Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 14 januari 2022

DIGITAL PREDIKAN med ljudfiler - "Livets vatten"

 
Jag törstar!

DIGITAL PREDIKAN nr 1 – inläst och upplagd på BLOGGEN.
16 januari 2022
”LIVETS KÄLLA” 2 Trett Jul.  ”Kom! Holá!”
 
Välkommen till min första digitala predikan, där jag prövar ett nytt format! Min önskan är att vi tillsammans skall kunna få del av Guds ord.

Jag har lagt upp fem ljudfiler där texterna finns inlästa, liksom hela predikan samt psalm 119 vers 2. Klicka på den blå noten, så kan du lyssna. Hoppas att tekniken fungerar och att din webbläsare kan ta emot detta format.

För att lättare kunna följa med i sammanhanget, får du gärna ta fram en psalmbok och en Bibel. Texterna står på sid 1315, och det är 2 årgångens läsningar.
Rubriken är LIVETS KÄLLA.

Häll upp en glas vatten, och tänd ett ljus!

Här kommer den gammaltestamentliga läsningen från Jesaja 55 vers 1-4:

 Jesaja 55.


Det lilla ordet ”Kom” är predikans utgångspunkt (busvissling), och målet är Jesus, som är det ”Levande vattnet” – som ger evigt liv.
 
Låt oss be. Käre himmelske Far, öppna ditt ord för oss, tala uppmuntran och förmaning, varning och tröst, såsom bara Du kan göra.
I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn, amen.
 
Jag är törstig, uttorkad, till både kropp och själ. Vart skall jag gå för att få törsten släckt? Finns det verkligen ett ”andligt vatten” som blir en källa inom oss? Är det inte förmycket sagt?
Lyssna till vad Jesus säger om sig själv, i Johannes uppenbarelsesbok:

 Episteln Uppenbarelseboken 22:16-17.


2017 var jag i Israel då vi åkte runt till de platser som är nämnda i Gamla Testamentet.
Vi var nära öknen, i Beer Sheba, och det var olidligt hett. 
En mycket gammal brunn fanns där... och på ett ögonblick åkte jag tvåtusen år tillbaka i tiden, då Jesus mötte den samariska kvinnan, i solhettan.

Urgammal brunn i Beer Sheba, Israel.




Klicka på noten och lyssna till dagens heliga evangelium! Så skriver evangelisten Johannes i sitt 4:e kapitel, vers 5-26:

 Evangeliet, Joh 4:5-26

 
               INLEDNING ”Hallå!” KOM!
 
Framför mig har jag flera Biblar uppslagna för att ta reda på vad som ligger bakom detta tillsynes oviktiga ord, denna "busvissling" KOM:

Farmors Bibel från 1889 översätter det hebreiska ordet med:
- Nu wäl, alle I, som törstige ären…

Nu wäl, alle I, som törstige ären...



1917: Upp! Alla ni, som törstar…
Living Bible: - Say there! Is anyone thirsty?
King James: - Ho! Everyone that thirsteth, come ye to the waters… (Det låter ju som Tomten..)
Franska: - Holá! Vous tous qui avez soif!

Predikan är i tre delar.

Nu kan du alltså lyssna till hela predikan här, men också följa med i texten nedan.

 Predikan, 19 minuter.

 
     DEL 1 – JESAJA ”Ropa eller viska?”
 
- Kom alla ni som törstar, kom hit och få vatten! Gratis! Att stå och ropa på gatorna på det sättet är lite märkligt. Det låter som en dålig försäljare på en marknad…
 
Jesaja 55 vände sig till människor som levde med sorg. Deras tillvaro var sönderslagen: den ointagliga staden Jerusalem hade brunnit och fallit, folket hade blivit bortförda som fångar. Nu levde de långt hemifrån, orkeslösa och utan hopp.
Då hörs som en busvissling. Grundtextens hebreiska ord är ett högt ”Hallå!” Lyft era ansikten! Herren är nära!
 
Men.. de mindes allt för väl de höga ropen då inkräktarna kom… Babylonierna ockuperade deras städer likt ett virus, och för att kunna kuva folket till tystnad måste de införa en ny administration, med ny lag och nya förordningar.
På den tiden var gatorna platsen för maktens proklamation. De nya restriktionerna ropades ut från gator och torg under deras höga rop. De iscensatte hoten även mot dem som var svaga som vass-strån.

Stark som is, skör som vassen.

Och nu ropar Herren genom profeten:
- Hallå! Kom och drick! Fritt!

Nej, folket tvekade. Så fort de hörde höga rop och skrik från gatorna mindes de inkräktarna, och misstänkte att ett nytt maktövertagande var på gång.
 
Jesaja beskriver den kommande Messias; Herrens lidande tjänare, som en motsats till detta. 42:2:
 
DETTA ÄR MIN TJÄNARE, MIN UTVALDE SOM JAG HAR KÄR. JAG LÅTER MIN ANDE KOMMA ÖVER HONOM, HAN SKALL FÖRA UT RÄTTEN BLAND FOLKEN.
 
HAN ROPAR INTE, HAN HÖJER INTE RÖSTEN, HANS STÄMMA HÖRS INTE PÅ GATORNA.
 
DET KNÄCKTA STRÅET BRYTER HAN INTE AV, DEN TYNANDE LÅGAN SLÄCKER HAN INTE… Jesaja 42:1-2 (Bibel 2000).

Kom till vattnet!

 
Nu flyttar vi oss framåt i tiden, till Jesus i Samarien och kvinnan vid brunnen. 
Hon hade smugit dit mitt på dagen för att slippa träffa folk. Det var fel tid och alldeles för varmt, men hon ville inte bli sedd.
Lärjungarna är i stan och köper mat, så Jesus går själv till Jakobs brunn, törstig.
Dialogen som utspinner sig är fantastisk, då ett kaxigt motstånd vänds till en uppfylld längtan.
 
Och sedan är det hon som går tillbaka till stan och ropar:
- Jag har mött en man som sagt mig allt! Tänk om han är Messias?! Hon kan inte vara tyst.
Mer om det får du läsa själv i Joh 4:28.
Hon hade fått smak på det andliga, levande vattnet i mötet med Jesus.

Kom till mig, inbjuder Jesus.


 
      DEL 2 – VATTEN för kroppen.
 
I den bibliska mänskosynen hör kropp och själ ihop. Det fysiska vattnet är lika viktigt som det andliga. Därför vill jag uppehålla mig lite vid det vattnet som rinner i våra kroppar med sina 70%.
En bok ramlade ur bokhyllan, skriven av en läkare och forskare från Iran: BATMANG-HELIDJ, som forskat kring vattnets läkande kraft. Uttorkning är grunden till många sjukdomar visar han med sina studier. Sjukvården har inte förstått kroppens rop efter vatten. I stället har man tillfört kemiska preparat som inte botar, utan håller kvar patienten i ett långt beroende.
 
Läkaren Batmang-helidj visar hur han alltid börjar ge stora mängder vatten till sina patienter som lider av högt blodtryck, ledvärk, stress, övervikt, förstoppning, astma och allergier, och får efter en tid goda resultat.
Det är en uppmuntrande läsning! Boken heter ”Din kropp skriker efter vatten”, utgiven på Sorena förlag, 2010
 
Nu tar vi en paus – jag måste dricka ett glas vatten..  (slurp…. ).

Vatten som läkemedel. Dr Batmanghelidj.


 
  DEL 3 – JESUS och det ANLIGA VATTNET.
 
Nu är Jesus där vid Jakobs brunn, törstig efter den långa vandringen. Kroppen behöver vatten, men även andligt djup, och sanning som ger mening med livet.
- Om du visste vad Gud har att ge, skulle du bett MIG om LEVANDE vatten!
Hon förstår ingenting.
 
Så är det för många i Sverige också. Svenskarna tappar tron och lämnar kristen-domen. Nyandligheten tar över mer och mer, o där är Jesus reducerad till en god mästare med Kristus-energier o gudomligt ljus.
 
Det som Jesus gör nu, för att visa att han är Guds son, är att han säger kvinnan sanningen om hennes liv. Det handlar om relationer som inte är bra och som skadat henne själv och hennes rykte. Annars skulle hon inte varit där ensam.

Levande vatten

 
Att umgås med Jesus är att få sitt liv indraget i sanningen. Det börjar alltid med en inbjudan:
- Kom! Kom hit till mig…
Sedan kommer avslöjandet, av det som är fel och gör ont inuti, det som vi döljer med glad fasad…
Herren vet hur vi kämpar med våra relationer, hur vårt tålamod tryter, han ser det svek vi utsatts för, utnyttjande, och de hårda orden som haglat… Herren ser alla de mentala virus som nästlar sig in med misstänksamhet och rädsla, han ser den oro, synd och skuld som förstör… och säger:
- Kom, kom till mig.
 
Busvisslingen från Jesaja ställer en fråga:
- Varför lägger ni pengar på det som inte är bröd, er lön på sådant som inte mättar?
Och jag tillägger:
- Varför är det så sällan som läkemedel botar? Varför måste vi acceptera så många biverkningar? Vatten kan inte bota allt, men tänk om det är en början till kroppslig hälsa?
 
I mötet med Jesus får varje människas sanning äntligen plats. Avslöjandet sker i kärlek eftersom Gud vill upprätta varje människa, befria och lösa från det som binder.
I nyandligheten får man försöka affirmera fram det positiva själv, men det negativa blir aldrig bearbetat och förlåtet.
 
I Bibelns sista bok – episteltexten från Uppb 22:16-17 - knyts hela den världsvida räddningsaktionen samman, då Jesus säger:
- Jag, Jesus, har sänt min ängel till er för att vittna om detta i församlingarna. Jag är skottet från Davids rot, hans ättling, den strålande morgonstjärnan!
Det är ju precis det som vi sjunger i Psalm 113 vers 1:
 
DET ÄR EN ROS UTSPRUNGEN… 

Jesus jag älskar dig!


 
- Och anden och bruden säger ”KOM!” Den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten!
 
Är detta för bra för att vara sant? Är detta en utopi, en barnslig önskan att det en gång skall bli bra? Nej, det är det inte.
Vad är alternativet? Att fortsätta mata en cynisk livsinställning där var och en får hitta på sin mening med livet? Att ge upp och se ännu en stad brinna och där pengar och dåliga läkemedel ska styra hälsa och välgång? Nä-ä!
Gud visar gm Jesus hur himmelriket fungerar: - där har pengar tappat sin makt och själens tomhet finns inte mer. Inkräktare och maktens kuvande restriktioner är ett minne blott. All törst är utrotad och inga hjärtan är längre svältfödda.
 
Att ta Jesus på allvar förändrar hela livet. Himlen landar på jorden. När mörkret drivs ut, börjar Guds källa porla inuti, med ett flöde som ger evigt liv; och det är den personliga gudsrelationen!

Vem har evigt liv?

 
                      TILL SIST
 
Vilka plattformar skall vi använda för att berätta om detta? Vi skall nog inte ropa ut det på gatorna, men väl från predikstolarna, som idag lika ofta är en TV- eller radiostudio, podd, tidningar och bloggar. Det viktiga är att tonläget är milt, inte gapigt, särskilt för den som känner sig som det knäckta strået eller som en tynande veke.
 
När Jesus säger till dig, och mig, så finns inga restriktioner, och inga passkontroller. Helt vidöppet bjuder han in oss, med sitt Kom.
Och vi får svara, jag svarar:
- Ja, Herre, jag kommer.
 
Låt oss be:
 
Käre himmelske Far, Du som är himlaljusens Fader, låt Ditt ljus gå upp över alla folk, över oss här i vårt land Sverige.
Vi törstar så efter sann gemenskap, med varandra och med DIG.
Herre, uppfyll Dina löften då jorden skall bli så full av din kunskap som havsdjupet är uppfyllt av vatten.
Låt den dag komma snart då alla människor skall tillbedja Dig, oavsett plats, i ande och sanning!
Förbarma Dig över din kristenhet, omvänd dem som bär Kristi namn men ännu står under mörkrets välde.
Hjälp oss att ta emot livets vatten av Dig, så att vi blir tvättade rena, till kropp och själ, genomsköljda av din salighet.
Giv oss idag vårt dagliga vatten… Amen.
 
* Trosbekännelse: sjung PSALM 119 vers 2.

  Psalm 119:2 "Guds väsens avbild".


 
Jesus är närvarande.

 
Vattenflödande hälsningar, i Jesu namn!

Helene F Sturefelt, teolog, predikant och präst,

- som gärna vill ha dina synpunkter på detta format. Hur fungerade det? Vad kan förbättras? Vilket ord drabbade dig?
Hör av dig till helene.f.sturefelt@live.se
 
 
Fler länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar