Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 26 mars 2010

SLÖJAN IGEN

Slöjan igen...

I dagens BLT, 26 mars 2010, skriver Nazia Rafi - magister inom freds- konfliktvetenskap - en artikel i serien "ISLAMS MÅNGA ANSIKTEN":
".. själva poängen med slöjan är att skydda en kvinna och skänka henne frihet från många olika sociala skador... erosion av moraliska värden förhindras..."

Jag håller med att vårt västerländska samhälle är alldeles för avklätt och att sexualiteten är exploaterad på ett negativt sätt. Många tjejer väljer att gå klädda i "pös-kläder" för att få ha sin kropp ifred från blickar.

Nazia Rafi tar exempel från 1 Mosebok 24:65 där Rebecka drar slöjan om sig. Den var säkert lika viktig som skydd mot sandstormar och hetta, som mot männens blickar.
Nästa exempel är från 1 Korinterbrevet 11 där Paulus har en gammalmodig argumentation att kvinnan ska be med täckt huvud, vilket inte mannen behöver. Därav kommer att många tanter i kyrkan får sitta med hatten på.. medan herrarna ska ta av mössan, hatten, kepsen.
Dock tycker Paulus att kvinnan fått sitt hår som slöja (!) medan mannen inte får vara långhårig...
Denna kultur har vi bakom oss, tack och lov.
Men Nazia för in en annan tanke, nämligen hur detta påverkar oss andligen:
"När hon når en högre andlig status, önskar hon täcka sig ännu mer, av fri vilja, så att hon kan utvecklas ännu mer, andligen."

Vi ska snart åka till klostret i Taizé med en konfirmandgrupp. När man sitter tätt på golvet i kyrkan, kan man täcka sig men en sjal, om man vill, för att inte störa de andras bön genom att man är bar-armad eller har kortbyxor. Den respekten är viktig.

Det är med kroppen jag ber, men den är inte i fokus just då. Det är med kroppen jag äter, älskar och sover,  men den är inte alltid i centrum.
Kroppen är privat, den tillhör inte alla.

Slöjan ökar integriteten för den som bär den frivilligt. Men jag KRÄVER att man ska visa ansiktet och händerna! Identifieringen är socialt nödvändig. Se på ikonen:
ansikte och händer är synliga

Förra veckan var jag i Heliga Birgittas klosterkyrka i Vadstena. Heliga Birgitta bär slöja. Vi åkte till Omberg och besökte Mariadöttrarna. De bär också slöja... precis som de muslimska kvinnorna.
Jag vet att det finns en andlig dimension med att beslöja kroppen för att hjälpa sinnet att koncentrera sig på det inre istället för det yttre.

Men frågan är hur väl det fungerar ute i samhället bland alla de olika yrken och funktioner vi har. Inne i klostret, och i bönens sammanhang, är det mer självklart och jag går gärna in i den rollen själv.
Det är respekt för det fria valet, men det är inte männen som ska styra det.

Det västerländska samhälle vi lever i, är dominerat av mannen. Vårt samhälle är även mycket oandligt. Det är en dålig kombination.
Två faktorer som vi kan fundera på. Hör det ihop?

Andliga och kvinnliga hälsningar
Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar