Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 28 februari 2021

KANANEISK KVINNA, DEMONER - Predikan

Taggad.

Den kämpande tron, hur ser den ut?
Följ med till Möllebackskyrkan i Karlskrona och ta del av predikan nu i eftermiddags!
Det handlar om den kananeiska kvinnan som tränger sig på Jesus. Vad händer då? Och varför händer det?

Välkommen att dels lyssna på den live-sända gudstjänsten på Möllebackens Facebooksida, men framför allt välkommen att nu läsa här, på min hemsida - Sturellas Fotoblogg - som tjänstgör som förlängd predikstolsarm.

Världsvida armar.

PREDIKAN 2 sön i Fastan – Den kämpande tron – MATT  15:21-28, årgång I
MÖLLEBACKSKYRKAN  - DEN KANANEISKA KVINNAN – 28 febr 2021
 
Käre himmelske Fader, tack för att Ditt Ord inte vänder tillbaka fåfängt innan det har verkat såsom Du vill. Herre, uppmuntra oss, förmana oss, trösta och varna oss!
Jag ber ödmjukt; öppna Ditt Ord för våra hjärtan, och öppna våra hjärtan för Ditt Ord.
I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Amen!
 
En främmande icke-judisk kvinna, hundar och demoner, och en friskförklaring. Nu ska vi gå på djupet med en text som många har svårt att förstå, eftersom vi är för långt bort från händelsernas centrum.
 
Jag vill börja med att konstatera lite tufft:
- Jesus var ingen kringresande doktor som hade i uppgift att bota alla sjuka han mötte.
Nej, Jesus hade en särskild kallelse, som han förklarade: ”att gå till de förlorade fåren av Israels folk”, som är Guds folk – de måste få veta att deras Gud nu äntligen uppfyllde sina löften.
 
Guds rike som de längtat efter i århundraden började nu ta form, och Jesus var dess sändebud, vilket lärjungarna sakta började inse, ja mer än så, Jesus var själv Guds smorde kung.
 
Det handlar om ORDNING. Allt måste ske i rätt ordning – och det skulle kunna vara den tråkiga rubriken på denna predikan.

Ordning och reda.


Även om många kyrkor tyvärr velat bortse från Israels särställning i Guds plan, så gör inte Nya Testamentet det, och Jesus själv antydde aldrig något annat.
- Jag har inte kommit för att upphäva, utan för att uppfylla, säger Jesus i Matt 5.

Jesus avskaffar inte Israel, Guds utvalda folk, utan fullbordar det syfte som Gud har tänkt. Och det är: att Guds nya liv kommer till världen genom Israel. Det kan inga politiskt ”korrekta” åsikter ta bort.
 
Vi kan jämföra med en utbildningssituation; man börjar med lärarna först, sedan eleverna. Eller ta detta med vaccineringen mot Covid-19: Man vaccinerar först dem som är i störst riskzon, sedan de andra, eller hur?

Är det diskriminering? Nej, det är en ordningsfråga. 
Allt skall ske i tur och ordning, för att undervisning, vaccinering, frälsning skall komma ALLA till del, när rätta tiden är inne.

Till alla, i rättan tid.


Så kommer den här människan och tränger sig på, och stör ordningen.
Hon har allt emot sig: hon är kvinna, hon är utlänning och hon tjatar, ja, hon tror verkligen att Jesus kan bota hennes sjuka dotter.
Det är inte så att den kananeiska kvinnan chansar på en triss-lott… Nej, hon vet verkligen vem Jesus ÄR. Hon kallar honom för hans messianska titel ”Davids son” och är steget för lärjungarna i den bekännelsen.
 
Ännu mer anmärkningsvärt är att hon förstår ordningen… Kvinnan vet att Gud har utvalt Israel till löftesfolk för hela världen. Och så ger hon av sin självinsikt i de starka orden att det är skillnad på hundar och barn:

- Men hundarna äter ju smulorna som faller från deras herrars bord.
Hon godtar benämningen ”hundar” som var ett vanligt uttryck för att avfärda hedningarna (hädningarna… min felskrivning...) – det känner vi igen från dagens Mellanöstern, oavsett om hundarna står i rondeller eller inte.
 
Smulor - till hundarna?!


Den kananeiska kvinnan ger sig inte. Om Israel verkligen är det löftesbringande folket, så kommer Messias till slut med välsignelse till hela världen… 
Och jag konstaterar sanningen i det;  att dagens Israel hela tiden är i framkant vad gäller vetenskapliga forskningar, inte minst vad gäller hanterandet av vaccin till pandemin.
 
Ordning och reda. Men i allt det som sker i Jesu offentliga gärning så tränger framtiden in i hans nu, hela tiden!
I kapitel 8 kan man läsa om den påtagliga tron hos den hedniske officeren, han trängde sig också på och behövde hjälp med en sjuk tjänare.
 
Kanske lite förvånat konstaterar Jesus att dessa människor har större tro än hans eget folk… Ja, så är det, vi som också kan vara kvicka med att fördöma andra som inte tillhör församlingen, men som bär tron djupt i sitt hjärta…
 
Framtiden tränger in i nuet.

Nu tar vi det här med demoner. 
Kvinnans dotter plågades svårt av en demon. Detta är en andlig kraft från helvetet, en plågoande från djävulen själv. Det är inget att leka med, och det är definitivt inget att vifta bort eller förminska – då ger man demonen mer utrymme att härja.

Det handlar alltså inte om någon "psykisk störning", depression eller ätstörning... Det är en ren skymf att våga påstå att dessa svårigheter skulle ha med demonisk besatthet att göra!

Demonerna har också stor tro, ja, Guds fiende har kanske den största tron av alla, för han vet nämligen vem Jesus är…!! Och just därför gör han allt för att förstöra människorna och ta bort möjligheterna att få höra om frälsningen hos Jesus.
 
I kapitel 9:32 berättas om en man som var besatt av en stum demon.
Makthavarna ville inte erkänna att Jesus kommer från Gud, så de anklagade honom för ”spioneri”:
- Det är med demonernas furste som han driver ut demonerna, sa de skriftlärda.
 
Hm, det argumentet är riktigt dåligt, men så blir det när man inte vill inse sanningen, då kommer tankevurpor och ologiskt tänkande. För den onde vill väl inte driva ut sig själv?? Hur tänkte ni nu?

                                  
                                         Arga kanter.

 
* Den stumme mannen blir frisk, som ett tecken att ”tala nu” – du är inte stum längre!
* Den kananeiska kvinnans dotter blir frisk, som ett tecken att även smulor från Guds bord kan mätta… och genom hennes tro, driver hon fram påsken mitt i fastetid, då Jesus håller på att utbilda och undervisa sina elever/lärjungar.
 
Ja, Jesu kärlek, hans försoning och förlåtelse är det vaccin som Gud genom Israel ger till världen! Israel är ett nyckelhål!

Korset på Golgata kulle blir till slut vårt segertecken, där all ondska möter sin överman.
Demonerna är förlorare och de vet om det. Låt oss därför, vi som har facit till historien, alltid välsigna Israel och tacka Gud för hans frälsningsplan, där allt ska ske i rätt tid.
 
Och tiden är inne att alla kristna församlingar i Sverige tar ett steg framåt, vi är inte stumma, och fortsätter predika – digitalt och fysiskt – för sällan har ropet på helande, mening och frälsning varit så stor som det är nu!
- Kvinna, din tro är stark. Det skall bli som du vill. AMEN!
 
Låt oss be.
Så stor är Jesu kärlek, man finner inga ord, så obeskrivlig den nåd han visar, det är sant! 
Jesus för världen givit sitt liv, öppnade ögon Herre mig giv... Amen.
 
Skenbart (!) tom bänk.


Tack till er trogna som kom och utgjorde en liten fin församling i kyrksalen, så jag slapp predika för tomma bänkar... Ni reflekterade tillbaka med er uppmärksamhet och för det är jag djupt tacksam.

Tack också till dig som är här inne och läser. Var välsignad!
Och tillsammans välsignar vi Israel, och genom Israel välsignar Gud hela världen!

HERREN VÄLSIGNE ER OCH BEVARE ER,
HERREN LÅTE SITT ANSIKTE LYSA ÖVER ER OCH VARE ER NÅDIG.
HERREN VÄNDE SITT ANSIKTE TILL ER OCH GIVE ER FRID.
I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN, AMEN.

Dagens psalmer.


Varma hälsningar från eder predikant, 
Helene F Sturefelt,

- som fotograferade i Karlskrona där isen just nu är grå och alldeles livsfarlig att gå på. Men ack så vackert! På återseende den 28 mars 2021.

Grått är blått.






 

1 kommentar:

  1. Jag försöker alltid läsa vad du har att säga, och det är inte lite...

    SvaraRadera