Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 1 september 2020

ANDLIGA SÅNGER Tryggarääkan

Finaste barnsångerna!

Välkommen till radio Sölvesborg och Andliga sånger, där vi skall ägna 59 minuter åt "Tryggaräääkan" och "Lyktan kommer lyktan går..."

Detta avsnitt tar leende upp barnens missuppfattningar av psalmer och böner. Vi kan alla berätta någon tokighet då vi som barn inte förstått vad vi bett eller sjungit om.

Kärleksfulla sånger, visor och psalmer från olika kyrkor förgyller programmet. Jag har haft mycket roligt då jag plockat exempel ur boken "Det är saligt att samla citron". Den är läsvärd!

Men viktigast är ändå att aftonbönen ger ett barn en stor trygghet, oavsett om man förstår orden eller inte. "Någon" är där, och vakar över en... Men lyssna också på den ledsna tomheten som "Svenska Björnstammen" sjunger om:

- Vart jag mig i världen vänder, står jag här med tomma händer....

"Det är saligt att samlas i tron"...


Klicka på den blå noten här, så startar programmet.



MUSIKLISTA:

ERIK TILLING - "Det sjunger i själen och hjärtat".

SOMMARDRAG PÅ TIMMERNABBEN med Kalmardraget och Kicki Löwenham: "Med sprakande färger", "Spöken och monster", "Alla dagar" och "Stampa-fötterna-applåd".

VÅRA MEST ÄLSKADE BARNPSALMER, Tomas Blank och Skogängens barnkör med solister: "Tryggare kan ingen vara" och "Gud som haver".

VADSTENA FÖRSAMLING Svenska kyrkan - Du som vill att jag skall finnas: "Ingen är för liten för Gud", "Du som vill att jag skall finnas".

- Tack mina fina arbetskamrater i Vadstena för ert initiativ till denna CD-skiva! Tack Camilla Wellborg-Käck ,som gav mig denna skiva, tack alla barn (som nu är stora). Fina foton av Bengt Bylund - vila i frid. Tack Catrin Hesselstrand för mjuka illustrationer och tack förre kyrkoherden Torbjörn Ahlund för ditt initiativ till att spela in! Det borde fler församlingar göra....

Kyrkomusiken i Vadstena.


ÄLSKADE UNGE - Linköpings stift: "Bara den som vandrar nära marken", "Jag är hos dig min Gud" (sv psalm 607) - jag spelar med på blockflöjt. "Gud hjälper", "Bön" samt "Gode Fader".

CAROLA - Sov på min arm: "Thula sana" (afrikansk vaggvisa för HIV-smittade barn... Jag gråter...). "Jag sjunger godnatt" - mycket fin sång!

GÖTE STRANDSJÖ - Som när ett barn kommer hem om kvällen: "Välsigna alla barn, käre Gud" - en bönesång som vi ofta använde vid familjegudstjänsterna i Sillhövda och Tving på 90-talet.

På Pingstkyrkans loppis hittade jag en rolig CD med barnsånger, Alexandra Hyllerud med vänner: "The Best Of": "Det bubblar inom mig" och "Jesus-party" - knasigt festlig!

FRYKMAN - Börje Ring och Sunne missionskyrka sjunger Frykmans psalmer: "Vår store Gud gör stora under". Lyssna till den gamla tramporgeln.

The Best Of Alexandra Hyllerud.


I andakten spelar jag den snart bortglömda psalmmelodin till "Gud som haver", Sv ps 193. Känner du igen den?

När man ställer gamla och nya sånger vid sida om varandra, så upptäcker jag att det som enkelheten vinner, ger en förlust av det gamla mysteriet av "stor-orden". Det som de gamla obegripliga orden ger av tyngd, ger en förlust av förståelse.

Förstås. Därför behöver vi både ock! När jag har hoppat och dansat med Jesus-partyt, så vill jag ta det lugnt med det djupa innehållet som jag inte helt kan omfatta. Där djupnar Guds närvaro.

Var välsignad, i glädje!

Helene Fransson Sturefelt, programkreatör och producent, musikletare och blockflöjtsspelare.

Jörgen Hjärtenflo Sturefelt, radiotekniker och livskamrat.

Till glädje!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar