Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 27 juni 2023

I'M SAILING - båtar och fyrar

Jag vill segla! Marstrand.

Vattnet kluckar emot land och jag vill segla ut på livets hav, inte vara kvar på land och vänta på något som inte händer.

I många kyrkor hänger votiv-skepp i taket, ofta tillverkade och skänkta av sjömän som tack för böner som räddat liv.

Votivskepp i väntan.

Båten kan ses symboliskt som vår kropp, vår person, som färdas över livets vatten. Gud är vår hamn, den trygga förtöjningsplatsen efter seglatsen. 
För att fortsätta bildspråket kan vi likna Bibeln som ett sjökort som hjälper oss navigera bland krav, relationer och prövningar.

Förr gick man till sjöss för att skapa sig ett bättre liv. Mina tankar går även till dagens båtflyktingar, som också hoppas på ett liv i frihet, men som blir utnyttjade av samvetslösa "skeppare"... medan båten för oss välmående västerlänningar står för lyxig frihet att ge sig ut för nöjes skull.

Men, ärligt talat, att segla är det dyraste sättet att vara långsam på, som en vän sa.

Jag var med på Lesbos då flyktingströmmarna kom...

Att vara pilgrim är att i bön solidarisera sig med de ofrivilliga pilgrimerna. Det var hemskt att vara på plats i Eftalou på Lesbos 2015 och se de överfulla båtarna. Ännu värre att se hur de ratade våra ihopsamlade kläder, som inte passade deras smak... Men det är en annan historia.

För några år sedan var vi ute på en pilgrimsseglats i Göteborgs skärgård.
Här kan du se foton och läsa om det äventyret och när vi blev dubbade till "pilgrimssjörövare..."


Och så kan du lyssna på mjukskvalpiga melodier och storfräsiga sånger som dyker upp här i Andliga sånger nr 81: om båtar och fyrar. I detta avsnitt finns även en nyskriven översättning av Rod Stewards sång I'm Sailing - texten är inskriven i nästa inlägg:


Hanö fyr.

Det får räcka för idag. 

Tack och lov så har det regnat i två dagar över Listerlandet. Jag hoppas att Sveriges viktigaste yrkeskår - lantbrukarna - har fått vatten över sina grödor så att skörden är räddad.
Och att de giriga västkusttrålarna slutar skövla havsbottnen på fisk och liv!

Flytande hälsningar, Helene F Sturefelt,

- pilgrimsseglare.

Skonaren Ingo bredvid en trålare...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar