Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 22 september 2020

MÄN SOM DÖDAR - Women of Hope 2

Bön för kvinnor i Ukraina.


Världens äldsta förtryck. Världens fulaste människosyn. Ja, detta är världens grymmaste krig - testosteronet mot östrogenet, mannens sexuella krig mot kvinnan.

Jag bildsätter detta inlägg med mina nygjorda bönekort till missionsorganisationen Norea, som stöder Women of Hope, en organisation som aktivt arbetar för kvinnofrid i många länder. Läs mer här: www.noreasverige.se

Tänk om vi kvinnor, mammor och fruar ständigt skulle slå våra män och barn? Tänk om vi skulle vara ert konstanta hot, att ge er stryk, ifrågasätta allt ni säger och kontrollera varje steg? Förstår du vilket förtryck och vilken grov förminskning det är mot en människa?

Bön för män i Polen.


Texten är skriven av Ida Larsson, en av SydÖstrans duktiga skribenter. Hon skrev detta den 21 september, igår alltså, om MÄN SOM DÖDAR. Jag saxar hennes tankar, med ett tack.

"Jämställdhetsarbetet behöver långsiktighet för att komma någonstans. Därför gläder det mig att det är en av satsningarna i regeringens budgetproposition för 2021.

Regeringen föreslår nämligen att länsstyrelsernas regionala arbete mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel blir permanent."

Bön för våldtäktsoffer i Indien.

Ida Larsson fortsätter:

"Det krävs stabilitet för att förändra och motverka starka strukturer i samhället. Med små insatser här och där kommer vi aldrig förändra tillräckligt. Vi behöver våga satsa och ta krafttag för att se den förändring som är nödvändig.

För varje månad dödas minst en kvinna av en man hon en gång älskat och litat på. Enligt en granskning  som Aftonbladet gjort har kvinnorna många gånger sökt hjälp hos vården, socialtjänst, polis eller andra myndigheter - men inte fått stöd eller hjälp, och till slut blivit dödade."

Det är inte klokt!! Varför reagerar vi inte?? Varför får de ingen hjälp? 

För många år sedan hade jag en begravning av en man som plågat sin hustru och sina barn i åratal. Alla visste om det. Ingen sade något. Familjen satt med sänkta huvuden i kyrkbänken. Fortfarande helt knäckta, utan förmåga till att se sin befrielse. 

Synd och skam, det är vad det är!!

Driv bort dessa män!

Ida Larsson skriver vidare:

"En vanlig felaktighet som många tror är att de kvinnor som blir dödade har levt i det tysta, och att det inte funnits varken varningssignaler eller rop på hjälp. Det stämmer sällan. 

Många män som dödar har även omfattande myndighetskontakter innan mordet sker. Ofta är deras våldsamhet och svartsjuka ingen hemlighet, varken för myndigheter eller anhöriga i deras liv."


Om vi inte har lagar som kan komma åt dessa förövare, då visar samhället att det inte är rustat för att bemöta våld, av något slag. En del kallar Sverige för ett "fredsskadat land"... Hemskheter sker inte hos oss. Vi ser inget, förstår inget, gör inget.

Jag blir så upprörd!!

Och vem fostrar pojken till att svartsjuka och våldsamhet ingår i den perverterade manligheten?? Både pappan och mamman bär den första skulden. Sedan bär mannen sin egen skuld, och har som livsuppgift att ifrågasätta sin egen grovhet.

Vi ber för kvinnors självkänsla.

Sydöstrans skribent fortsätter:

"Lik förbannat saknas det tillräckligt med kunskap, resurser och stöd i lagen eftersom kvinnor fortsätter att bli misshandlade, utsatta och dödade. Och just de punkterna behöver stabilitet och långsiktigt arbete för att kunna förändras.

De kvinnor som lyckas ta sig ur ett destruktivt förhållande levande, blir många gånger utsatta av samma män efteråt, genom bland annat kvinnofrids-kränkning, trakasserier och hot. 

Tiden efter förhållandet kan vara värre än tiden i det...

Det är inte heller ovanligt att det eskalerar när kvinnan lämnar mannen."

Vi ber för kvinnor i Albanien.

Dessa män är en ynkedom, en skam för sitt släkte och en varböld! Utan eget centrum slukar de kvinnan som sitt mål, där "styrka" visas genom förtryck.

Vi vill ha samarbete, respekt och integritet. 

Och vem knäckte kvinnan redan som flicka, så att hon aldrig fick känna sitt värde? 

Varje pappa skall visa sina döttrar ömhet, hålla om dem med stor kärlek så att de lär sig känna hur en varm mans famntag skall kännas - respektfullt. 

Vi ber för kyrkan.

Och jag ber för kyrkan, med Women of Hope, att det skall vara en plats där man ser varje människa som kommer. Alla bär sina hemligheter, och blåmärken kan döljas under stora kläder.

Den goda själavården läser av det som inte sägs. Tystnad kan tolkas som passiv hjälp. Inkännande frågor kan bli början på ett liv i förändring. 

ALLT VAD DU HAR GJORT FÖR DESSA MINA MINSTA, DET HAR DU GJORT FÖR MIG.

Hälsningar, Jesus Kristus.

Både kvinnor och män är Guds avbild.

Ida Larsson sammanfattar:

"Därför känns det riktigt bra att satsningen även innehåller förstärkning till kommunerna för återfallsförebyggande insatser mot våld i nära relationer. En mycket bra satsning, men mer kommer att behövas".

Tack Ida Larsson för dina väl formulerade ord!

Men ändå blir jag mörkrädd för att vi inte kommit längre. Detta är ju det dolda patriarkatet, som vi inte talar om. Det världen lider av, är brist på goda män. Riktiga män, som vet vad kärlek och respekt är.

Patriarkat?


Böner, böner även för alla er som arbetar socialtjänst, vård, polis och kyrka, att ni skall ha mod att anmäla och sätta gränser. 

Böner också till er inom rättsväsendet att ni inte skall tveka att fälla den skyldige mannen och skydda kvinnan. 

Böner att vi alla skall vara rättrådiga, ha civilkurage och hjälpa varandra.

Följ kvinnors hoppfulla böner på Instagram: twrwomenofhope, twrwomenofhopesverige, där twr betyder = Trans World Radio.

Mänskliga hälsningar, Helene F Sturefelt.

Amen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar