ingetdera, tack och lov! Gud talar Hjärtats Språk; genom insikter, uppmaningar i hjärtat, genom oro som driver en att söka svar.

Vår Gud talar hjärtats språk!


Del 1 – BABELS TORN
 
Låt oss nu ta oss till Babel och se vad som där hände. Det är väl bra att bygga städer och höga byggnader? Vad var det som gick fel?
Jo, det var själva syftet.

- Vårt namn blir känt - vi blir "kändisar" - och vi slipper vara skingrade. 
Syftet var skryt och högmod, inte omsorg och fridsamhet. Det var torn istället för broar (som vi sjöng om i psalm 285).
 
Vår tid känner många skrytbyggnader i form av skyskrapor och idrottsarenor. Vi som bor på Listerlandet och hejar på Mjällby, tänker kanske på den kommande fotbolls-turneringen i Quatar, där slavar bygger arenan i ett ökenland, utan intresse för idrotten – det är bara ett medel att försöka framställa sig i god dager och lägga dimridåer för sin politik.

Bygg inga torn.


I Bibeltexten är det uppenbart att människorna inte söker Guds ära. Snarare tvärtom! Man får en känsla av att Babels torn vill konkurrera med Guds makt.
Därför sätter Gud en gräns för människans högmod – Gud förvirrar deras språk så att de inte längre förstår varann… och vi vet ju hur sådana byggen blir…
 
Andra konsekvensen blev att folket skingrades. Det var inte bra att de bodde för många på samma ställe. Här skulle man kunna tänka sig att våra olika länder och nationer faktiskt ser sin födelse…!

Ukraina väntar på svar.

 
Del 2 – APOSTLAGÄRNINGARNA
 
Vi som har lyssnat på Eurovision Song Contest har lärt oss nya namn på länder som inte fanns förr – Belarus, Georgien…. Vi har engelskan som gemensamt språk och själva musiken kan också förena och tala.
 
Jag vill ge ett konkret exempel från en turné till Prag med EFS Karlskrona; Möllebacks-blåset för några år sedan. 
Det var mycket svårt att kommunicera för tjeckerna kunde ingen engelska, men vi lyckades ändå genomföra konserten.
Efteråt spelade deras ungdoms-grupp gitarr och sjöng några lovsånger, på tjekoslovakiska. Plötsligt drabbades vid av Guds Andes närvaro… Herren rörde vid oss, genom deras hjärtan till våra hjärtan. Och vi blev mycket välsignade!

Karlsbron i Prag, 2009.


Det som hände i Jerusalem på första pingstdagen var att många olika folkslag hade kommit dit för att fira högtid. Om vi översätter deras namn så vet den be-reste att det var folk från Grekland, Turkiet, Makedonien och Italien, ja, det låter ju som Eurovision Song Contest!
 
När helig Ande föll över lärjungarna skedde ett läkedomsunder:
- Språkförbistringen från Babel hävdes! Genom Andens kraft hävdes missförstånden och distansen. Plötsligt kom alla nära och förstod varann. Och framför allt; alla som var i Jerusalem fick höra talas om Guds stora gärningar på sitt eget språk – på arabiska, kretensiska och persiska!
 
Andens språkliga gåvor har två olika modeller.
- det ena är just detta att man får sig givet att tala ett riktigt språk för att kunna tilltala en främling.
- det andra är det vi kallar för ”tungotal” som är ett kärleksfullt ”babbel” inför Herren, ett bönespråk för den enskilde. Och om tungotalet förekommer i församlingen, så måste det uttydas.
 
Mycket folk utanför Dyngporten, Jerusalem, 2018.

Här kommer ett konkret exempel till:
En kvinna berättade om en gudstjänst i Svenska kyrkan. Bakom henne satt en familj från Afrika. Vid förbönen kände hon att märkliga ord kom till henne, och de upprepade sig gång på gång.
Hon fick en ingivelse att vända sig om och säga orden, som hon inte begrep, till den afrikanska familjen.

De började gråta, glädjetårar, för de fick ett direkt tilltal från Gud:
- Känn ingen oro, känn ingen oro, jag är med er, jag är med er….

Helig Ande är med oss. Tåstarps kyrka.

Del 3  - EVANGELIET, Joh 14:25-29
 
Vi som tycker om språk kan konstatera att Helig Ande är Guds presens - inte bara imperfekt i dåtiden eller futurum i framtiden - utan närvaron i Nuet.

Helig ande är vår Hjälpare. I världen finns det så många ”andar” som kräver vår uppmärksamhet, men som inte vill väl. 
Återigen; i Eurovision Song Contest såg vi bland annat Norges bidrag med sångaren ”TIX” där han var utklädd till ängel i kedjor, med texten:
- Jag är en fallen ängel, och jag kämpar med mina demoner… 

Norges bidrag, "Fallen angel".


Ja, det är det många som gör, men vi har tagit bort begreppen för ondskan, så vi ser inte längre och förstår inte ondskan. Det var ett mycket visuellt och talande nummer, där det blev tydligt att vi måste försvara oss mot ondskans mörka styrkor.
 
Vi lever i en värld omgiven av krafter som vill ta makten genom förstörelse och girighet. Jesus är tydlig och säger:
- Jag ger er inte det som världen ger.
Vad är det då? Jo, ära, makt och berömmelse. En ande-lös värld. En sönderbombad värld, en skövlad värld. En värld med höga torn som monument över sin egen förträfflighet.
 
Men vad ger Jesus då?
Frid och åter frid!
Jesus visar att det är i Guds Sion som gemenskapen mellan människor börjar om, på den första pingstdagen. Genom alla tider och sekler så är det den Helige Andes kraft som verkar - att läka varje relation! Och det är Anden som bygger våra församlingar, inte vi.
 
Först läkedom in i våra familjer med djupare förståelse i äktenskapet och ny förståelse mellan barn och föräldrar.
Sedan läkedom i relationerna med våra grannar, i samhället, och därefter mellan länder. Vi ska bygga broar, inte torn och murar.

Skillnad på anfall och försvar!


Låt mig i detta sammanhang försiktigt lyfta fram dagens Mellanöstern, och markera att det är skillnad mellan anfall och försvar…
Anden talar om Guds mäktiga gärningar – hur Herren leder oss genom svårigheter, hur Herren upprättar oss, hur Herren läker såriga relationer – på alla plan! 

Och det sker genom förlåtelse och försoning, till fred och frid.
 
- Detta säger jag er innan det sker, för att ni skall tro det när det har skett, sa Jesus.

Vi längtar efter Frid.

 
AVSLUTNING
 
Så blir det tydligt att SPRÅK och ANDE hör ihop.
 
Upplevelsen är att ”det är verkligen ingen som förstår mig!” så kan Helig Ande gripa in och förena människors hjärtan, med Herrens hjärta.
Han som har skapat dig, känner dig, känner ditt hjärta och dina behov helt och fullt. Och han vill att du skall lära känna dig själv, genom att du lär känna Herren, och hans kraft.

Till sist.
Vårt svenska bidrag i Eurovision Song Contest med Tusse, hade titeln "Voices" - röster. Det kan bli en bön för oss att vi skall höra alla röster som ropar i sin nöd, som ropar på gemenskap i denna pandemins tid, röster som ropar bortom språken, så att vi kan mötas, i Andens glädje när restriktionerna släpper!
 
Bön:
Gud, för uppbrott och förvandling lär oss glömma bort vår jag.
Driv oss ut att bygga broar, till en okänd morgondag.
Tack för att det finns underbar kraft hos dig, i en glädje bortom alla ord och begrepp, bortom graven… (Sv Ps 285:2)
 
Glädjetårar och regn.


Dessa sånger styrkte oss:

CD-musik - Ingmar Johansson - Hör hur Gudsvinden bär.

CD-musik - Göte Strandsjö "Gud, du är här, i detta rum finns också Du" 


CD-musik - Per Harling "Wa Wa Wa" - Kom O Helig Ande, kom!
 
CD-musik - Psalm 285 "Det finns djup i Herrens godhet" - Bengt Johansson
 
CD-musik - IONA John Bell: "Kom, helig Ande, kom rör vid oss".
 
CD-musik - Ulf Christiansson "Det finns kraft, kraft, mäktig underbar uti Gudslammets blod"
 
CD-musik - PSALM 730 "Må din väg gå dig till mötes", Per Harling.

Snart öppnar vi upp våra kyrkor!

Andeglada hälsningar,

Helene F Sturefelt, V.D.M.
- predikant och musikälskare.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar