Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 15 november 2022

DEN GODE HERDENS SKOLA - Obamas tal 2013

Svenska Jerusalemföreningens Tidskrift.

Ibland får man ta och damma i bokhyllorna! Jag hittade några samlade tidskrifter från Svenska Jerusalemföreningen. Varje kvartal dimper det ned ett färskt exemplar i brevlådan, men nu ville jag läsa ikapp, bakifrån i tiden, för att se vad som har hänt.

Du skall få inblick i en skola som bidrar till fred och försoning genom gemensam skolgång för såväl kristna som muslimska flickor, och du skall få läsa ett uppmärksammat tal av dåvarande president Obama, om konflikten mellan israeler och palestinier.

SJT, årgång 112, nr 2/2013.

Den Gode Herdens svenska skola ligger i Betlehem. Den ger skolgång till 400 palestinska flickor, från förskola till studentexamen.
Huvudman är Svenska Jerusalemföreningen som bildades 1900, och har sedan dess varit verksam i Jerusalem och Betlehem genom skolor och sjukhus.

Jag har själv varit där 1977 då Glimåkra bibelskola åkte till Israel med Uno Karlsson, dåvarande kyrkoherde i Broby. Tidigt i mitt liv fick jag uppleva det heliga landet med sitt brokiga myller, sitt tunga allvar och sin underbara glädje. Det ligger till grund för de uppfattningar jag har.
Självupplevt.

Rektor Aida Abu Muhur och två studentskor.


Den Gode Herdens skola vill stärka kvinnans ställning genom att erbjuda kvalificerad utbildning för flickor, och rusta dem att ta ansvar i samhället. 
Med kunskap bryter denna skola de patriarkala strukturerna och visar vad kristen mänskosyn innebär.

Det är så enkelt egentligen! Om muslimska och kristna flickor har varit bänkkamrater i tolv år, så byggs vänskapsbroar över alla religions- och kulturgränser. Det leder till förståelse för varandra i en region där dessa kontakter inte är så vanliga.

Skolflickorna uppträder.

I 113 år har alltså Jerusalemföreningen bedrivit skolverksamhet i landet. En ny skolbyggnad uppfördes på 60-talet, och 2013 firade Den Gode Herdens svenska skola sitt 50 års jubileum.

Titta nedan på bilden med de dansande människorna! De dansar "Debke" - en palestinsk folkdans som vi i Helig-Dans-traditionen också kan!

När de syrisk-palestinska flyktingarna kom till Hanöhus i Hällevik 2015, då dansade vi tillsammans med dessa mycket förvånade arabiska män denna dans. Vad var sannolikheten... ?!  ... att komma till ett kallt land i Norden där några kvinnor kan dansa en av deras folkdanser?!?
Gud är god!

Palestinsk folkdans - Debke!


Nu kommer vi till det tal som Barak Obama höll för israeliska studenter 21 mars 2013.
Översättningen har Stig Norin gjort. 
Vad man än säger om konflikten i Mellanöstern, så riskerar man att vara för ytlig, missa flera perspektiv och ta ställning som andra ogillar. Likväl vill jag lyfta fram detta perspektiv.

Jag, och många med mig, är upprörda över svensk massmedias ensidiga rapportering från Israel, som inte stämmer med den verklighet vi ser, som varit på plats. Jag är opolitisk, och just därför vill jag ha flera ingångar till detta.

Ett unikt tal till israeliska studenter, 2013.


Men USA's förre president går en fin balansgång. Därför vill jag citera några valda punkter av hans tal, som i sin helhet alltså finns i Svenska Jerusalemföreningens tidskrift nr 2/ 2013.

Det är fyra punkter:

         1. Fred är nödvändigt.
         2. Fred är rättvisa.
         3. Fred är möjligt.
         4. Israels roll i världen.

1. FRED ÄR NÖDVÄNDIGT

"Ni är den generation som permanent kan säkra den sionistiska drömmen, eller möta det växande hotet mot dessa framtid.
Med tanke på demografin väster om Jordanfloden, så är förverkligandet av ett oberoende och livskraftigt Palestina det enda sättet för Israel att bestå och utvecklas som judisk och demokratisk stat.

Och med tanke på teknikens framsteg är frånvaron av krig det enda sättet att långsiktigt skydda et israeliska folket. Ingen mur är tillräckligt hög eller stark nog för att stoppa en fiende som är inriktad att tillfoga skada".

Mur - som skydd eller utestängning?


Här vill jag skjuta in min egen upplevelse.

Jag har sett dessa murar. Jag har mött araber som är trötta på sina landsmäns ständiga attacker. Jag har mött muslimer i Jerusalem som är tacksamma att få leva med israeliskt medborgarskap i lugn och ro.

Varje land måste få försvara sina invånare. Jag har stått vid dessa murar, som inte är en permanent lösning, utan i väntan på varaktig fred.
Jag vet hur många mänskoliv de har sparat. Murarna skyddar liv mot aggressiva attacker.
Därför är det inte konstigt att var och en måste bära ID-kort för att kunna legitimera sig.

Skyddsmur. Foto från 2018.

2. FRED ÄR RÄTTVISA

President Obama fortsatte:
"Fred måste skapas bland människorna, inte bara med regeringar.
Inget enkelt steg kan radera år av historia och propaganda. Det råder ingen tvekan om att Israel stått inför palestinska fraktioner som gått över till terror, och ledare som missat historiska möjligheter.

Men det palestinska folkets rätt måste också erkännas. De har rätt till självbestämmande och att vara ett fritt folk i sitt eget land.

Det är inte rättvist att hindra palestinier att bruka sin mark, eller begränsa en studerandes förmåga att röra sig på Västbanken. Varken ockupation eller utvisning är svaret.

Nu kan naturligtvis Israel inte förhandla med någon som är inriktad mot dess undergång.
Men fastän jag vet att ni har haft meningsskiljaktigheter med den palestinska myndigheten, så tror jag att ni har en sann partner i president Abbas.
Många palestinier har faktiskt förkastat våldet som ett medel att uppnå sina mål, det måste också sägas."

Mur som sparar liv.

3. FRED ÄR MÖJLIG

"Jag säger inte att fred är garanterat. Jag kan inte ens säga att det är mer sannolikt än något annat. Det kommer alltid att finnas extremister som har en ursäkt för att inte göra något.
Men fred är möjligt.

Jag vet att det måste vara utmattande med ändlösa samtal, dagliga kontroverser och malande status quo.

Förhandlingarna kommer att bli nödvändiga, men det är ingen hemlighet vart de måste leda - två stater för två folk.
Det kommer att finnas delade meningar om hur man kommer dit och bli svåra val längs vägen.

Arabstaterna måste anpassa sig till en värld som har förändrats. De dagar då de kunde fördöma Israel - för att därmed distrahera sitt eget folk från dess brist på möjligheter, eller från statlig korruption och misskötsel - de dagarna måste vara över.
Nu är det dags för arabvärlden att vidta åtgärder för att normalisera förbindelserna med Israel.

Samtidigt måste palestinierna erkänna att Israel kommer att bli en judisk stat och att israelerna har rätt att hävda sin säkerhet.".

Förbjudet för israeler att åka in i Betlehem.

(Förbudskylten ovan är för att israelisk polis inte kan garantera judars säkerhet i Betlehem som är under palestinskt styre.)

Det här var modigt sagt av Barak Obama. Och sedan detta tal hölls 2013 så har det faktiskt skett förbättrade relationer på flera håll i Mellanöstern.

Han berör dock inte de två stora konkreta frågorna:
- landfrågan - vems land sedan när då och vilket krigs gränsdragning skall gälla?
- religionsfrågan - islams inbyggda judehat, och faktum att Jerusalem aldrig har varit huvudstad för Muhammed, och därmed inte heller för någon muslimsk grupp.

Barak Obama fortsätter sitt tal till de israeliska studenterna, och nu blir det kontroversiellt:

"Israelerna måste inse att fortsatt bosättningsverksamhet är kontraproduktivt för fredens sak, och att ett oberoende Palestina måste vara livskraftigt och ha riktiga gränser.

Där är förbudsskylten igen.


4. ISRAELS VIDARE ROLL I VÄRLDEN

"Ben Gurion sa en gång:
- Skall man vara realist i Israel måste man tro på mirakel.

Israelerna förstår värdet av utbildning och har producerat tio nobelpristagare!
Ni förstår kraften i uppfinningar och era universitet utbildar ingenjörer och uppfinnare. Den andan har lett till ekonomisk tillväxt och mänsklig utveckling, med solenergi, elbilar, proteser och bandage som räddar liv, stamcellsforskning och nya läkemedel, mobiltelefoner och datorteknik som förändrat hur människor runt om i hela världen lever.

Så om folk vill se den framtida världsekonomin bör de titta på Tel Aviv, ett hem för hundratals nystartade företag och forskningscentra. Samarbetet med andra länder visar hur innovation kan omforma denna region."

Tel Aviv - toppmordernt och världsledande.

"Det finns ett program här i Jerusalem som sammanför unga palestinier och israeler för att lära sig viktiga färdigheter i i teknik och affärer. En israel och en palestinier har startat ett riskkapitalfond för at finansiera palestinska nyetableringar.
Över 100 högteknologiska företag har hittat ett hem på Västbanken - vilket talar för det palestinska folkets entreprenöranda.

Ironiskt nog, sa Obama, är att så mycket av vad människor längtar efter - utbildning, företagande utan att behöva betala mutor - är sådant som finns här i Israel.
Detta skulle kunna vara ett nav för en blomstrande handel till att driva världsekonomin. Och varaktig fred ökar denna potential."

Men Tel Aviv är inte Israels huvudstad...

Till sist:

"Här, i denna lilla landremsa som har varit centrum för så mycket av världens historia, har israelerna byggt något som få kunder föreställa sig för 65 år sedan. Imorgon skall jag hylla historien vid Theodor Herzls grav, en man som var förutseende nog att se det judiska folkets framtid måste kopplas till det förflutna, vid graven av Rabin, som förstod att Israels segrar i krig måste följas av kampen för fred, vid Yad Vashem, där världen påminns om det ondskans moln som kan falla ned över det judiska folket och hela mänskligheten, om vi misslyckas med att vara vaksamma, sa Obama i sitt tal.

"Den judiska erfarenheterna sammanfattas i uttrycket TIKKUN OLAN - att reparera världen. Jag är hoppfull att vi kan reparerar denna världen.
Det är ert jobb!
Det är mitt jobb!
Det är uppgiften för oss alla.
Må Gud välsigna er. Må Gud välsigna Israel. Må Gud välsigna Amerikas förenta stater."

Slut citat ur Svenska Jerusalemföreningens tidskrift med Obamas tal från 2013.

Läs mer på www.jerusalemforeningen.se


Jag fortsätter att fundera, läsa, tänka och be - bön om trygga gränser och att alla arabiska folk skall ta hand om varandra, utan förakt.
Religionsdialogen med mina vänner från världens olika hörn fortsätter.
Och jag gör såsom den heliga Skrift uppmanar oss till - judar och kristna som läser Bibeln - att välsigna Israel. 
Det betyder inte att man håller med om allt som sker, men att välja välsignelsen framför förbannelsen är det som skiljer vänner från fiender.

JAG HAR IDAG FÖRELAGT DIG LIV OCH DÖD, 
VÄLSIGNELSE OCH FÖRBANNELSE.

SÅ MÅ DU DÅ VÄLJA LIVET,
FÖR ATT DU OCH DINA EFTERKOMMANDE MÅ LEVA
GENOM ATT DU ÄLSKAR HERREN, DIN GUD,
OCH HÖR HANS RÖST OCH HÅLLER DIG TILL HONOM.
5 Mosebok 30:19.

Brospännet "Harpan" i Jerusalem.

Läs mer här:

Mina varmaste hälsningar, Shalom.

Helene F Sturefelt.

     ÖNSKA JERUSALEM FRID
     JA, MÅ DET GÅ DEM VÄL
     SOM ÄLSKAR DIG.
     Psalt 122:6

Frid över Jerusalem. Och dess grannar till fred.

































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar