UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 6 januari 2010

BLINKA LILLA STJÄRNADet är Trettondedag Jul. Enligt vår kristna tradition i väst har vi idag firat att de vise männen kom fram till Jesusbarnet i Betlehem. Det är alltid lika sorgligt att plocka ned den varmröda stjärnan från fönstret. Den har lyst hopp under några veckor och vi har påmint varandra om att Gud sänder oss tecken på sin närvaro.

"Blinka lilla stjärna där, hur jag undrar VAD du är..."
Adventsstjärnan var inte en "stjärna" utan ett ljusfenomen som uppstod genom en planetkonstellation. Astronomerna vid Sipparinstitutet i Babylonien hade noterat detta märkliga fenomen på himlen, redan före vår tideräkning.
En nutida astronom har undersökt detta. Jag citerar Barry Setterfield, astronom i Australien:
- "Jupiter ansågs vara kungsplaneten. Den hade lämnat solen "Fadersguden", för att förenas med Venus, "jungfrumodern", i stjärnbilden Lejonet, som är symbol för Juda stam i Israel. Dessutom hade Merkurius, "Guds budbärare", kommit ut från solens bländande närhet för att stå tillsammans med Venus, då dagen grydde.
Detta dramatiska händelseförlopp var omtalat även i Zend Avista, zoroastrismens heliga skrift. Jupiter lämnade de andra planeterna och rörde sig västerut. Detta var tecknet som de vise hade väntat på."

Denna nutida astronom konstaterar med hjälp av dagens tabeller, att detta ljusfenomen var synligt mellan år 3 och år 2 f Kr. Det var alltså ingen komet eller stjärnbloss. Barry Setterfield fortsätter:
- "Sex veckor senare stod planeten Jupiter på Jerusalems meredian, strax söder om staden. Den syntes stå över Betlehem 65 grader över den södra horistonten."
Så långt går det bra att hänga med.

Om vi läser noga i MATTEUS kap 2 vers 9-11 så står det att stjärnan... "slutligen stannade över den plats där barnet var." Men det här är väl lite överdrivet... En planet kan inte peka ut ett hus med sitt ljus!
Är detta en biblisk gåta?
Astronomen Barry håller med om detta och ger sin förklaring:
- "Genom hela Bibeln har Gud gång på gång uppenbarat sig för sina tjänare genom det som kallas `shekina` = Guds härlighet. Israels barn vägleddes från Egypten till Kaanan genom en molnstod om dagen och en eldstod om natten (2 Mos 13.. "
"Denna ´shekina´ kan liknas vid Himmelens Skyar som kommer med Messias och som omslöt herdarna strax innan änglarna proklamerade Messias födelse för dem. På liknande sätt fanns nu Guds härlighet vid stallet då de vise männen anlände till Betlehem."

Det måste ha varit en fantastiskt förtätad energi där!
I detta kraftfält vill jag befinna mig i under årets alla dagar, även när stjärnan i fönstret nu plockas ned.
Och när jag sjunger med barnen i kyrkan "Blinka lilla stjärna där..." då vill jag ha kvar ett leende på läpparna och återge skenet från Guds son, genom mina ögon.

Vem var de vise männen?
Det tar vi en annan gång!
Gå nu och lys med dig.
Ljusa hälsningar, Helene Sturefelt
1 kommentar:

  1. Detta hade jag ingen aning om ;) Tack!
    Detta var en mycket intressant läsning

    SvaraRadera