Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 10 oktober 2021

SKÖRDEGUDSTJÄNST, FRANCISKUS och de SPETÄLSKA

 
Skördegudstjänst i Listerkyrkan 10/10-21.

Här är predikan från Listerkyrkan idag. Det märkliga var att en fågel råkat ta sig in i kyrksalen och flög omkring... Åh! En predikoblåmes! Säkert utsänd av självaste Franciskus! ; ) Efter predikan var fågeln nöjd och flög ut genom våra öppna dörrar.

PREDIKAN Psalt 65:9, 1 Thess 5:16, Luk 17:11, 10 okt 21

LISTERKYRKAN – Tacksägelsedagen, Franciskus, skördegudstjänst

 

Bön: Käre himmelske Far, tack för att Du känner och älskar oss alla. Du vet vad vi behöver höra nu, låt inte Ditt ord vända tillbaka fåfängt förrän det har verkat i oss, så som Du vill. Amen!

 

Glädjerop över skördens gåvor, jubel över tillfrisknandet från sjukdom, och majoritetens miss att visa tacksamhet… detta är predikans innehåll, där helige Franciskus skall få gestalta evangeliet om Jesus Kristus åt oss.

 

SKÖRDENS GÅVOR

 

Kyrksalen är så vackert smyckad idag. Det är en mycket gammal sed att tacka Gud för markens gåvor, genom att ge tillbaka delar av skörden inför altaret.

Men kanske är det bara den som själv har odlat som förstår vidden av växtkraften och näringen. En skolklass i Ronneby kommun vann en tävling att slänga så lite mat som möjligt… Slänga mat? Då vet man inte dess värde… Bordsbönen ”Tack gode Gud för maten, amen” är viktigare än vi kan tro.

 

Restpizza. Släng inte maten!

Franciskus av Assisi var rikemans-son som levde vid sekelskiftet 11-1200-talet, i ungdomligt sus och dus. Han drömde om ridderliga härfärder och krigisk ära. Han misslyckades, kom i fängelse, blev sjuk och genomgick en kris. Han gick in i ett fallfärdigt kapell, där han upplevde att den korsfäste talade till honom:

- Bygg upp min kyrka.

Jesus hade talat till honom och Franciskus började rent konkret restaurera de dåliga kyrkorna. Men Gud ville något mer med hans liv. Franciskus vacklade mellan sitt gamla leverne och nya. 

Kyrkan är uppbyggd.


En dag fick han höra evangeliet från Luks när Jesus sände ut de 72 lärjungarna – samma text som vi hörde om förra söndagen – och det grep honom djupt. Vad som länge i tysthet förberetts i hans själ, bröt den dagen fram i full kraft. Omvändelsen var ett faktum.

Han lämnade sig i Guds och människors hand och gick ut och började predika på gator och torg, om Guds underbara kärlek.

Ja, han var så fylld av kärlek att han vid ett tillfälle gick fram och kysste en spetälsk… denna sjukdom som smittar vid direktkontakt.

 

Fåglarna åt ur Franciskus händer.

SPETÄLSKA

 

Själva ordet ”spetälska” kommer från den tyska översättningen av bibeln; ”spitalisch” = hospital = den som vårdas på sjukhus. Grekiskan använder ordet Lepra.

Det är en mycket fruktad sjukdom sedan årtusenden tillbaka, och finns belagd i Egypten redan 4000 år före vår tideräkning. Spetälska är en kronisk infektion, orsakad av en bakterie, besläktad med tuberkulos, och har med kroppens immunförsvar att göra.

Bakterien kan angripa huden och deformera ansiktet, den kan även följa nervtrådarna så att fingrar och tår så småningom ramlar av…

Jag minns som barn i söndagsskolan hur rädd jag var för detta…

 

Robinian är också knotig...

Spetälska spreds i stor omfattning på medeltiden genom korståg och riddarbedrifter – just det som Franciskus var med om.

Läkarvetenskapen har använt sulfapreparat för att hejda sjukdomen, annars var det endast isolering och avstånd som hjälpte.

Detta blir en aktuell påminnelse om vår egen tids pandemi, där avstånd är det enda säkra för att inte sprida smittan vidare.


När Jesus var på väg in i en by kom tio spetälska emot honom, skriver läkaren Lukas i sitt evangelium. De stannade på avstånd… De var avskydda, socialt traumatiserade, de hade klockor runt halsen för att varna andra att de var där… Så långt har inte vi gått i vår tid, men vi har ju digitala kontrollmedel…

De spetälska vet sin plats. Samtidigt har de hört om Jesus och hans underbara krafter. Deras längtan går inte att hålla tillbaka. De ville bli friska och accepterade igen!

 

Korsets kraft.

TILLFRISKNANDET FRÅN SJUKDOM

 

Vad gör Jesus då? Han säger något märkligt:

- Gå och visa upp er för prästerna… Vad menade han?

Jo, det var nämligen prästerna som avgjorde ifall en person var rituellt ren eller oren, och fick deltaga i kulten eller inte.


Jag gör ännu en djärv jämförelse med vår tid. I lokaltidningen har vi kunnat läsa om en krog i Karlskrona som kräver vaccinpass för att få komma in. Samtidigt skriver i kristen dagstidning om faran att inför något liknande för att få deltaga i gudstjänster… Vaccinpass i kyrkorna äventyrar religionsfriheten, skriver Sveriges Kristna Råd till regeringen.

Det är rädslan som styr, inte respekten.

 

Tempelprästerna avgjorde.

Tillbaka till Jesu vandring mot Jerusalem, då han följde gränsen mellan Samarien och Galileen – alltså det som man bitvis idag kallar ”Västbanken”. För Lukas är detta en viktig markering - men för oss går den kanske spårlöst förbi - eftersom det egna folket missade att tacka, medan fienden inte gjorde det. Samariern var det goda föredömet.

Medan de sjuka gjorde som Jesus sagt, blev de alla friska. Ett under hade skett! Deras frimodighet att uttrycka sin längtan hade gett resultat!

Överlyckliga att åter få träffa sin familj och delta i samhällslivet glömde de att tacka alla goda gåvors givare. Utom EN – och han var dessutom utlänning, en samarier som tillhörde judarnas fiender.

 

Tacksamhet, vid Vättern.

UTEBLIVEN TACKSAMHET

 

Vad beror utebliven tacksamhet på? Låt oss stanna upp inför de nio som inte tackade.

En var fylld av högmod – det är min rätt att vara frisk! En var fylld av oro – det är ingen idé att tacka för jag blir säkert sjuk igen…

En hade upplevt så mycket svek av människor att han inte hade någon tillit kvar som kunde uttryckas i tacksamhet.

En fjärde var fylld av avund mot de friska att han var förblindad av mörker, och kunde inte tacka. En femte var stolt och kunde inte erkänna att han var besegrad av en Gudsman som gett honom hälsan åter…

En sjätte hade fastnat i vrede och tyckte det var på tiden att han blev frisk, ett halvt liv hade ju runnit iväg till ingen nytta. En sjunde plågades av tvång och kunde inte tacka bara för att han måste… Den åttonde hade levt under hot från sina anhöriga, så han visste varken fram eller tillbaka hur han skulle göra.

Och den nionde var redan förstörd av bitterhet, där den onde hade fått honom i sitt grepp så att han inte kunde känna glädje längre…

 

Man kan bli förvriden...

Här är nio förlamande känslor som kväver tacksamheten, och därmed också glädjen. Men till den återvändande mannen sa Jesus:

- Stig upp och gå! Din tro har hjälpt dig! Det var som en uppståndelse till det sociala livet igen! Och det blev som ett löfte om den kommande uppståndelsen vid tidens slut.

Nu riktar Jesus dessa ord till oss. Låt inget yttre hindra dig från att ta emot glädjen! Låt ingen annan lägga på dig en känsla eller ok av beteende som inte är ditt! Inuti vet du att du är Guds barn, där vi alla drabbas av livets hårda motgångar, för att vi skall prövas…

 

Ingen bitterhet eller högmod ska få utsläcka anden i vårt hjärta, som det stod i episteln. Den glädjen Herren ger, beror inte på yttre omständigheter!

Utan ”gläd er över att era namn är upptecknade i himmelen” som Jesus sa i förra söndagens evangelium (Lukas 10:17-20). Så är det, oavsett om vi är friska eller sjuka.

Vid slutet av sin levnad på 1220-talet skrev Franciskus sin berömda Sol-sång, psalm 23, där han i full tacksamhet vänder sitt ansikte mot Gud. Han tackar i glädje för Moder Jord, Broder Vind och Syster Död, där allt tjänar till att prisa Herrens underbara verk ibland oss!

Hur kan han tacka för "Syster Död"?... Jo, när man hört den korsfäste tala och fått livet förvandlat av hans kärlek, då är inte ens döden hotfull eller farlig! Jesus har besegrat även den.


Kristus hos oss!


Så får tacksamheten sista ordet som i psalm 261 vers 4:

TACK FÖR ROSORNA VID VÄGEN, TACK FÖR TÖRNET IBLAND DEM.

TACK FÖR RESTA HIMLASTEGEN, TACK FÖR EVIGT TRYGGAT HEM.

TACK FÖR KORS OCH TACK FÖR PLÅGA, TACK FÖR HIMMELSK SALIGHET.

TACK FÖR STRIDENS KLARA LÅGA, TACK FÖR ALLT I EVIGHET!


TACK Allsmäktige Gud att Du håller liv och död i din hand. Förlåt oss när vi vänder oss bort ifrån Dig… Förlåt oss när vi låter mörka känslor förbittra oss, eller gamla upplevelser som bitit sig fast. 

Herre hjälp oss så att glädjen kan få flöda fritt igen! Jesus, kom och bär våra bördor... Amen.

Tack gode Gud!


Det blev ännu en underbar gudstjänst där många bidrog med sin närvaro, sitt lyssnande, sång och bön. Efteråt var det skördeauktion av markens alla gåvor, tack! Det var många som hade bakat, kokat sylt och plockat äpplen... och vi hade roligt när vi ropade in allt, helst så dyrt som möjligt... ; )

Och vissa marmeladburkar kunde man stå och ät ur med sked, direkt när man kom hem... Rabarber med stjärn-anis... Tacksamma hälsningar från eder predikant,

Helene F Sturefelt, V.D.M.

Rönnbärsgelé.


De PSALMER vi sjöng var: 23, 21, 168


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar