Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 25 oktober 2021

PENGAR - KEJSAREN och GUD

Pengar till bekymmer för fattig som för rik.


Det blev en intensiv gudstjänst igår i Listerkyrkan, med fina vittnesbörd, goda psalmer, innerlig sång och följande predikan. Läs gärna texterna först, så blir det mer begripligt.

PREDIKAN över Matt 22:15-22 Rom13:7-10, 24 okt 2021

LISTERKYRKAN – 21 Tref – Samhällsansvar – PENGAR

 

Käre himmelske Far, hjälp oss att se att pengar inte är den rikedom som ger salighet och evigt liv. Öppna Ditt Ord för oss så att vi kan ta emot från Dig uppmuntran, förmaning, varning och tröst! I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN, AMEN.

 

”Ge kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud!”

”För pengar kan skapelsen fångas, förrådas och pinas till döds”.

Och Thore Skogman sjöng:

- Ja, se pengar :// är till bekymmer, för fattig som för rik!

 

För pengar kan skapelsen förrådas.

Predikan handlar om rikedom och pengar.

Pengar är det gemensamma betalningsmedel vi har kommit överens om. Här har jag tagit med mig ett gammalt mynt med kungens ansikte.. 

Titta här: här har jag en BITCOIN… Nej, det går inte att se! Det är endast en digital valuta. Förlåt att jag skojade mer er!

Men här är det första mynt i Sverige som är präglat med det kristna korset i centrum:


Första kristna myntet i Sverige.


Men, en allvarlig fråga är: vad händer om kejsaren/statsmakten gör sig till Gud?


1. PENGAR PÅ JESU TID


Pengar är inget ont i sig. Det är vårt förhållningssätt som är problemet. Bibeln undervisar oss så här:

”Kärleken till pengar är roten till allt ont” – 1 Tim 6:10.

”Den som älskar pengar blir inte mätt på pengar, och den som älskar rikedom har ingen vinning av den” – Predikaren 5:9.

”Långt bättre är att förvärva vishet än guld. Förstånd är mer värt att förvärva än silver” – Ordspr 16:16.

 

De som utmanade Jesus var inte intresserad av hans svar, mer än att sätta dit honom – ungefär som i en TV-studio där publiken kan vara så påflugen att själva sakfrågan kommer bort…

 

Vishet bättre än guld.

Om Jesus skulle uppmana fariséerna att betala skatt, då kunde de anklaga honom för att sympatisera med ockupanterna. Om Jesus sa att man inte behövde betala skatt, då skulle han uppvigla folket mot statsmakterna. Hur han än sa skulle de få fast honom. 

Trodde de.

Den romerska valutan var avskydd av judarna. Kejsaren hade präglat sin bild på myntet, med texten ”Guds son, överstepräst”…

Hur skulle en jude ö h t kunna röra vid en så hädisk tingest??

När Jesus ber om att få ett mynt, avslöjar sig fariséerna eftersom de tydligen hade ett sådant i fickan…


Tom Wright, präst i anglikanska kyrkan och professor i Nya Testamentets exegetik i Skottland, skriver i sin kommentar till vår text:

-  Hur skulle vi reagera om vi vaknade upp och upptäckte att människor från andra sidan jorden hade invaderat vårt land och krävde att vi skulle betala skatt till dem, som belöning för att vårt land hade blivit stulet?!


Romarna korsfäste dem som gjord motstånd, längs vägarna. Jesus hade ett annat kors som väntade, ett kors som skulle öppna vägen till Guds rike, bortom politik och maktfullkomlighet.

Ett annat kors.


 2. PENGAR IDAG


Idag är det FN-dagen, 24 okt. Rättvisa fred och pengar hör samman.

Men tidens tecken drar ihop sig. Demokratin är inte självklar. Det talas om att auktoriteter sakta tar över – ”autokratisering”, eller ”demokratur”. Det fria ordet är inte lika fritt längre. Påhopp och censur är redan ett faktum i vårt land. ”Kejsaren” börjar allt mer göra sig till Gud, och bestämma uppifrån vad som är rätt och fel.


När pengar dessutom inte längre är fysiska utan digitala – swisch – då lämnar vi spår efter oss som gör att myndigheterna kan spåra oss, där det yttersta målet är kontroll.


Eftersom det går så sakta, märker vi det inte. Men även det har Jesus varnat för då han jämför med tjuven som smyger sig på om natten. Vi måste vara vaksamma. Likaså att vi skall vara ”kloka som ormar” vad gäller de falska ledarna som ler, men som vill makt, och ännu mer makt.

 

Vem bestämmer ditt värde?


3. TILLÄMPNING AV BIBELNS UNDERVISNING OM PENGAR

 

Jesus var inte kallad att vara upprorsmakare mot makten, inte vi heller. Jesus visade en annan sorts makt, som har sin grund i Guds kärlek.

Tillämpning av detta att vi kristna skall deltaga i samhällslivet och ge röst åt dem som ingen röst har.

 

”Din skapelse suckar och våndas. Herre, befria den från syndens och djävulens välde”. Så sjöng vi i psalmen 287, med text av Bo Setterlind, inspirerad av Rom 8 :18.

Ex) statligt ägda Sveaskog avverkar naturskogar i Norrland genom att omklassa unik skog till ’mindre skyddsvärd skog’. Motiv: pengar.

Där har vi ett ansvar att värna skapelsen.

 

Ropa högre!

Det finns ett judiskt uttryck som heter ”tikkun olam” = reparera världen. Det är precis det som Israel gör då de planterar träd i öknen med sinnrika vattensystem.

Hela Jesu gärning är en enda lång ”tikkun olam”, reparation av världen, av våra hjärtan som förblindats av rikedomens lockelser men också förblindats av rädsla, så att vi inte vågar höja rösten och tala sanningens ord till makthavarna.

 

Denna söndag lyfter fram vårt samhällsansvar. Det finns två diken för oss:

- Progressiva kristna som har en tendens att bli ett eko av världen och bara se till det jordiska lidandet. Bröd är också Guds ord!

- Konservativa kristna som löper risk att bli tondöva inför omvärlden och glömma att mskn också behöver fysiskt bröd, inte bara andlighet och lovsång, utan handling till den nödlidande.

 

Bröd för kropp och själ.

Det som är så fantastiskt är ju att vi har dubbelt medborgarskap! Ett jordiskt och ett himmelskt! Eller som vi sjungit nu på sistone:

 /GITARR/ 

Vi är Kristi medarvingar, och vi ärver våran Far,

vi är barn av Guds rike, vi är en familj, vi är ett!

 

Paulus hjälper oss med tillämpningen av detta i episteln:

- Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen.

 

Älska Gud = älska människan.

Att älska Gud har som konsekvens att även vilja sin nästa väl. Men tyvärr gäller inte motsatsen: att älska sin nästa innebär inte automatiskt att man älskar Gud…

 

Och det är här vi blir avslöjade… 
Jag orkar inte vara snäll och förstående mot alla! Jag klarar inte att vara så givmild och uppoffrande! Jag har inget milt sinnelag som Jesus, vågar inte säga sanningar och jag spelar på lotterier i hemlighet och... 
Så öser vi ur egna brunnar, som för länge sedan sinat.

 

Hemligt spelberoende?

- Mina älskade barn, säger nu Herren till oss, jag ser dina fel och brister, dina begär efter rikedom. Men jag har lovat att sörja för dina behov. När ditt liv inte fungerar, och bitterheten lurar på dig, då har du älskat mig för lite… Vi kan väl umgås lite mer, du och jag?

 

- I min kärlek bor upprättelsen, säger Herren. 

Varje skogsägare och bankman blir förändrad när min kärlek får leda besluten i samman-trädes-rummen.

- Mina älskade barn, ni lever i en tid där ni själva ska skapa er mening och vara gud. Det går inte. Lyft blicken och se MIG, säger Herren. Kärleken från MIG är ditt liv. Förlåtelsen och försoningen är MIN mening, den som ger dig kraft att leva.


- Du är mottagaren, jag är givaren, säger Herren. Ge då mig det som tillhör mig: hela ditt hjärta, hela din kropp och hela din själ, och jag skall välsigna dig hundrafalt! Amen!              

Välsignelser!

Eder predikant,
Helene F Sturefelt, V.D.M.

Astrid var på riktigt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar