Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 7 september 2020

GYLLENE REGELN - är den unik?

Välsignade kyrka.


Så skönt att få slinka ned på kyrkbänken i den lilla lantortskyrkan och få lyssna till en god predikan. Kyrkan är uråldrig, från den första kristna tiden i Sverige, och texten som lästes är ännu mer uråldrig; den välkända "Gyllene regeln":

JESUS SADE: ALLT VAD NI VILL ATT MÄNNISKORNA SKALL GÖRA FÖR ER, DET SKALL NI GÖRA FÖR DEM.

DET ÄR VAD LAGEN OCH PROFETERNA SÄGER. Matteus kap 7:12.

Än idag kan detta ord citeras både på förskolor och i grundskolan. Man tar bara bort "Jesus sa" och så lär man barnen en allmän livsregel som håller hela livet att leva på. 

Så långt är allt väl.

Vad ska jag göra? Räfsa?!


Men låt oss ställa frågan: är Gyllene regeln sammanfattningen av Bibelns budskap? Är detta kärnan i kristendomen?

När man kommer in i en gammal kyrka, finns det ofta ett ord citerat ovanpå korets valvbåge. Har du tänkt på vad det står där?

Aldrig någonsin möter du Gyllene regeln som ett huvudmotiv i kyrkan! Varför?

Jo, då skulle vår relation bara vara en gärnings-religion i mängden, där allt hängde på att vi beter oss rätt, uppför oss väl och presterar bra. Yes! Nu var jag snäll, nu är allt bra mellan Gud och mig!

Inte.

Uttolkat på det viset, blir gyllene regeln en börda. Den är ett medel, inte ett mål!

Är Vittskövlemålaren en egoist?


I Ysane lilla medeltidskyrka finns en kraftig triumfbåge, som på gammalt vis skilde "det heliga" från det "allra heligaste". Över bågöppningen löper ett språkband med latins text, skrivet med frakturstil - alltså nästintill omöjligt för oss att uttyda.

Goda forskare hjälper oss och de skriver: "År 1459 å den heliga Jungfru Marie himmelsfärds dag, fullbordades denna målning av Nils Håkanssons hand, Bed för honom". I folkmun kallades han för Vittskövlemästaren. 

Jaha... det var ju inte särskilt fromt... Vilken tur att vi inte kan läsa en så profan uppmaning direkt ovanför altaret!

Är det nån som fattar nåt?

Nåväl, det som först som sist möter oss i Guds hus är inte kraven på att uppföra oss väl, utan Jesus själv. Altarets centrum är den korsfäste Kristus och altartavlan visar när Jesus uppstår från de döda, då all ondska och förtryck är besegrade i dödsriket.

Allt vad ni vill att andra skall göra för er, det skall ni göra för dem.

Men, detta är för svårt. Jag kan inte döda ondskan, jag kan inte försona eländet i världen... Nej, just det. Endast Jesus kan göra detta. För oss.

När Gyllene Regeln rycks ur sitt sammanhang blir den en moralisk börda.

I Matteus evangelium står dessa ord infogade i Bergspredikan. Där handlar det om att inte döma.

Hos Lukas står orden i samband med att älska sina fiender och att be för dem.

Då plötsligt lyfts Gyllene regeln upp till en nivå som vi futtiga människor inte klarar av.

SKALL NI HA TACK FÖR ATT NI ÄLSKAR DEM SOM ÄLSKAR ER? OCKSÅ SYNDARE ÄLSKAR DEM SOM VISAR DEM KÄRLEK. SKALL NI HA TACK FÖR ATT NI GÖR GOTT MOT DEM SOM GÖR GOTT MOT ER? OCKSÅ SYNDARE HANDLAR SÅ.

NEJ, JAG SÄGER ER: ÄLSKA ERA FIENDER. GÖR GOTT OCH GE LÅN UTAN ATT HOPPAS ATT FÅ IGEN. DÅ SKALL ER LÖN BLI STOR, OCH NI SKALL BLI DEN HÖGSTES SÖNER, TY HAN ÄR SJÄLV GOD MOT DE OTACKSAMMA OCH ONDA. 

VAR BARMHÄRTIG SÅ SOM ER FADER ÄR BARMHÄRTIG. Lukas 6:31-36.

Möt alla med kärlek.

Nu är Gyllene regeln inte längre på förskolenivå. Inte heller på grundskolans nivå. Detta är överkurs och långt förbi vad vi har vilja och förmåga till!

Det handlar helt om vilken Gud vi tror på - och det sätt att leva som den relationen leder till. Vi kan skamset medge att stora delar av kristenheten under tidens gång inte vetat om detta... eller brytt sig. Allt för ofta har kyrkan presenterat en dyster Gud eller en snåljåp... och så blir det när man sätter sin egen lust till makt före Guds eget Ord!

Det är då rakt inte biblisk förkunnelse att predika om en Gud som tycks vilja göra tillvaron komplicerad och frälsningen omöjlig att uppnå. Vi ryser, tillsammans...

Kom till mig, varje dag, säger Herren.

När Jesus citerar Gyllene regeln så är detta ord som är ännu äldre än vad han är. Men då var det format som en negation:

- Allt vad ni INTE vill att andra skall göra er, skall ni INTE gör mot dem.

Jesus vände ordet till en positiv ordalydelse istället. Men unikt kristet är det alltså inte.

Däremot motbevisar det här avsnittet hos evangelisterna den gamla föreställningen att alla religioner skulle vara de samma i grunden. Så är det inte. Religionerna är inte alls "samma tema med variationer". Både medel och mål är olika. 

Bibelns Gud är Annorlunda. 

Guds identitet är "barmhärtighet". Hela tiden!

Min bäste bibelkommentator Tom Wright, professor i NT vid University of St Andrews i Scotland, skriver:

"Om du levde i ett samhälle där alla trodde på denne Gud, skulle det inte finnas något våld. Det skulle inte finnas någon hämnd. Det skulle inte finnas några klasskillnader eller kastsystem. Pengar och ägodelar skulle inte vara lika viktiga att värna som människor".

Det skulle inte finnas någon underkastelse, inte heller något utslocknande eller en evig fördömelse till återfödelsens förbannelse.

Ofattbart generös!


"Tänk om åtminstone några personer i din omgivning skulle ta Jesus på allvar och leva ut Gyllene regelns yttersta konsekvens att be för sina fiender... och löna ont med gott. Livet skulle bli så rikt, så annorlunda, så ofattbart härligt. Folk skulle häpna, skriver den anglikanske prästen Tom Wright.

Runt Jesus häpnade folk. Lukas berättar det ena efter det andra vad som hände. Det utgick kraft från Jesus, folk drogs till honom och de blev mättade, botade och upprättade.

Hela Jesu liv präglades av en omåttlig generositet, eller hur! Jesus gav allt han hade till alla som behövde det. Han talade om det som han kände till: den gränslösa kärleken från sin Fader, och kallelsen att leva generöst som svar på den.

Vackert så.


Jag kommer att tänka på en berättelse från Första Världskriget där striderna blåstes av juldagarna. Soldaterna fick ledigt och gav varandra julhälsningar - inte bara till sina egna, utan till fienden också! De var ju trots allt broderfolk. Då var den kristna mänskosynen ännu stark. 

De kristna värderingarna från evangeliet var levande, så pass att det märktes för några dagar i ett grymt krig.

Sedan skulle man ju önska att den vapenvilan hade fått bestå... Men det är en annan historia.

Släck bränder. Starta inga nya. Var barmhärtig.

Så, vad gör du nästa gång du kommer in i en kyrka, tyngd av dina bördor och sur över dina tillkortakommanden?

Hm, läs inte på språkbandet över triumfbågen i Ysane kyrka, det hjälper inte... men läs gärna lite längre ned, vad som står intill Jesus på altaret:

JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET.

"Jag är uppståndelsen och livet".


Se på Jesus. Inte dig själv. Känn hans ömhet och omsorg. Han som talade om att inte döma, tror du att han då skulle fördöma dig?! Icke! Tvärtom, Jesus ser och vet allt, han vet hur vi kämpar och ser vad vi är fast i.

Att ända beteende och verkligen kunna leva ut Gyllene regeln är bara möjligt för den som ger sig hän åt Guds kärlek. Vi får låta Jesus göra rent i själens alla skrymslen och städa ut dåliga tankar, som föder dåligt beteende. Guds Helige Ande vill påminna oss om allt detta, varje dag, varje stund.

Det är nåd. 

Att det är GUD som gör, och VI som tar emot. Det, mina vänner, är unikt.

Amen!

Ryssberget, E22 och Ysane kyrka.


Gyllene hälsningar från en som är stukad, med trasiga kanter men med fast blick,

Helene F Stukefelt...

- som fotograferade vid en visning av Ysane kyrka, vigd åt St Gertrud.

Och tack till kollegan G Aquilon som predikar stadigt och sätter mig i rätt rörelse. 


Rätt rörelse.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar