Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 20 december 2009

MARIA, DU HÖGT BENÅDADE!




Snön har fallit i flera dagar. Plogbilarna har kört skytteltrafik och vår utegran syns knappt. Småfåglarna har inget att äta så nu var det dags att sätta upp julkärven med havrestrån.
Det är 4 Advent och vi har tänt alla fyra ljusen i adventsstaken. Det är Marias söndag. Både Bibeln och Koranen berättar om henne. Först Lukas evangelium:
"ÄNGELN SADE TILL MARIA: VAR INTE RÄDD, MARIA, DU HAR FUNNIT NÅD HOS GUD. DU SKALL BLI HAVANDE OCH FÖDA EN SON, OCH DU SKALL GE HONOM NAMNET JESUS. HAN SKALL BLI STOR OCH KALLAS DEN HÖGSTES SON. HERREN GUD SKALL GE HONOM HANS FADER DAVIDS TRON, OCH HAN SKALL HÄRSKA ÖVER JAKOBS HUS FÖR EVIGT, OCH HANS VÄLDE SKALL ALDRIG TA SLUT."

Här sitter jag på min stol och är indragen i Guds stora räddningsverk! Gud är verksam i tiden, ja i varje sekel, här hos mig, nu.

Vad står det då i Koranen om Maria? Sura 3:37-38:
NÄR ÄNGLARNA SADE: MARIA, GUD HAR FÖRVISSO UTKORAT OCH HELGAT DIG, JA HAN HAR UTKORAT DIG FRAMFÖR ALL VÄRLDENS KVINNOR. MARIA, TILLBED DIN HERRE, FALL NED OCH BUGA DIG MED DEM SOM BUGA SIG!
Muhammed har återgett nästan ordagrannt det som står i Nya Testamentet.

Fortsättningen är spännande: Sura 3:40:
"ÄN NÄR ÄNGLARNA SADE: MARIA, GUD BEBÅDAR DIG FÖRVISSO ETT ORD FRÅN SIG. HANS NAMN SKALL VARA KRISTUS, JESUS, MARIAS SON, ÄRAD BÅDE I DETTA OCH I DET KOMMANDE LIVET, EN AV DEM, SOM FÅ KOMMA GUD NÄRA."

Ser ni skillnaden? Koranen beskriver Jesus som "Marias son" medan Bibeln beskriver honom som "den Högstes son".
Vad menas med "en av dem som får komma Gud nära"? Vilka fler är det?

I alla tider har människan sökt Gud, på olika sätt. När nu Gud väljer att komma oss nära, så kommer han på våra villkor, han blir en av oss.
Hur ska ha inträda i världen? Genom att välja en ung kvinna, som är trolovad men ännu inte kommit nära en man. Gud tänder livet i Maria och hon svarar JA på att bli "Gudaföderska".

Jag blir lika förundrad varje gång jag läser denna berättelse. Ja, Jesus är Marias son, men ändå mer! Koranen antyder detta med det "ord" som Gud bebådar. Johannes kallar Jesus för .. "ordet som blev människa och bodde ibland oss..." (Joh 1:14). Här finns återigen likheter som skulle kunna föra oss närmare varann. Jesus är inte lösryckt från Gud, Jesus hör intimt samman med Gud!

Eller som det står så underbart i Hebréerbrevet kap 1:3:
OCH HAN, SOM ÄR UTSTRÅLNINGEN AV GUDS HÄRLIGHET OCH EN AVBILD AV HANS VÄSEN OCH SOM BÄR UPP ALLT MED KRAFTEN FRÅN SITT ORD, HAR RENAT OSS FRÅN SYNDEN.."

Maria är en god förebild för mig. När hon fick besök av ängeln, ställde hon besvärliga frågor innan hon kunde acceptera. Det ska vi också göra.
Ställ frågor till texten! Bed och fråga vad Gud vill säga dig. Bed att den Helige Ande får göra bokstäverna levande för dig.
Ur orden träder Kristus fram. Så har det blivit för mig. Jag är tacksam.

Ute snöar det ännu mer.

Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar