Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 22 augusti 2021

FRIHETEN I KRISTUS


Friheten i Kristus.


Det är inte samma sak att läsa en predikan som att höra den... Men var så god! Jag delar gärna med mig av det som förkunnades i Listerkyrkan idag, den 22 aug 2021, den 12:e söndagen i Trefaldighetstid.

Vi lyssnade till texter från Mosebok kap 4:10, 2 Korinthierbrevet kap 3:6 och Markus evangelium kap 7:31. Temat är "Friheten i Kristus" och jag lyfter fram "Språket och Ordet" utifrån dessa texter.  

Lite på skoj; pröva att läsa predikan högt för dig själv! Krukväxterna kanske också blir glada!      
 
BÖN: Herre, öppna oss för din kärlek. Låt oron få sjunka som stenar mot bottnen och öppna det som är låst inom oss. Tala såsom var och en behöver höra!  I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN.

I ditt ansiktes ljus.

För att ta dig in i gudstjänsten kan du lyssna till Maja och Mathilda Hörestrand när de sjunger "I ditt ansiktes ljus" - bokstavligt talat...



INLEDNING
 
- Jag kan inte tala! Jag vill inte tala! Jag vill inte stå inför folk och ha allas blickar på mig! Varför är det så viktigt med orden och språket?
 
I BEGYNNELSEN VAR ORDET, ORDET VAR HOS GUD OCH ORDET VAR GUD och Jesus Kristus är Guds förkroppsligade Ord, på jorden.
 
Kära vänner, denna predikan handlar om ord och språk, med temat ”Friheten i Kristus”. Alla tre bibeltexterna skall få sin kommentar.

Frihet - strumpa av!

 
1.      MOSE VILL INTE TALA
 
Vi känner så väl igen oss i Mose och i det han säger:
- Förlåt din tjänare, Herre, men jag har inte ordet i min makt, inte heller sedan Du talat till mig. Orden kommer trögt och tveksamt…
Att han vågar! Vilken ärlighet! Mose känner sina gränser och erkänner dem. Gör vi det?

Så kan det vara för oss också. Trots att Herren har talat till oss, kan vi inte uttrycka oss. Det är för stort. Det tillhör hjärtats erfarenhet och går inte att förmedla!
Men det finns hjälp.

Moses bror Aron har talets gåva. Systern Miriam hade den musikaliska gåvan och ledde cirkeldansen till Guds ära!
- Ta Aron till hjälp, säger Herren till Mose.
Har du någon ”Aron” vid din sida? Eller kanske du rent av själv kan vara som en ”Aron” för någon som har svårt att uttrycka sig, men har viktiga saker att förmedla?
 
Våra mänskliga brister är inget hinder för Gud. Hur många gånger sa Herren ”Jag skall själv vara med dig?” Två gånger för att verkligen få honom att lita på det.

Dessutom visar Gud att han kan tala på andra sätt; genom staven. Om det skulle jag kunna tala mycket, men stannar här.
 
Använd staven!


2.      JESUS ÖPPNAR MÄNNISKANS LÅSNING
 
Det finns mycket som kan låsa och förlama en människa. 
Nu har Jesus dragit sig undan judarnas kritik upp till Israels norra delar. Han hade sagt och gjort saker som förbittrade de laglärda, och ryktena hade nått fram till Herodes Antipas.
Det började bli bråttom nu, tiden krympte för honom att sprida Guds rike och att utbilda sina tolv elever.

Evangelisten Markus beskriver det som en politisk triller, med hemligheter som inte får läcka ut och motståndare som försöker få en ur balans.. ”Jesus förbjöd dem att berätta detta”. Men… icke.
 
Jesus var inte i första hand en kringvandrande läkare som gick runt och hjälpte folk… Att stöpa om Jesus till en hemtrevlig problem-lösare är att reducera honom! Och det gör evangeliet billigt!
Det känns nästan som en del partiprogram inför kyrkovalet den 19/9…

Hans mission var att grunda Guds rike, som vände upp och ned på tillvaron.
Jesus är Ordets uppfyllelse – Messias – och han får inte avvika från denna sin uppgift. Man han är trött och trängd och behöver pusta ut lite..

Trött av allt folk.

 
Och så kommer folket släpandes fram med en man som var döv och knappt kunde tala… Nej, inte ett läkedomsunder till som skulle späda på hans rykte! Men Guds kärlek tränger igenom.
 
Mannens öron öppnades, och knuten på tungan löstes; ”Effatá”! som ett starkt tecken till hela folket; att ni är döva, men Gud kan öppna era öron också! Ni har ”knutar på tungan” men Skaparen själv kan lösa era tungors band!
Här förebådas en befrielse som snart skulle gälla hela folket, ja, hela mänskligheten, inte bara den enskilde mannen.
 
- Men, snälla, sprid inga rykten, även om de är positiva! Jag kan inte arbeta under offentlig press och kamerors ljus… Var tysta tills rätta tiden är inne! Så var det för Jesus.
Snart skulle han gå mot Golgata.

Davidsstjärnan omsluter korset. 


3.      BOKSTAVEN DÖDAR MEN ANDEN GÖR LEVANDE
 
Mose, den döve mannen och Jesus, allt detta landar i Paulus förklaring av bokstaven som dödar och anden som gör levande.
Vad betyder det?

Jo, lagens bokstäver har ett syfte och andemening som går förlorad om man läser orden som en ”paragrafryttare”. 
Fariséerna var lag-lydiga till det yttre, men lömska i det inre sinnet. De jagade folk och satte dit dem som inte följde lagen bokstavligt. Det hade Paulus själv gjort.
Då dödar bokstaven.

Bokstav utan ande dödar.

Det var efter omvändelsen till Kristus som hans ögon öppnades.
Och i detta sammanhang vill jag lyfta fram alla de Messias-troende judar som idag finns i Israel!
Smycket jag bär runt halsen är en Davids-stjärna med ett kors – en underbar symbol för vår samhörighet.
 
Men anden lever inte sitt liv i tomma luften. Guds Ande bor i bokstaven
Om lagen är som konsonanterna i språket, så är Anden som vokalerna. Det är bara tillsammans som det blir begripligt…
 
Exempel: Om vi bara skriver konsonanter, t ex två LL, då vet vi inte om det skall stå ”ALLA” eller ”ILLA”… Det vet bara den som förstår sammanhanget och kan sätta ut rätt vokaler.

Illa eller alla?


 
När Mose fick stentavlorna med Tio Guds bud, då strålade hans ansikte av Guds härlighet. Buden skulle hjälpa folket att leva, men de förstod inte kärleken i orden. Det nådde inte alltid fram till hjärtat.
 
Profeten Jeremia sa att det skall komma en tid då lagen skall skrivas i era hjärtan, inte på sten. När Jesus trädde fram, då gick de orden i uppfyllelse – HAN uppfyllde dem, med hjärtats kärlek.
 
Exempel: 5:e budet ”Ni skall inte döda”:
- Nejdå, vi har inte dödat någon…Då fördjupade Jesus budet och sa:
- Vredgas inte, bli inte arg på din bror, ljug inte, baktala inte någon, för det orsakar en annan död – den sociala döden…
 
Sakta trädde Anden fram allt tydligare i bokstaven. Jesus sammanfattar hela lagen med det tredubbla kärleksbudet: 
- Du skall älska Herren din Gud av hela din själ, av all din kraft och av allt ditt förstånd, och din nästa såsom dig själv.
 
Men i vår tid har pendeln slagit över till att bli allt för andlig – det är bara känslor och överandlighet. Där är kroppen inte intressant, kroppen och det fysiska förnekas, och Anden upphöjs på ett felaktigt sätt.

Kärleksfulla vokaler...

 
SAMMANFATTNING

Nu drar vi ihop detta. Vad har bokstaven och anden med Kristus att göra? Var finns friheten? Vad menas?
 
Inledningsvis citerade jag Johannesprologen – I begynnelsen var Ordet. Gud är ett verb, en handling; Varde ljus, och det blev ljust!
Jesus är Guds ord i mänsklig gestalt. Det är därför det händer saker när han talar! - Öppna dig, och det öppnar sig!
 
Jesus avslöjade de skriftlärdas ögontjäneri. De följde bara bokstaven, och det blev en fundamentalism som tog död på gemenskapen.
Så är det i alla tider. Så var det under 600-talet då kyrkan splittrades inifrån p g a bokstavsstrider och islam kunde ta över.
 
Jesus uppfyller hela lagen då han ger sitt liv på korset, för att visa att kärlekens och andens kraft är starkare än synd och död.
I uppståndelsen segrar livet!  Och det som lagen pekat på blommar nu ut, i andens fulla kraft!

Uppståndelsen lyser igenom. Hjortsberga kyrka.


Så, när vi känner oss ynkliga som Mose, och inte kan tala, vad är det då som hindrar? Rädsla, stolthet, blyghet? Låt oss då veta att Herren säger: - Jag skall vara med dig när du talar, och lära dig vad du skall säga!
 
Låt oss be Jesus öppna det i oss som är låst, att vi inte slår dövörat till den värld som håller på att gå under, och att vi vågar tala om att Jesus skall komma tillbaka.
 
Jesus var bunden av Guds Ord, ty det pekade på honom!
En kristen är bunden till Kristus, ty han har uppfyllt ALLT för oss!
I Kristus har vi vårt sanna jag, i honom är vi fullt fria TY NU LEVER ICKE MER JAG, UTAN KRISTUS LEVER I MIG!

Var välsignad!
Helene F Sturefelt, V.D.M.

Här kan du lyssna på när Maja och Mathilda sjunger Love Mother Nature:

 


Tillsammans sjöng vi psalmerna 96, 65, 90, 284 och 231, som alla på något sätt handlar om att "öppna sig". 
Med min enkla diktafon spelade jag in psalmen 284 "Ord av evighet" som är en omskrivning av evangeliet "Effatá", med en tysk melodi från 1600-talet, komponerad av Adam Drese hovkapellmästare i Weimar. Med full äkthet kommer här i enkelhet:

 

Om du vill veta mer kring relationen Gamla och Nya förbundet och "bokstaven och anden" så kan du läsa mer här:



Vårt judekristna sammanhang!
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar