Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 27 september 2020

LUTHERS PESTSKRIFT - I Farsotens Tid

Sommar eller höst?

Vilken varm septemberdag! 20 grader i solen och mild vind. Skönt, men skall det verkligen vara så? På tipspromenadens frågor om vilken årstid det är, blev jag tveksam.

Följ med ut till Verkö i Karlskrona skärgård. Här slåss den stora kabeljätten ABB om platsen med ädellövsskogarna och havsvikarna... Redan är två vikar ifyllda med grövsta makadam, men ekar och bokar ger ännu sin grönska.

Här har EFS Möllebacken en scoutstuga eller missionshus. Nu inbjöds till familjegudstjänst, denna söndag den 16:e efter Trefaldighet. Det är "lilla påskdagen" idag med temat "Döden och livet".

Vi ordnade ett altare på stenhällen med ett kors från skogen - och ett i himlen där flygtrafiken återigen ritade mönster med sina utsläpp.

Altare och ukulele. Präst och kantor, allt i ett.

Här kommer predikan som förkunnades. Med fördel kan du läsa texterna först, från tredje årgångens läsningar, sid 1527 i psalmboken. 

Gammaltestamentlig läsning ur Jobs bok, kap 14:13-15. Epistel från Filipperbrevet kap 1:20-26. Evangelium enligt Markus kap 5:35-43.

I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN… Herre, öppna våra hjärtan för Ditt Ord, öppna Ditt Ord för våra hjärtan. Tala uppmuntran och förmaning, tala varning och tröst till oss. Amen.

Lägg märke till ordningen av orden: Döden och livet, inte Livet och döden! Varför då? Jo, vår kristna tro pekar hela tiden på ett liv bortom döden!

Job säger: OM DU ÄNDÅ VILLE GÖMMA MIG I DÖDSRIKET!

Han var helt utmattad av de prövningar som Gud lät drabba honom. Han var nära att förlora hoppet….

Paulus säger: FÖR MIG ÄR LIVET KRISTUS OCH DÖDEN EN VINNING. Jag slits åt båda hållen: jag längtar efter att bryta upp och vara hos Kristus, men för er skull är det viktigare att jag är lever kvar…

Jesus säger: VARFÖR ROPAR NI OCH GRÅTER? VAR INTE RÄDDA, TRO BARA…

 

Välkommen till friluftsgudstjänst.

Jag känner stor tacksamhet mot Bibelns texter som talar sanning, med kärlekens röst. Inget överslätande, ingen falsk tröst utan en rå-ärlig beskrivning av hur livet är.

Nu ska vi bearbeta vår situation med Corona-viruset och den pandemi vi utsätts för. Till min hjälp har jag en skrift som EFS ”Budbäraren” skickade ut i somras: I FARSOTENS TID – Luthers Pestskrift: Är det rätt att fly från en dödlig pest?

För nästan 400 år sedan, 2 aug 1527, drabbades Wittenberg av böldpest. Inkubationstiden var bara några dagar. Dödligheten låg mellan 30-90 %. Fursten Fredrik den Ståndaktige beordrade Luther och de övriga professorerna och studenterna att lämna staden och söka sig i säkerhet.

Men var det rätt?

I Farsotens Tid.

Han hade just återhämtat sig från en annan sjukdom och hans hustru Käthe var gravid. De beslöt att stanna i Wittenberg, där de öppnade sitt hem och omvandlade det till en sjukstuga.

Prästerna i Breslau blev oroliga. Pesten var på väg dit. Är det rätt att fly från en dödlig pest, frågade de Luther, som då skrev denna lilla skrift, med kristliga råd.

Han fungerade faktiskt både som stats-epidemiolog och teolog som inte ger förenklade svar.

Nu ska han få undervisa oss, här på Verkögården!

Rätta vägen, på Verkö.

1) GUD HAR ALLT I SIN HAND. Inget händer som Gud inte tillåter eller har makt över. Detta fick Job erfara under sin bittra kamp mot Åklagaren – allt för att visa att han höll fast vid Guds förbund. Gud låter dessa pandemier härja, för att vi skall prövas i vårt hjärtas inställning.

2) DJÄVULEN, GUDS FIENDE, tillåts alltså att visa sin högst påtagliga verklighet i att vilja förstöra allt liv. Det är honom vi skall stå emot, säger Luther enligt Skriften.

3) VI ÄR SKÖRA OCH KAN INTE TA LIVET FÖR GIVET. Även en troende människa drabbas av sjukdom och elände. Vi har inte kontrollen. Vi kan inte styra Gud med vårt beteende.

Vi som är infogade i Guds förbund har Guds beskydd, men det betyder inte att vi är osårbara.

Jag orkar inte mer...

4) NÄR DET SVÅRA KOMMER KALLAS VI till att söka Kristus i tro och bön, och inte låta rädslan ta över! Detta är så viktigt!

Hur många har inte skrämts av välmenande råd att inte gå ut ur huset, att inte handla, att inte träffa någon…

Klokhet och rädsla är inte samma sak!

Synagogföreståndaren sökte Jesus i sin smärta över dotterns död. Han fick ett dåligt råd, precis som Job av sina s k vänner:

- Du skall inte besvära Mästaren längre.

Men Jesus hörde deras ord och kom honom till mötes. Han visade Guds makt för dem, för oss, genom att uppväcka flickan från de döda. Vad som hände sedan och hur länge hon levde, det vet vi inte, mer än att hon också avslutade sitt liv med döden längre fram – men en död med Gud, som lever med oss, när vi dör!

Drivveden predikar.

5) DET FINNS MÅNGA SVAGA I TRON OCH NÅGRA FÅ STARKA. 

Luther menar att var och en måste känna efter vad den mäktar med. Orkar du ge av din tröst, gör då det. Men orkar du inte, dra dig då undan och sök vila och kraft. Det är skillnad vad man klarar av i utsatta lägen.

Lägg inte samma krav på alla, skriver Luther. Skuldbelägg inte den som inte orkar.

6) I kristider prövas både kyrka och samhälle. Gud vill inte kaos. Uppgifterna vi har möts i en tjänst för medmänniskan, det är samtidigt en tjänst för Gud.

Jag skall hjälpa dig!

7) Gud har skapat både vårt INTELLEKT och MEDICINEN. 

Vi skall därför vara förnuftiga och ta emot de mediciner som finns. Var inte dumdristiga så att du utsätter dig själv och andra för smitta i onödan.

Att inte följa dessa råd, är att fresta Gud… säger Luther 1527. Månne Anders Tegnell har läst denna lilla skrift?!

Martin Luthers råd kom till Sverige 1588 då pestpandemin drabbade oss. Skriften kom i nytryck 1711, då pesten på nytt härjade.

Och nu är vi här, år 2020, villrådiga och hungriga på att höra Guds ord kring detta.


Missionsstationen på Verkö!

8) VÅRT HOPP ÄR JESUS KRISTUS. 

Vad som än händer har vi en framtid. Det är det Paulus menar. Den underbara seger som Jesus vann på Golgata kors då han försonade dödens konsekvens och bringade liv och salighet till alla, den vill han uppleva, nu genast! Men hejdar sig och inser att församlingarna behöver honom…

Och genom att jag kommer till er igen, skall ni bli allt stoltare över att tillhöra Jesus Kristus.

Stolt tillhörighet.

Nu sammanfattar vi frågan på om man ska fly en pandemi eller inte. Luther utgick ifrån att varje människa hade sin kallelse; antingen i samhället eller i kyrkan - båda lika viktiga. Uttrycket "Skomakare, bliv vid din läst" kommer av detta att det inte är finare att gå i kloster än att tjäna Gud med sitt hantverk.

Och även en munk måste ju ha skor...

I Pestskriften skriver Luther: 

*Om det finns tillräckligt många kvar som fullgör de uppgifter som behöver göras, då kan vi lämna platsen och söka säkerhet. De som har officiella uppdrag i samhället måste stanna och se till att rätt och ordning upprätthålls och att inte plundring sker. De kan bara fly om de har organiserat fungerande ersättare.

Är du min ersättare?

*Samtidigt vill den onde att vi i dessa hotfulla situationer fly ansvaret för våra medmänniskor och bara tänka på oss själva.

*När det gäller präster, säger Luther, bör de stanna kvar och finnas till hands för sjuka och döende. Men om det finns fler präster än vad som behövs, då kan de lämna.

Samtidigt ska prästerna uppmana folket att gå till kyrkan och lyssna på predikningar, så att de genom Guds ord lär sig hur de ska leva och hur de skall dö… Självrannsakan: gör vi det?

Alla behöver förbereda sig i tid och vara redo för döden, menar Luther, genom att gå till bikt och ta emot nattvarden, gärna varje vecka om det går…

I våra Coronatider har många församlingar valt att avstå nattvarden. Det börjar bli kännbart nu...

Vi behöver gemenskapen.

1500-tal har fått möta 2000-talet. Det har uppstått en ny längtan i vårt land efter att göra Guds Ord och få del av Nattvarden – måtte vi kunna möta detta behov rätt! 

Job får sista ordet. När han berövats allt, utom sitt liv, höll han ändå fast vid Guds förbund. Han fick i uppgift att be för sina vänner, genom det upprättade Herren honom åter. Så välsignade Herren slutet av hans levnad mer än början…

Detta är också vårt HOPP! Liv – död – till evigt liv. Amen.

Genom död till liv.

En predikan skall helst upplevas, inte läsas. Men ibland är det bättre att få det lilla om man inte kan få det stora.

Tack till er var och en som kom till Verkögården. Vi fick en härlig gemenskap, där barnen hade sin del och där ukulelen blev till glädje för sången. Doften av tända grillar gjorde kvällen fullkomlig!

Men bäst är ändå de starka textraderna i psalm 766, som blev vår trosbekännelse:

JAG TROR PÅ EN GUD SOM LEVER MED MIG NÄR JAG DÖR... !!

Då finns det ingenting att vara rädd för. 

I sanning, med kärlek,

Helene F Sturefelt, V.D.M.


Du kan med fördel läsa föregående inlägg "Lilla flicka, res dig upp!" som är en mer utförlig predikan just om synagogföreståndarens flicka som uppväcktes från de döda.

På återseende den 25 oktober i Möllebackskyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar