Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 8 september 2020

WOMAN of HOPE - NOREA

Woman of Hope.


Det finns många goda missionsorganisationer runt om som vi inte känner till, därför vill jag berätta om något mycket intressant, som jag blivit indragen i. Det är varma människor som är tända av Guds kärleks eld. De, vi, vill berätta om hoppet och upprättelsen som är möjlig då vi lär känna Jesus Kristus.

Jag fokuserar på dem som arbetar med media av olika slag, radio, TV och Instagram. De når mycket långt med evangeliet och har ständig rapportering om läkande bland utsatta människor världen runt, i Mellanöstern, Afrika och Asien.


Jag har glädjen att få vara en pytteliten del av NOREA (nej, inte banken!) i Sverige. Norea hör ihop med TWR - Trans World Radio och WoH, Woman of Hope. Deras globala verksamhetsledare heter Peggy Banks och hon skriver ett brev varje månad med böneämnen för varje dag.

De producerar bönekort på Instagram, med texter som bedes runt om på många platser. September månad fokuserar på att bedja mot allt våld som kvinnor och barn dagligen utsätts för. Det är bitvis mycket plågsamt att formulera detta... men i bönen finns kraft och hopp om förändring!

Var med du också i detta viktiga bönearbete!


Min uppgift har nu blivit att ansvara för dessa bönebilder. I detta inlägg publicerar jag några stycken, samt delar ur Peggy Banks rundbrev.

Själva tekniken - på Pixlr - gjorde mig nästan tokig innan jag begrep alla kommandon... men nu kan jag det, och gläder mig åt att min stora bank av fotografier nu blir välsignade på nytt.

Gå in på Instagram och följ bönekorten där: De världsvida bönerna finner du under twrwomenofhope. #dailyprayercalender

De svenska bönekorten finner du på twrwomenofhopesverige med hashtaggen #bönekalender.

Denna bön gäller alla barn!


Så här skriver Peggy Banks i septemberbrevet:

Kära vänner!

Det känns övermäktigt att ta del av statistik som rör våld mot kvinnor och barn. Jag blir förkrossad av att höra berättelser om misshandel och övergrepp som drabbar dessa flickor och kvinnor. Varför lider så många av våra medsystrar av fysiskt och psykiskt våld i händerna på våldsverkare, när det ändå görs så mycket våldsförebyggande insatser från både privat och allmänt håll, förutom från kyrkor och kristna organisationer?

Enligt FN finns det globalt 243 miljoner kvinnor och flickor i åldrarna 15 till 49 år som har blivit utsatta för sexuellt och/eller fysiskt våld i en nära relation under de senaste tolv månaderna. Statistiken är färsk, den handlar inte om flera år; den handlar om vad som hänt runt om i värden bara under det senaste året.


Peggy Banks fortsätter:

Lockdown i en stor del av världen ger inte mycket utrymme för hopp för kvinnor som är instängda i ett hem med en person som misshandlar dem. Det är plågsamt att leva i den miljön och det är smärtsamt att höra kvinnorna berätta hur de överlever dag för dag med en knapp strimma av hopp.

Jag blir alltid förbryllad över vad det är som utlöser slagsmål och gräl, eftersom jag har erfarenhet av många våldssituationer i mitt eget liv. Frågan ställs och besvaras i Jakobs brev: Varifrån kommer alla strider och konflikter bland er? Kommer de inte från begären som kämpar i era kroppar? Ni vill ha men får inget, ni mördar och avundas men vinner inget. Ni kämpar och strider men har inget, därför att ni inte ber (Jakob 4:12).

Ligger det inte en sanning i vad Jakob skriver? Vi eftertraktar något som vi inte kan få och det leder till gräl. När vi inte kan tillfredsställa våra begär eller få det vi vill ha blir det en kamp. Men som kristna ska vi be till Gud i ödmjukhet och med rätta motiv och lämna utfallet i hans händer, jfr Jakob 4:3. Att ta strid för rättvisan är en annan sak och där kan vi ta ställning med kärlek och respekt förvissade om att Gud är rättvis, jfr Jes. 30:18.


JA, DÄRFÖR VÄNTAR HERREN TILL DESS ATT HAN KAN VARA ER NÅDIG, DÄRFÖR TRONAR HAN I HÖGHET, TILL DESS ATT HAN KAN FÖRBARMA SIG ÖVER ER. TY EN DOMENS GUD ÄR HERREN - SALIGA ÄR ALL DE SOM VÄNTAR EFTER HONOM. Jesaja 30:18.

Vi blir ofta rädda när vi hör ordet "dom" och tror att det handlar om fördömelse. Men i den bibliska betydelsen så  riktar sig ordet dom mot ondskan, som måste få en rättvis konsekvens, eller hur!

Det är ju det som gör oss så upprörda i vårt samhälle, att våldsverkare slipper undan och lagstiftarna står med för svaga paragrafer som inte fångar in ondskan.

Dessutom, tänker jag, när förövare skyller på varandra, då ska självklart båda dömas! Det är först då det kan bli tydligt vem som utförde illdådet och vem som var medhjälpare. 


Vidrigheter skall avslöjas. Mörkrets gärningar skall ut i ljuset. Och ingen kvinna skall skämmas för att hon har råkat illa ut! Det ingår i härskartekniken att lägga skulden på offret...

Vi behöver goda män. Världen ropar efter män som har lärt sig behärska sina impulser, män som förstår sin roll som beskyddare. Vi behöver pappor och fäder som är närvarande, som tar sitt ansvar för familjen och har en varm famn att få trygghet hos.

Bönekort 8 sept.

Dagens bönekort - 8 sept - är taget i Vadstena, en iskall marsdag vid Vättern. 

Vi vet att det finns ett psykologiskt försvar för att överleva ett övergrepp, som kallas att man fryser till is, "frozen". Käre gode Gud, värm och tina upp alla sårade! Kom med läkedom och förnyad självkänsla!

Och i detta sammanhang sänder jag extra böner till sjukhuset i Kongo, där nobelpristagaren och läkaren Denis Mukwege behöver polisbeskydd för att kunna utföra sitt svåra arbete med de sexuellt skadade offren i kriget.

Det är tidningen DAGEN som rapporterar om detta, 4/4 2020.

Beskydd över Mukwege!


Peggy Banks får avsluta:

I mörka tunga ögonblick i mitt liv känner jag frid när jag ångrar mitt högmod och lever i ödmjukhet inför Gud och hans Ord. Det är inte lätt och kräver disciplin och att jag anförtror mig åt pålitliga vänner. Så kan vi växa i förvissningen om att Gud är nära och vi är inte ensamma.

I honom har vi vår glädje.

Peggy Banks

Global verksamhetsledare, TWR Women of Hope

 

Och även jag stämmer in i den hälsningen!
Helene F Sturefelt, fotograf, bedjare och missionsälskare.

Gråt inte. Jo, gråt!


Läs mer om Norea här: www.noreasverige.se 
Kontakt: David Castor, Ängelholm. 0431 - 41 47 50

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar