Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 28 december 2018

ÅRETS NYA ORD 2018

Nya heta ord.



Svenska Akademins ordlista har fått nya tillskott av ord. Nya företeelser kräver nya uttryck.
Undrar om nyorden går att använda?

I dessa digitala tider gäller det att ha en god cyberhygien och vara smart vad gäller säkerheten. Och så måste vi dokumentera allt, annars blir vi förpapprade.  
Här gissar Sturella att ordet Förtappad har utgått... men det är precis vad vi är!

Vi behöver intryckssanera vår omgivning så att vi inte blir beslutsblinda. Vi har ju skapat ett samhälle som har så mycket skenbara val att till slut kan vi inte bedöma vad som är viktigt och oviktigt.
Man skulle behöva en explainer som förklarar hur det ligger till med allt.

Tiden går fort. Tiden är dyrbar och vi hinner inte alltid vara närvarande kroppsligen. Digifysik är ju ett alternativ förstås, men det går snabbare om vi flyger. Fast då kommer den skämsiga flygskammen över oss...

Flyg skäms!


Man kan ju alltid försöka ta tåget, om det går, och gena över järnvägsspåren så man kommer fortare fram. Men risken är att de har lagt ut en pyramidmatta där... Det är en otäck liten matta med uppstickande pyramidspikar i gummi som ska hindra mig från att vara tidseffektiv.

Självoptimering är den nya dygden. Vi bör alla sträva efter att uppnå största möjliga förbättring.
Nu är vi långt bort från teologin och kristendomen.
Självfrälsningslärorna i kombination med ekonomismen och e-kronan ligger säkert bakom detta.

Sturella förutspår allt större trötthet och allt djupare existentiell ångest.
Men frälsningen är närmre än du tror! Ett litet stöddjur kan göra susen! Detta djur har till uppgift att vara ett emotionellt stöd, bland annat vid resor.
Livets resa?


Stöddjur. Emotionell Wabbel.


Än har inte ettor och nollor tagit över samhället helt. Kroppens behov mättas inte med datorchips, men gärna lite aquafaba, lite bönvatten, så vida inte hela middagen blivit bokashi'serad och hamnat i jäsning i komposten.

Dock strävar vi förstås efter nollavfall, att vi inte producerar något avfall över huvud taget.
Ja, kära någonstansare  och alla varsomhelstare! Sancta Garbish har varit ute och cyklat idag vid havets stränder och plockat skräp - ploggat - och ser hur folk gärna pyntar naturen med sitt avfall...

För övrigt är detta ord "plogging" - att jogga och plocka skräp samtidigt - ett ord som fått internationell spridning! Det är bra.
Nu kan världen säga både "fika" och "plogging".

Nollavfall?


På tal om mat, lårskav är ett problem för många. Nu tror du att jag talar om en ny, norrländsk maträtt, men det gör jag inte. Jag blev också lurad! Detta är en besvärlig hudirritation mellan låren när de skaver mot varandra.

Alla vill vara sexuellt attraktiva, tror vi, men det finns faktiskt många som lever i frivilligt celibat. Eller lite mer speciellt, att man är incel och upplever sig som sexuellt oattraktiv på grund av rådande värderingar.
Hm, en heterosexuell man är ju en misstänkt onormal typ i dessa HBTQ-tider, där vi ska ta hen-syn till minoriteterna.

* incel - jag har läst på lite mer. Det är ett otäckt ord som hör ihop med incest... men där mannens ofrivilliga celibat riktar sig mot kvinnor och barn i aggressivitet och våld. Nu vill jag kräkas.
Den första förklaringen verkar vilja dölja fakta.

Incel?



Men det gäller att se upp. Mikro-otrohet kan smyga sig in, helt utan sexualitet, men där digital närhet i sociala medier seglat upp som ett hot i många relationer.
- Måste du vara vän med honom på Facebook?
- Jasså, hur kan du ha så många kvinnliga följare på Instagram?

Ta bort! Annars...

Glädjande är dock att många arbetsplatser nu anmodas att mens-certifiera sin närmiljö, så att hänsyn visas mot kvinnor som blöder.
Det är alltså män som ska ta menshänsyn...

Ta hänsyn.
 

Du vet väl att det finns spårpixlar, datorprogram som är som digitala detektiver, i ditt surfande på nätet. Aldrig går du fri. Ständigt är du övervakad.
Endast ute i skogen friheten finns.

Tillhör du dem som fuskar ibland? Som är duktig på att argumentera varför just du behöver några extra bidrag för att det är din Rättighet? Ett riktigt bra nyord är välfärdsbrott... Det riktar sig till dig som glömt dina skyldigheter och gärna tycker att du kan leva på bidrag, fast du kan arbeta. Fy skäms på dig!
Alla måste bidraga till samhället - annars har vi snart lakat ur hela systemet! Men genast hör jag dig hänge dig åt whataboutism. Vilt och livligt argumenterar du för att bemöta min kritik, och du jämför denna företeelse med en annan företeelse.

Ja... det gör man väl... ? Vad är det för ett onödigt ny-ord? Det förstår jag faktiskt inte. Svengelska behöver vi inte mer utav!
Mer svenska åt alla!

Fin. Slut. Eller Finland?


Sturella anser att infödda svenskar borde ha en språkplikt upp till den ålder då de får gå på Systäämet…
Vi kan inte kräva att invandrare, flyktingar och nysvenskar ska ha språkplikt när vi inte kan vårt språk själva!

- Han gick ut med hans fru...
- Han gick ut med sin fru...
- Han går ut med din fru...
- Han vill gå ut med hennes fru...

Vems fru har han dejtat?
Om vi inte kan skilja mellan "sin", "hans", "hennes" och "din" så lovar jag dig att det blir mer än mikro-otrohet!!
Och då hjälper det inte att gena över spåren eller ta första flyget bort, eller krama ett stöddjur, relationen är sprucken och skilsmässan lurar på dig!

Mycket dumt!


Nä du din lata rackare! Här gäller det att skärpa sig!
Sluta att bolla ifrån dig i en billig politisk mandat-pingis! Du vinner ingen respekt med det.
Mår du dåligt av detta får du väl kontakta din nät-läkare. Det är bara till att räcka ut tungan mot mobilens kamera, så är analysen klar!

Sluta sura nu.
Ta och sväng lite på armar och höfter så blodflödet kommer igång! Att flossa är rena hälsokuren och får genast upp humöret.

Om du tycker det är bra det jag skriver, så förväntar jag mig att du swischar mig lite sköna pengar, så jag slipper hamna i välfärdsbrottets frestelser... Swischjournalist är det nya sättet att få betalt för sina skriverier.

Ja, om låtskrivare och filmmakare får betalt för sitt konstnärliga arbete skall väl vi ord-vrängare också ha det!

Alltså swischa!


Men den noggranna läsaren upptäcker nu att den tilltufsade Svenska Akademin har glömt ett ord, ett mycket viktigt ord här på Listerlandet:

Aula-wabbel!

Hur har de kunnat undgå detta viktiga begrepp!?

Denna lilla varelse har ingen stadig förankring någonstans. Det är en riktig liten någonstansare som rör sig fritt i havet. Där hör vi alla hemma. I bokstavshavet.

Rödspätte-wabbel.


Verbala hälsningar från Helene Sture Ordfelt,

- språkförstörare, ordvrängare och tuschtecknare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar