Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 6 april 2010

TAIZÉ - TILLIT, INTE VÅLD

Den lilla byn Taizé i södra Frankrike

Vi är hemma igen efter att ha firat påsk i klostret i Taizé. Det har varit en vecka i verklig TILLIT. 
Vi var 13 konfirmander och 4 vuxna som åkte buss genom Europa för att komma till denna oansenliga plats, som blivit en knutpunkt för fred och tillit bland människor.
1500 personer från Portugal, Norge, Tyskland, Litauen, Spanien o s v... blev allt fler under veckan och som mest var vi 5100 personer under påskdagens ljusmässa.

Delfinbuss från Sverige

På kvällarna var det full fart på lekar, sång och dans i tältet vid café Oyak. Vi kan inte varandras språk, men kroppsspråket fungerar! Så underbart att se alla dessa unga människor skratta, hoppa, ta varandras händer och mötas, just i tillit.
- Man kan prata med vem som helst här!
- Det är bara till att börja, liksom!

Nu till allvaret: broder Roger, som grundade denna kommunitet, hade en enda längtan: att vi alla ska leva i tillit till varandra och till Gud. Den som har fått nya vänner från nya platser, startar inga krig.... 

Broder Rogers enkla grav

"Kristus, full av medkänsla, ständigt på nytt hjälper du oss att förstå att tro, hopp och kärlek är grunden för vår tillvaro"

"Nära dig, uppståndne Kristus, finner vi en frisk källa och kärleksfull kraft, så att vi kan följa dig hela livet."

Så möts man av en hög tidningar när man kommer hem... Vad har hänt? Vad måste jag veta? Svårt att komma ikapp. Skönt att få vila från massmeidabruset. Men en sak gör ont och det är det som hänt i Landskrona. En äldre kvinna blev nedslagen och dödad... våld, våld... Vems fel? Kyrkan full av folk som tänder ljus. Muslimer och "vanliga Svenssons" som vill slippa detta våld.
Ja! Låt oss slippa!
Åk ned till Taizé, umgås med människor du aldrig skulle ha valt att möta. Där är sannerligen både fred och tillit, som vi bär med oss hem.
Den lågmälda kyrkan

Och i kyrkan samlas vi tre gånger om dagen till bön och lovsång. I tystnaden möter vi äntligen våra egna tankar och känslor. I tystnaden talar Gud, och vi kommer till besinning, kropp och själ möts, vi blir hela.

"The kingdom of God is justice and peace, and joy in the Holy Spirit"!

Helene Sturefelt
reseledare och konfirmandpräst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar