Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 23 december 2018

JUNGFRUFÖDESEL ABSOLUT!

 
Miraklet med jungfru Maria.

 Vad skulle en tidningsredaktör skriva om Jesu födelse hade ägt rum idag? 
 
Det handlar om en mycket märklig avlelse, hur detta barn blev till… Det handlar om att samtliga riken och nationer blir utmanade av detta barn… och det handlar om att alla religioner får sitt svar i det som hände i Betlehem… 
 
Här finns alla ingredienser för att göra en storartad upplaga av världens häftigaste scoop – där redaktören skulle sammanfatta evangeliet med tidningsvärldens favoritord: sex, kungahuset och religion… 
 
Låt oss stanna upp vid dessa tre rubriker och se hur långt vi kommer. 
 
Stjärn-scoop.

 
Men först; vilka krav har du på GUD för att Gud skall kunna kalla sig Gud? 
 
Jag ställde frågan till mina konfirmander för ett antal år sedan. De svarade så här: 
- För det första måste guden kunna skapa liv ur ingenting. Annars är det inte Gud… 
- För det andra måste guden ha så mycket kärlek att alla människor hör ihop i ett enda rike, liksom… 
- För det tredje måste guden besegra döden, annars är det inte gud… 
 
Jag svarade: Grattis! Ni har just beskrivit hela Bibelns ärende! 
De blev alldeles tysta… och snopna.

Precis så är det.

                                     Firar jungfrun 4 Advent.
 
 
1. TILLBLIVELSEN. 
 
Maria blir gravid utan att ha haft sexuellt umgänge. Har inte Gud gjort det onödigt svårt för sig med en sådan början? Kunde det inte gått lika bra med att Josef vore den biologiska pappan? 
Nej. När Gud – universums Skapare – gör sitt intåg i vår mänskliga värld, visar Gud att Gud är just… GUD. Helig Ande, som ger liv, kommer över Maria, och livet tänds. 
 
Ärligt talat, för mig är detta en nödvändighet för att jag över huvud taget skall vara intresserad!! Gud måste visa sin kraft. 
 
Lukas låter berätta att ängeln säger att Den Högstes Kraft skall omge Maria! Fantastiskt! 
 
Denna start får hela himmelen att gnistra av stjärnor! 
 
För övrigt vill jag sedan påpeka att när Maria och Josef senare gift sig, då fick de flera biologiska barn, och Maria var inte längre jungfru. Då fungerade sexualiteten som vi är vana vid, till stor välsignelse. 
 

Mörkt i sovrummet... eller tänt?!
 
 
2. KUNGAHUSET 
 
Vilket kungahus hörde Jesus till?  
Enligt släkttavlorna som återges noggrant i Matteus första kapitel så härleds hans släkttavla till kung David. Jesus är alltså ”Davids son”, den utlovade Messias som skulle komma.  
 
Men hans rike är inte som kejsar Augustus rike eller Pontius Pilatus maktområde, eller som Donald Trumps herravälde… Nej, ”mitt rike är inte av denna världen” sa Jesus. 
Det är gränslöst, bortom alla nationer.  
Guds rike är oändligt mycket större än alla kungadömen, för det förändrar livet för dem som finner sitt medborgarskap där! 
 
Över allt där människor lär känna Jesus, och vågar välkomna honom som HERRE i sitt liv, där bryter Guds rike in! Så är det än idag, och här just nu, för dig… för mig… 
 
Kärlek runt hela världen.
 
 
Här vill jag nämna vad Syd-Jemens president Salva Kiir Mayardit säger om den kristna trons kraft.
Det är kan du inte läsa i vanlig press, vill jag lova! Tidningsredaktörer är inte intresserade av att framhålla Jesus-effekten, trots att detta borde ge stora, goda rubriker.
 
Landet är så svårt sargat av blodiga konflikter att det nu måste få ett slut, där försoningen är vapnet i läkandet mellan folkgrupper. Han välkomnar den kristna missionsorganisationen MedieMission som är på plats i huvudstaden Juba:

President Mayardit och Jesus.

 
- Att förlåta är inte en enkelriktad väg. Det gäller alla. Bibelns lärdomar grundar sig på förlåtelse och självuppoffring, säger Syd-Sudans president, och fortsätter:
 
- Vi ber om ursäkt för att bryta kedjan av invändningar och motargument som vi använt för att försvara vår egen ståndpunkt. Detta är vad jag ville säga till er, mitt eget folk.
 
 
Detta kallar jag en verklig ledare, värd sitt namn!
Må Gud välsigna dig, Salva Kiir Mayardit i att förverkliga Guds rikes kärlek i ditt land!
 

Kärlek till barnen.
 
3. RELIGION 
 
I alla världens religioner söker människan Gud. Men det är bara i Bibeln som Gud uppenbarar sig och ger sig tillkänna. Detta kan tyckas provocerande. Men när jag gett mig in i läsningen av heliga Skrifter så är Guds närvaro så tydlig i Bibelordet! 
 
De vise männen kallas ibland för ”tre konungar”. Legender berättar att de kom från var sitt land, kanske från var sin religion, med var sin hudfärg. De hade tre olika gåvor med sig – de visste inte riktigt vem de skulle möta och vad som skulle passa…  
 
Så de tog med Guld ifall Jesusbarnet var en Kung, Myrra ifall han skulle bli läkare, och Rökelse ifall det var en Gud… 
Det visade sig att Jesus var allt detta.

Allt detta.
 
 
* Guld – Ja, Jesus är hjärtats kung, över hela världen, starkare än alla makt-havare tillsammans! Kärlekens makt är hans ”vapen”. Som i Syd-Jemen!
 
*Myrra – Ja, Jesus är den store läkaren som botar din synd och skuld, med förlåtelse och försoning. Tag emot det som hans gåva till dig! 
 
Det svåra med denna gåva är att den redan vid födelsen påminde om döden - myrran användes bland annat vid att smörja den döda kroppen med... Var det verkligen en bra gåva att ge ett nyfött barn?
Jesus föddes ju för att leva vårt liv, och dö vår död - och besegra all synd och skuld inifrån.
Därför är myrran på ett sätt den starkast talande gåvan till Jesusbarnet.
 
*Rökelse – Ja, Jesus är Guds son! Därför tänder vi alla ljus vi kan, och låter dess lågor stiga som rökelse upp till Guds tron! 
 
Godaste nyheten.

 
Julevangeliet är de godaste nyheter som någonsin berättats. Inga tidnings-redaktörer i världen kan mäta sig med de upplagor som Bibeln har tryckts i! 
Så detta är julhälsningen till oss alla – att Gud kommit oss mänskligt nära i Jesus Kristus, för att ge oss den FRID som övergår allt förstånd, och som går djupare in i själen än något annat.  
 
Med detta vill jag hälsa alla mina bloggläsare en riktigt GOD JUL!
 
Fru Helene F Sturefelt,
 
- som åter igen markerar allvaret hur nödvändigt det är att Gud visar sin makt i detta som sker.
- och när Gud låter sig komma nära genom en jungfrufödsel, ja, då kan Gud förvandla ditt liv, från mörker till ljus!!

Eller hur?

Gud skapar och förvandlar!

 
 
 Extra läsning av Hannu Haukka, MedieMission Internationals verksamhetsledare:

Julskatten.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar