Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 30 september 2020

ÄNGLARNA och GUSTAV DAHLÉN New Age

Guds ljus. Änglaljus.

En bedjande moder, solen som hälsning från Gud, en uppfinnare och Bibelns kraftfulla änglar - vad har de gemensamt? 

En fjäder på marken, några änglakort på bordet, en sökare och Nyandlighetens förklädda änglar - vad har det gemensamt med förra frågan?

Jo, det skall du få se nu. Jag skall väva en väv av änglar och skaparkraft. Men för att kunna läsa detta, måste du tåla mitt behov av sanning, rå-sanning, den som inte stryker medhårs utan den som avslöjar insidan.
Old Age kommer att möta New Age. Schlager möter psalmer. Fromma önskningar kommer att möta Guds basun-änglar - och det blir en krock.

Andlig kommersialism.


Jag såg en svartvit film igår från 1954. Det var en spelfilm med goda svenska skådespelare, som skildrade hur det gick till när ljuset kom in i lampan...!

Gustav Dahlén var den klåfingrige bondpojken som hittade på en massa saker och skapade uppfinningar som ingen förstod sig på. Han underkastade sig motvilligt utbildning till ingenjör, på tidigt 1900-tal. Han träffade sjöfartsfolk som var bekymrade för säkerheten till havs - fyrarna gick inte att lita på. Allt för många förliste.

Samtidigt låg hans mor för döden i "kräfta", cancer. På sin dödsbädd citerade hon en gammal psalm, välkänd för sin tid, men helt bortglömd av oss. Dock snappade jag upp några ord och letade i den gamla psalmboken från 1937:

Kullens fyr.


SOLEN DIG SITT OFFER TÄNDER
DÄR KLAR HON FRAM PÅ FÄSTET LÄNDER
MED LJUSETS HELGA RIKEDOM.

OCH DÅ LJUVT NATUREN SVALKAS
MED FRIDEN VÖRDSAMT MÅNEN NALKAS
FÖR DIG I NATTENS HELGEDOM.

OCH HELA HIMLENS HÄR, DIG SAMMA VÖRDNAD BÄR
MED DITT FINGER, VÅR GUD OCH FAR, I VÄRLDARNA DU SKREV DITT NAMN.
Sv Psalm 3 vers 2 - i vår nuvarande psalmbok är det nr 329.

Gustav såg på sin älskade mamma och fick en ingivelse att det handlade om solen... som skulle lösa problemet med ljuset... att få lågan att blinka så att fyrljuset kunde leda fartygen om natten.

Den tekniska lösningen med expansion och sammandragning lämnar jag därhän just nu. Det viktiga är att uppfinnaren fick fatt i en skapelsetråd från Gud själv, via en gammal psalm, där moderns kärlek fick honom att öppna sitt hjärta för budskapet.

Fyrens lins. Fantastisk uppfinning!


Säkert var änglarna där och orsakade "ingivelser" (se förra inlägget, Andliga sånger). Även för mig började en minnesbild träda fram. Den mäktiga psalmmelodin till tunga orgelklanger tonade fram ur minnesbanken.

DIG LOVA KERUBIM, DIG PRISA SERAFIM, HOSIANNA
HELIG ÄR GUD, ALL VÄRLDENS GUD.
ALL KRAFTS OCH NÅDS OCH VISDOMS GUD.
Sv Psalm 329:1.

Höga majestät! Hedborns psalm från 1812.


Dessa keruber och serafer, vilka är de? 
Orden är konstiga, men just därför har de etsat sig fast. 
Många människor har erfarenhet av änglar. De har sett ljussken, hört budskap, fått ingivelser att göra på ett visst sätt - och dessa änglaerfarenheter har förändrat livet. 

Bibeln berättar också om änglar. Det är framför allt där vi vår kunskap om dem. Dessa ljusvarelser är en del av den himmelska härskaran som ständigt lovsjunger Guds ära. De kallas även för "tjänste-andar" för deras uppgift är att bistå oss människor.

Men de har inte "vingar"... och inte fjädrar. De "flaxar inte omkring"... Vi vet inte hur andliga varelser förflyttar sig.
Men vad kommer då vår uppfattning ifrån att änglarna har vingar?

Jo, på ett enda ställe, och det är ett centralt ord, beskrivs hur profeten Jesaja kallas till sitt uppdrag, och där är keruberna och seraferna - med märkliga vingar:

I DET ÅR DÅ KUNG USSIA DOG SÅG JAG HERREN SITTA PÅ EN HÖG OCH UPPJÖJD TRON, OCH SLÄPET PÅ HANS MANTEL UPPFYLLE TEMPLET. 
SERAFER STOD OMKRING HONOM.

VAR OCH EN AV DEM HADE SEX VINGAR; MED TVÅ TÄCKTE DE SINA ANSIKTEN, MED TVÅ TÄCKTE DE SINA FÖTTER OCH MED TVÅ FLÖG DE...
Jesaja kap 6:1-2.

Serafer... med sex vingar.


Vi kan omöjligt veta något om dessa himmelska varelser, och att försöka avbilda dem är ännu mer omöjligt.
Men jag har varit i Israel, inne på tempelinstitutet i Jerusalem, och fått se... Där finns alla heliga föremål som behövs för ett återuppbyggande av templet i vår tid, bland annat förbundsarken med de sexvingade seraferna...

Det var mer än heligt! Högheligt! Jag fattar än idag inte att jag fått nåden att se detta med mina egna ögon. Fotografering var naturligtvis absolut förbjudet (så simpla vi är...) men jag köpte en bok om templet, med underbara målningar:

Tempelinstitutet, Jerusalem.


I mitt hjärta finns ett inre rum. I frälsningen har Herren gett mig tillträde till "det allra heligaste". När som helst kan jag i vördnad träda in där, och stå med änglarna i den ljuvligaste lovsång till Herren, inför tronen. 
Du kanske kan ana... 

Eller så kan du inte det.

Men jag är rikt välsignad med denna verklighet. 

Utan fjädrar.

Förbundsarken med keruberna.


Som ett fyrljus lyser Guds närvaro i min själ. Jesus är en fyrbåk - inte bara tänd av solen i en respektfull, svensk uppfinning av Gustav Dahlén - utan i mitt sätt att tänka och handla. Visst snubblar jag och gör fel, men det är då fyrglaset är vänt mot andra hållet och det är mörkt på min sida...

Jag vet att många kan längta efter att ha denna erfarenhet. Den hålls tänd och levande genom lovsången - både gamla torra psalmer och häftig lovsång från Hillsong-traditionen. Kännetecknet är att Guds Ande är där. Ljuset är på Fadern, Sonen och den Helige Ande.

Inte på änglarna.

Jag vet också att många söker på enklare sätt, och lockas att köpa "ängla-kort". Har du gjort det? Änglakorten är vad jag förstår en sorts "tarot-kort" som man lägger för att under dagen få stöd. Ofta är det fina ord, gulliga hälsingar och uppmuntrande känslor. Det är bra.

Men det når inte fram till sanningen.
Positiva "affirmationer" förnekar svårigheterna, så att vi till slut inte ser dem, än mindre vågar närma oss dem.

Dessa änglakort ger nämligen ingen bestående varaktighet. De är som socker, som triggar mer, mer... men de mättar inte. Guds närvaro är inte där. De verkliga änglarna är nämligen oändligt mycket mer kraftfulla, ja så kraftfulla att den som upplever dem slås till marken.

Därför skyndar de sig att utropa:

- VAR INTE RÄDD!

Söt. Men helt kraftlös.


Så var det för Bets, en etiopisk kille som flydde från inbördeskrig och djävulskheter. Krigets fasor förstörde honom så mycket att när han kom till en svenska tryggheten så kunde han inte hantera den.

Han blev kriminell och "proffs-rånare" av värdetransporter. Känslolivet var dött och han blev allt hårdare. I jakten på frid jagade han istället döden.
Allt våld han upplevt stoppade han in i "svarta lådan", tills en dag då helvetet började komma ifatt honom. 

Fängelsestraff väntade. 

Han drabbades av en övernaturlig rädsla, som han själv beskriver det för tidningen Dagens reporter (25/9-20).
- En kväll under flykten som barn drabbades jag av en mycket stark rädsla, berättar han. Då såg jag en ängel sväva ovanför mitt huvud, helt majestätisk och lysande. Jag tittade på min mamma, jag tror att hon upplevde en närvaro, men hon såg inte vad jag såg.

Orden som ängeln uttalade gav lille Bets ett lugn han aldrig tidigare upplevt:

- Var inte rädd, var inte rädd, var inte rädd.

Kraftfull. Just därför "var inte rädd".


Ett halv liv av mörker passerade, men nu 21-år gammal hörde han ängelns röst igen.
Men i häktet sänkte mörkret allt tätare omkring honom då han planerade vad han skulle göra med alla pengar han rånat. Till slut hade han svårt att andas, och ropade:

- Gud, visa dig för mig!

Då var det som om ett moln löstes upp, som att den helige Ande svepte över min nacke. Jag hör rösten igen, och den upprepar tre gånger:

- ALLT DU SÖKER FINNER DU I MIG.

Bets berättar hur han upplever att Jesus sätter sig bredvid honom och håller om honom. 

- Den natten glömmer jag aldrig, då Gud öppnade mitt hjärta!

Gud öppnar hjärtat.


Detta är Old Age. Detta är det Bibeln berättar om. Hur Gud kommer till oss, som en hälsning från livet självt, via änglarna. Eller ännu starkare; som Jesus själv.

Konsekvensen är förändring. Resultatet är omvändelse. 
Den egna prestationen är noll. Det är Gud själv som agerar. Det enda vi har att göra är att ta emot. I ödmjukhet.

Och där sitter stoltheten och blockerar. Även rädslan.

Där sitter du. Och blockerar.


New Age är annorlunda. Nyandligheten söker inte Gud. Jo, kanske, men de fastnar ofta vid änglarna. Dessa änglar är inte Guds änglar. Tyvärr. De är förklädda från ett annat håll.

Många kvinnor visar glada sina änglar i hemmet, på tavlor, i bokhyllor och som ängla-kort på hallbordet. De har hittat sin andlighet och livsstil och är så nöjda med det. En låg självkänsla blir styrkt av snälla ord.

Och där kunde vi stanna och jag sluta skriva.

Det är bara det att änglarna vill inte detta! Guds änglar vill absolut inte bli föremål för uppmärksamhet eller dyrkan. De vill inte bli satta på piedestal, därför att där skall herren Gud sitta, och ingen annan! Det är avgudadyrkan.

Det är därför det inte finns någon kraft i dessa fjäderdockor i bokhyllorna.
Och tyvärr är man grundlurad.
Bakom alla dessa system av ärkeänglar och förfrågningsmönster ligger Guds fiende.

Förklädd djävul.

Titta noga på den här bilden. Ett skyltfönster i en vanlig stad, fullt med New Age-tingel-tangel. Hur är det möjligt att man ställer en djävulsdöskalle framför änglarna?? Det avslöjar precis det jag menar!! Var inte naiv. En kristen människa skulle aldrig kombinera Gud och ondskan på detta sätt.

Kanske har du även gått på ängla-seanser? Varifrån tror du dessa snälla kvinnor får sina uppgifter ifrån? Jo, ifrån "guiderna". Vilka är de? Bli nu inte arg när jag fortsätter berätta.
Men jag lovar dig att om Bets som flydde kriget hade dragit ett litet änglakort bland vapnen, så hade det inte hjälpt...

Doreen Virtue, som skapade änglakorten, är mycket kritisk till hur Guds fiende djävulen förkläder sig till en "ljusets ängel" och förleder sökande människor. Läs mer här på hennes egen hemsida! Viktigt!
När hon mötte Jesus förändrades allt...



Kristus förändrar allt! Fullkomligt!


New Age är som en icke-fungerande fyr som ständigt slocknar. Elden har inte den riktiga glöden. Kraften är bara tillfällig. Och sjöfararen går på grund ute på livets seglats.

Det är också så att Guds riktiga änglar även kommer med varningar och doms-ord. Det tar vi mer om i nästa inlägg. 
Och den som verkligen söker sanningen, är också beredd att bli struken mothårs... efter som det är Gud Fader själv som i sin KÄRLEK gör det. För att vi skall kunna möta Honom. 

Till sist.

Bets mamma gav honom namnet Betsegaw, som på det etiopiska språket betyder "I Guds nåd", är det inte stort!?
- Min mamma kände på sig att mitt liv kunde bli fyllt av katastrofer, men att det skulle sluta med detta vittnesbörd "I Guds nåd", säger Bets och ler med hela ansiktet.
Straffet har förändrats till kontraktsvård, så nu går han på bibelskola i Uppsala. Han får slutordet:

- Gud säger att den enda procent jag väljer att INTE ge till Honom, den kan djävulen använda till hundra procent....

Den kärleksblödande Kristus.


Tack Gustav Dahléns fromma moder som hjälpte mig att hitta den majestätiska psalmen 3 (329). 
Tack Hedborn för din kraftfulla psalm, med must och märg.
Tack Gud för Gustav som lät sig ledas av solens ljus in i fyrbåkens livräddande verksamhet.
Tack Bets att du berättade din livshistoria för oss.
Tack Folkkyrkans lovsångsteam som får min själ att översvalla!
Tack alla änglar för att ni inte sviker oss. Förlåt oss när vi sviker... i dumhet.

Tack käre himmelske Fader för att Du ständigt ropar på oss och vill leda oss. Hem. Igen. 
Och frid över Israel med säkra fredsgränser. Amen.

Var välsignad till omvändelse, du som läste detta.

Helene F Sturefelt, 
- utan änglahår men med stålgrå kalufs som inte viker sig i blåsten.


!?!?!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar