Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 3 oktober 2021

GODA ÄNGLAR, ONDA ÄNGLAR

Änglarna är icke-materiella.


Det handlar om änglar i detta inlägg, men inte på ett sentimentalt sätt och inte heller som vägledande guider. Nej, vi skall gå mycket djupare. 

Det är är ärkeängeln Mikaels Dag. Vi har läst hans text i Uppenbarelseboken kap 12:7-12.

Även Daniel i lejongropen fick ta sin plats, där en ängel stängde till deras gap... Läs gärna denna text också, Daniels bok i Gamla Testamentet kap 6:12.

Det finns goda änglar och onda änglar. De sistnämnda kallar vi för demoner... och de visar sällan sitt rätta jag utan klär hellre ut sig till ljusets änglar...
Jesus gav makt att driva ut dessa djävlar, med hjälp av hans namn. Läs Lukas evangelium kpa 10-17-20.

Om du har en psalmbok så finns de samlade på sid 1592.

Här är predikan som jag höll i Listerkyrkan idag, 3 oktober 2021, på Ängladagen.
Tre delar. 
Jag bildsätter med foton som är alldeles omöjliga... eftersom änglar är andevarelser...

Barnens skyddsänglar.

 
HERRE, samla våra tankar, öppna ditt Ord för oss, låt Daniel, Mikael och Jesus tala uppmuntran, förmaning och tröst… I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn, Amen!
 
                  1. GODA ÄNGLAR
 
Änglarna har fått ett uppsving (!) genom nyandligheten, där man gärna använder änglakort och brukar dem som vägledare – men inte till Gud, utan oftare till egen bekräftelse…
 
Änglarna dock vill inte ha egen uppmärksamhet! De är andeväsen som står under Guds styre, skapade av honom, osynliga för oss.

Änglarna är utan egen vilja, de utför helt och hållet Guds vilja. De är syndfria, odödliga och behöver därför varken fortplantning eller äktenskap. De är varken män eller kvinnor.
Det är därför Jesus säger då de tvistade om vem som skulle vara gift med vem efter uppståndelsen, att ”Då kommer ni vara som änglarna”.
 
Änglarna är könlösa.

Ordet ”ängel” betyder budbärare, men inte vilken budbärare som helst, utan sänd från Gud. Och deras inbrytande i vårt fysiska liv orsakar alltid stor rädsla… ”Var inte rädd!”
 
Som en följd av sin väsensförbindelse med Gud, har änglarna övermänsklig makt och kraft. Dock är de inte allvetande – endast Gud Fader är det. Änglarna är icke-materiella ljusvarelser…
 
I himlen utför änglarna sin gudstjänst inför Guds tron, dag och natt. Lovsången till Kristus – offerlammet – skall aldrig tystna!

Det var ett barn som sa:
- Mamma, när det blåser så är det änglarna som sjunger extra mycket hemma hos Gud! Och när jag ryser, så går min skyddsängel förbi bakom mig...

Änglarna sjunger i himlen!


Änglarna tar inte alltid bort själva faran, men de tar bort rädslan!
Minns ni barnatavlan med skyddsängeln som vakar över barnen som skall gå över en trasig bro, där en planka saknas...?
Som vuxna i tron får vi tänka att det är just rädslan som förblindar oss och ger oss tunnelseende, så att vi inte kan hantera faran - och trampar ned i hålet...

Änglarna säger ju alltid i vår närhet:
- Var inte rädd!

Då ska vi inte heller låta oss styras av rädsla i vårt liv! De goda änglarna hjälper oss att se kärleken hos Gud, som driver ut all rädsla.

Änglarna vakar.


Men vid stora frälsningsögonblick i mänsklighetens historia låter Herren änglarna uppenbara sig för oss.
De är redskap för Guds omsorg och beskydd av dem som fruktar honom, och de gläder sig över varenda syndare som omvänder sig!

Men Guds ord varnar oss för att tillbedja änglarna… det är nämligen avgudadyrkan, och det vill varken de goda änglarna eller Gud själv.
 
Jesus föds i Betlehem.


Änglarna var runt Jesus hela tiden, från födelsen i Betlehem, till kampen i Getsemane, och styrkte honom.
 
Även Daniel i lejongropen hade beskydd av Guds änglar.
- Konung! Må du länge leva. Min Gud har sänt sin ängel, som stängde till gapet på lejonen…

Det kan vi sannerligen kalla för ”Änglavakt…!”
Säkert är det fler som kan berätta om hur den där ohörbara rösten har sagt:
- Stopp, stanna! Sväng vänster! Eller:
- Gå fram och hjälp till!

Änglarna förmedlar bönesvar med en innerlig förnimmelse att Gud är nära.

Lejonen tystnade.

 
               2. ONDA ÄNGLAR
 
Det svåra är att det även finns onda änglar – det som vi kallar för demoner, djinner, gastar… Bibeln nämner Lillit och Asasel. Avgrundens ängel kallas Abaddon eller Apollyon.
 
Bibeln talar om ängeln och ljusbäraren Lucifers fall, då han i sin högfärd ville bli som Gud. En tredjedel av änglahären drogs med i detta uppror, och de är Guds fiender bland oss på jorden. Jesus berättar att han själv sett ”satan slungas ned som en blixt”…
 
Ibland beskrivs han som Åklagaren, djävulen som splittrar, satan, draken och ormen från urtiden… Om vi tar bort det onda och blundar för det, då får vi problem med att förstå tillvaron – den är ju både god och ond!
 
Tillvarons drakar...


Vi måste våga erkänna att det finns mycket som är fel, ont och illvilligt. Svårast är att genomskåda de välartade kostym-människorna, som förleder oss med falsk trygghet, men bakom masken vill ta kontroll och föra oss bakom ljuset.

Guds fiende klär ut sig till en ljusets ängel, utsänd av lögnens fader.

Tack och lov, så är de onda änglarnas makt är begränsad, och besegrad, genom Lammets blod; det är Jesu försoningsdöd på korset, och uppståndelsen på tredje dagen.
Ärkeängeln Mikael stred mot denne grymme förförare.

Både Daniels bok och Uppenbarelseboken har gett Guds folk tröst i tider av stort motstånd. Det är inga texter som vi skall spekulera tidshistoriska förlopp i. Nej, de förmedlar att vi har ett hopp! ”Jubla därför ni himlar..”

Himlarna jublar!

 
                     3. JESUS
 
Jesus var ingen superhjälte som gled genom livet. Nej, ju närmare man är Gud, desto större blir kampen.
Direkt efter dopet leddes Jesus ut i öknen av Anden, för att frestas av djävulen. Var enda dag var en kamp mot orättfärdighet o synd.
 
Jesus har rustat och sänt ut 72 lärjungar till att förkunna befrielse och omvändelse, och de kommer nu glada tillbaka och säger ”till och med demonerna lyder oss när vi uttalar ditt namn…”
 
Jesus ser deras lockelse till att missbruka sin makt, för att få eget ljus på sig… 

Här kommer en varning:
- Glöm inte Lucifers vilda uppror att skada er alla! Glöm inte att han vill förstöra Guds frälsningsplan för alla folk, och att vanställa och krossa Israel som är den utvalda bäraren av Guds löften!
Djävulen vill avleda vår blick från Israels - och hela världens – sanna Messias; Jesus Kristus, som kommer med den stora fullbordan!

Dagens Betlehem.

 
Nu är vi långt bort från alla änglakort och bokmärkesänglar..
Jesus vill inte bara lära oss ett nytt sätt att leva och en ny andlighet, eller göra det möjligt för oss att komma till himlen efter döden.
 
Nej, allvaret är så oerhört mycket större!
 
Jesu uppgift är att besegra satan, krossa hans makt, och vinna den avgörande segern som skall bana väg för Guds nya värld, där det onda och döden själv kommer att vara bannlyst!!
 
Jesus ville styrka de 72 att de var en del av Guds rike som tog sig fram. De var en del av den väldiga seger som inleddes i öknen och som skulle fullbordas på korset. Men de fick inte luta sig tillbaka och njuta över sin nya makt över ormar och skorpioner…
 
Dagens Getsemane.



                      TILLÄMPNING
 
Så, vad skall vi då göra?
Jag tror det är viktigt att se kopplingen mellan dessa två motsatsord - närhet och kamp.

Ju närmare du lever Jesus, desto mer sliter den onde i dig för att dra dig bort; genom trötthet, ovilja, bortförklaringar.
Ju närmare ljuset, desto mer kan vi avslöja mörkret.
Ju mer du lever i Guds kärlek, desto mer driver han ut din rädsla!
 
Jesus manar oss var och en ut att utkämpa strider med ”drakar” i situationer där det krävs att något protesterar mot orättvisor, mänskovärde, värnar skog och mark, och vågar stå upp för att Jesus Kristus är en levande verklighet.
 
Änglarna visar vägen till Gud - inte till sig själva.


Men det tar på krafterna, det är tröttande att strida… Då får vi i församlingen se att vi tillsammans är en ”kampgrupp”, som stöttar varandra, visar var vilan finns, tilliten hos Gud och att Jesus en gång för alla har vunnit seger, trots att livet här kan vara så fyllt av smärta och sorg. 

Det finns en glädje längst inne som ingen kan ta ifrån oss!

Och vi ropar med Uppenbarelseboken allra sista ord:
HAN SOM VITTNAR OM DETTA SÄGER: JA, JAG KOMMER SNART. AMEN! KOM HERRE, JESUS!   


Änglarna är ljusvarelser.


PSALMER som vi sjöng:
    3 - Helig helig helig
333 - Änglarna sjunger i himlen
483 - Guds änglar är hans sändebud
477 - Vårt fäste i all nöd är Gud - om laglösheten
184 - Jesu kär, var mig när.

Bönesånger från Taizé:
- The Kingdom of God
- O Lord hear My Prayer
- My Peace I Give You


Er predikant, Helene F Sturefelt, V.D.M.

Tillsammans tillber vi inför Guds tron.







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar