UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 25 januari 2010

EN HÅRD RELIGIONReligionen styrs av sina texter. Människor formas av mötet med andra människor. Därför måste det alltid vara en dialog mellan människan och det man kallar den heliga texten, hur ska vi annars förstå vad våra texter betyder för oss idag?
Min erfarenhet är att islam är en hård religion. Jag har just läst Sura 5 i Koranen och kommer att återkomma till den, längre fram. Tillämpningen av islam skulle kunna vara mycket mer demokratisk. Och kärleksfull.

Klicka på länken och lyssna till vad AYAAN IRSHI ALI säger. Hon är född i Somalia men flyttade till Holland.
http://www.youtube.com/watch?v=q6Wrhivp7eQ&feature=player_embedded

Tack och lov har jag mött många muslimer som är mjukare än sin religon. De kryssar mellan versarna och lyfter fram Det Barmhärtiga. Det kan ge hopp.

Vi måste öka integrationen så att vi lär känna varann bättre. Om muslimer flyttar hit, så vill jag tro att de/ni vill bo här p g a våra demokratiska rättigheter, inte för att isolera sig, då är det ju ingen mening med att vara här. Eller?
Jag förstår inte inte heller varför vi skall acceptera sharialagstifningen. Svensk lagstiftning gäller för alla. Det räcker.

Vi måste få tala både om de negativa sidorna och de positiva. Religionsdialogen är allas ansvar!
Tack och lov så är religion ett av kärnämnena i den svenska skolan, ända upp på gymnasienivå.
På lågstadiet undervisas barnen i kristendomens historia.
Ibland möter jag äldre personer som tror att det inte är så och klagar över detta. Men det som är borttaget är morgonbönen, den får varje barn sköta hemma tillsammans med sina föräldrar... d v s det är inte många...

Jag orkar inte läsa ordet "straff" mer... Allah är barmhärtig - Allah straffar, Allah är barmhärtig - Allah straffar... En sådan text skapar bara rädsla hos mig. Jag känner mig hotad och måste underkasta mig en nyckfull gud som kräver en laguppfyllnad som är omöjlig...
Den Gud som Koranen vittnar om, är inte min Gud.

Min Gud vill skapa förtroende. Den Gud jag lärt känna i Nya Testamentet vill bygga upp tilliten, precis så som Jesus gör med kvinnan vid Sykars brunn. Läs gärna Johannes evangelium kap 4.

"Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv." (4:14).

Tack Jesus för din kärlek och frid, tack att Du ger detta till oss, personligen, en och en, med en kraft som lyfter oss ut ur mörkret in i ditt underbara ljus.
Frid vare med er alla - oavsett religion!
Helene Sturefelt

2 kommentarer:

 1. Tänkvärt skrivet - och modigt. Jag tror dock att alla - både muslimer, kristna och alla andra - tjänar på just den dialog du efterfrågar. Att stryka en religion medhårs på bekostnad av andra, och att som nu ofta sker inom politik och medier, blunda för faran med islamismen, gynnar inga andra än de muslimska fanatikerna. Många, många muslimer har kommit hit för att de är just, som du säger, mjukare än sin religion. Och vad möter de i demokratin Sverige? Total okunskap om islams negativa sidor och dessutom totalt ointresse av att försöka stävja dem!

  Bra att du finns, och skriver om det som få andra vågar skriva om!

  SvaraRadera
 2. Tack Bitte för din kommentar. Jag menar att vi svenskar har blivit religiösa analfabeter!
  Då saknar man både ord och kunskap för att beskriva den verklighet man har omkring sig. Vi måste råda bot på det!
  Helene

  SvaraRadera