Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

lördag 26 september 2020

LILLA FLICKA, RES DIG UPP!

Vad hände i Kafarnaum?


En flicka. En pappa. Dåliga rådgivare. Död och förtvivlan. Hopp och missmod. Folk som skrattar. Folk som gråter. Sover flickan, eller är hon död?

Besvära inte Mästaren.

En flicka. En jord. Klimatkris med allt sämre odds. Hotar död och förtvivlan? Eller finns det hopp? Folk som är bekväma och njuter sitt välstånd. Folk som gråter och ser isarna smälta. Kan planeten repareras eller har hon börjat resan mot döden?

Stör inte Mästaren.

Jairos dotter och Greta Thunberg. Två flickor med tvåtusen år sig emellan, som på olika sätt möter döden. Och livet. I den ordningen. Evangeliet och dagsfärska rapporter. Nu vill jag låta dem mötas.

Besvära Mästaren! Stör honom! Gör det.

Folksamling i Kafarnaum.


MEDAN JESUS ÄNNU TALADE KOM DET BUD TILL SYNAGOGFÖRESTÅNDAREN FRÅN HANS HEM: DIN DOTTER ÄR DÖD. DU SKALL INTE BESVÄRA MÄSTAREN MER.

MEN JESUS, SOM HÖRDE DERAS ORD, SADE TILL FÖRESTÅNDAREN:

- VAR INTE RÄDD. TRO BARA. 

Framför mig ligger psalmbok och Bibel uppslagna. Jag har tänt ljus, denna lördagskväll, och lyssnar till bönesångerna från Taizé. Svala höstvindar med duggregn lugnar kvällen där ute. Höstens vissnande talar för vissa om död, för andra om vila och nytt liv.

Markus kap 5:35-43 talar om hopp. Men inte utan svårigheter.

Här stod synagogan i Kafarnaum.


Ärligt talat, kom inte Jesus försent? Varför dröjde han? Varför såg han inte till att flickan varit vid liv och inte dött? Varför uppväcker Jesus bara vissa personer, men inte alla han möter? Har vissa särskilda privilegier, eller vad handlar det om?

Guds son finns inte samma gräns mellan liv - död - liv som vi uppfattar det.

Vår tids invändningar ställer fel frågor, som leder fel. Evangelisten Markus berättar en mycket större historia än bara enstaka underverk... Min gode kommentator Tom Wright - teolog, präst och professor i  Nya Testamentet vid University of St Andrews i Scotland - skriver:

"Jesus kom inte som en en-mans befrielsearmé för att göra revolution i samhället. Inte heller kom Jesus som en en-mans akutmottagning... Visserligen startade han en revolution, visserligen kom han med Guds läkande makt, men syftet med dessa händelser var att peka på den stora Uppståndelsen!

Vägskyltar är viktiga, men de är inte desamma som målet." Eller hur?! För att få veta, måste vi läsa vidare.

Vägskyltarna är inte målet.


SEDAN LÄT JESUS INGEN MER ÄN PETRUS OCH JAKOB OCH HANS BROR JOHANNES FÖLJA MED, OCH DE GICK HEM TILL FÖRESTÅNDAREN. 

DÄR SÅG HAN UPPRÖRDA MÄNNISKOR SOM GRÄT OCH KLAGADE HÖGT. HAN GICK IN TILL DEM OCH SADE:

- VARFÖR ROPAR NI OCH GRÅTER? FLICKAN ÄR INTE DÖD. HON SOVER.

DÅ SKRATTADE DE ÅT HONOM...

Tro det! Alla såg ju att hon inte andades. Hur kunde Jesus säga så? Var han okunnig? Överdrivet entusiastisk eller allmänt förnekande av det sorgliga som vi inte orkar erkänna?

Alla dessa motstridiga känslor finns även hon oss när det gäller den globala frågan om växthuseffekt och planetens uppvärmning. 

En tid innan hade Jesus talat om den växande sådden. Med Guds rike är det som när en man har fått utsädet i jorden. Han sover och stiger upp, dagar och nätter går, säden gror och han vet inte hur. Markus kap 4:26.

Ibland talar vi om döden som en sömn. Vi omskriver dödens oåterkalleliga faktum till att bara vara en sömn. Gamla mor har somnat in... Bonden har gått och lagt sig på kvällen efter utfört gott arbete. Nu sover han i ro, vilket även sädeskornen gör i den mörka, livgivande jorden. Man kan också säga att kornen har fallit i jorden och "dött" för att senare uppstå till fulla ax.

Vad menar han om Jairos dotter?

Res dig upp!


AV SIG SJÄLV BÄR JORDEN GRÖDA, FÖRST STRÅET, SÅ AX, SÅ MOGET VETE I AXET. MEN NÄR GRÖDAN ÄR MOGEN LÅTER HAN SKÄRAN GÅ, FÖR SKÖRDETIDEN ÄR INNE. Markus 4:28.

Men i klimatkrisens spår vet vi att vi förorenat våra jordar så pass att näringen holkas ur allt mer. Vi måste äta extra vitaminer och mineraler för att få den näring kroppen behöver. Är våra veteax lika livsrika som för tvåtusen år sedan? 

En annan sur kommentar är att många politiker gärna vill bebygga åkermark eftersom den redan är så jämn och fin... Vi kan inte äta asfalt! Tillbaka till synagogföreståndaren.

Vad gör ni??


Folket skrattar. Folket skrattade när Noa byggde arken då syndafloden är på väg. De tystnade. Föreståndarens hemfolk skrattar åt Jesus när han påstår det omöjliga. Men de tystnar snart. Vår tids människor skrattar åt Greta Thunberg. De kommer att tystna!

Hon har sakligt upprepar vad många forskare länge sagt:

- Det står illa till med vår planets klimat. En kraftfull förändring måste ske. Nu!

Och så lät Gud en pandemi släppas lös över alla kontinenter, för att alla folk skulle se att det går att ändra girigt beteende. Det lilla onda måste tjäna det större onda. Priset vi får betala är döda människor som inte klarat virusangreppet. Men deras död må vara välsignad eftersom det kan hjälpa oss alla att sluta förorena. 

Även i Kina blev luften ren...

Ren luft?

Bara sex personer fick vara närvarande i rummet där flickan låg; hennes far och mor, tre lärjungar och Mästaren själv. Det övriga folket - de klagande gråterskorna och de skrattande hånfulla typerna - fick stanna utanför på behörigt avstånd. Döds-distans. 

Jesus sträcker nu fram handen och talar till flickan som när man väcker ett barn, som ska stiga upp och gå till skolan:

- Dags att stiga upp, lilla flicka!

Då steg hon upp och gick omkring i rummet. Jesus, som är mycket fysisk och praktisk uppmanar dem att ge henne något att äta. Det är jobbigt att ha varit i dödsriket och bli ryckt därifrån...

Hon var tolv år gammal. Lite yngre än Greta. Men i den där underbara åldern när man vet vad som är viktigt och ännu inte hamnat i tonårstidens hormondimma och grupptryck.

Undervisning.


DE BLEV UTOM SIG AV FÖRVÅNING, MEN HAN FÖRBJÖD DEM ATT LÅTA NÅGON VETA VAD SOM HÄNT. Markus kap 5:43.

Var är alla journalister och kameramän? Var är tidningsreportrarna och TV-teamen?! Detta måste basuneras ut! "Död flicka uppväckt ur döden!"

Döende planet räddad tillbaka till livet.

Av en Mästare.

På liv.

Det är det.

Tänk om Herodes och de laglärda fick veta vad som hänt? Vad skulle maktmännen göra om de visste att en man med makt över döden gick lös? Tänk om ryktet om denne religiöse ledare spred sig till vitasvartaröda husettorget att Guds rike var nära och att det nu var dags att omvända sig? De hade då rakt inte gett sitt godkännande till detta!

Det är bäst att kväsa honom, tysta ned och kväva. Den röst som talar om död och liv. I den ordningen.

Vi tystar Greta. Vi tystar Jairos dotters folksamling. Vi tystar Jesus.

Tom Wright skriver:

"Bara om vi betraktar Jesus-rörelsen i alla dess dimensioner, inbegripet det politiska, kan vi uppfatta att det bakom de spända och djupt mänskliga öden som berättas, ligger en större och mörkare historia. Markus riktar oavbrutet vår uppmärksamhet mot det.

Jesus är på väg att möta ondskan där den är som starkast. Han kommer att mäta sina krafter med själva Döden, som hotar hela Guds underbara skapelse. Jesus kommer att besegra den på ett sätt som är lika oväntat som dessa underverk. Men den gången, vid Golgata kors, kommer ingen att förbjudas att tala om saken."

Och här står vi nu. 

De yttersta tiderna kommer allt närmre. Med fakta och vishet får vi konstatera det - inte med rädsla. 

Så låt oss vända om. På alla sätt! Tillsammans med Mästaren.

Museum över synagogan där Jesus var.


I kärlek och sanning, Helene Sture "lilla flickan" Resfelt,

- Israelresenär, i Jesu fotspår 2020. På cykel...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar