Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 16 december 2009

LUCIA - MED BLODRÖDA BAND



Så märkligt att ni lutherska protestanter firar ett helgon, säger katolikerna. Ja, Lucia är en mycket speciell företeelse i Sverige! Lussebrudens gestalt har flera historiska drag inbakade i sin gestalt.

Den historiska Lucia var en kristen kvinna som led martyrdöden för sin tros skull.Hon ville inte tillbe kejsaren som Gud, hon ville hålla fast vid sin erfarenhet att Jesus Kristus är Guds son, kommen till oss som ett Guds svar på vår längtan.

Jag har skrivit en Luciasång tillsammans med Christer Hultgren, ni vet han som skrivit den underbara psalmen "Jag vill ge dig, O Herre, min lovsång" (nr 702 i svenska psalmboken) och "Herre till Dig får jag komma" (nr 758). Vi gjorde ett samarbete för några år sedan och noterna kan jag skicka till den som önskar.
Så här lyder texten:

VEM ÄR HON VÅRT HELGON MED RÖDA BAND?
HON KOMMER NÄR VINTERN ÄR KALL,
OCH SJUNGER OM GLÄDJE MED LJUS I SIN HAND
OCH SMYGER SIG IN I VÅR HALL.

REFR: NI KAN ALLA LYSA SOM JAG
OCH MÖRKASTE NATT BLIR TILL DAG
EN HJÄLPSAM HAND OCH ETT LYSANDE BLOSS
ÄR LUCIAS HÄLSNING TILL OSS.

DET HAR FUNNITS EN TID DÅ ALLTING VAR SVÅRT
OCH KEJSAREN KALLADES GUD
MEN LUCIA SA NEJ TILL ATT HYLLA EN MAN
SOM IKLÄTT SIG GYLLENE SKRUD.

REFR: NI KAN ALLA LYSA SOM JAG....

DE KRISTNA FÖRFÖLJDES OCH GICK UNDER JORD
OCH FLYDDE FRÅN DÖDENS HOT
DÅ KOM LUCIA MED BRÖD I SIN HAND
TILL DEM SOM EJ ONT HADE GJORT.

REFR: NI KAN ALLA LYSA SOM JAG...

MARTYREN FICK GE SITT LIV OCH SIN BLOD
FÖR GUD OCH FÖR KÄRLEK OCH TRO
MEN KRAFTEN OCH SEGERN HOS KRISTUS FINNS KVAR
NÄR HAN I VÅRT HJÄRTA FÅR BO!

REFR: NI KAN ALLA LYSA SOM JAG...


Det är viktigt för mig att hålla fast vid våra traditioner, samtidigt som jag vill söka rötterna bortom legenden. Skulle jag själv våga hålla fast vid min Kristustro om jag hotades till livet? Skulle du göra det? Lucias exempel manar till eftertanke!

I år inföll Lucia på en söndag. I många kyrkor firades gudstjänst med inslag av denna ljusbärare!
Men jag har en kritisk fråga till alla er som har SÅ bråttom:
- Varför tar ni ut helgen i förskott?
- Varför firar man Lucia innan den 13:e december?
- Vad ska ni då göra den rätta dagen? Fira jul?

Jag är trött på alla som inte kan vänta och hålla sig till den "rätta dagen". Vi medverkar till att tömma dagarna på sitt egentliga innehåll och det är inte jag intresserad av.
Detta är en bagatell med tanke på mycket viktigare frågor som bör få utrymme, men för mig handlar traditioner om både mental hälsa och god andlighet.
Det vi gör Tillsammans, skapar en härlig känsla av gemenskap. Men om du firar Lucia när du har lust och jag firar Lucia när det passar mig - kanske på sportlovet?! - då blir det ingenting kvar, mer än en uttunnad individualism. Och det tar död på kulturen.

Jag är också kritisk till sammanblandningen av advent och jul. Det är två olika saker! Advent är förberedelsetid, jul är själva målet. För 20 år sedan skulle det varit omöjligt att ta ut julen i förskott! Julkonserter kom aldrig före 4 advent. Julbord åt man inte under adventstidens fastetid.

Men nu är mottot "Allt med en gång!". När jag hävdar detta, lägger jag sordin på stämningen... Under adventstid vill jag tänka på det som är kyrkoårets tema: hur Jesus rider in i Jerusalem, hur han talar om att Guds rike är av ett annat slag, om Johannes Döparen som banade väg för Jesus, om jungfru Maria som lät Gud använda hennes kropp i mänskoblivandet.
Ja, jag är gammeldags, men jag håller fast vid dessa traditioner!

Till alla er som är med i luciatåg; skönsljungande tjejer och modiga killar med stjärngossestrut, om ni visste vad ni gör många glada när ni kommer! Var stolta över den vita dräkten ni bär - den är en dopdräkt = ni har klätt er i Jesu Kristi rättfärdighet! Wow!

Ljusa luciahälsningar
Helene Sturefelt

2 kommentarer:

  1. Kära Helene!
    Jag förstår ditt resonemang kring att fira/hedra på "rätta dagen" och håller i stort med dig. Men. Det finns undantag som måste göras i detta, nämligen barn som inte lever tillsammans med bägge sina biologiska föräldrar och där föräldrarna inte förmår att vara tillsammans. I dessa fall måste det vara helt ok att få fira jul,lucia eller födelsedag dagen/veckan "innan", eller hur?
    Det är ju så att det alltid måste få finnas undantag men jag håller med dig om att annars gäller dagen D.

    SvaraRadera
  2. Hej Ninni! Ja, du har rätt. Det är inte lätt att leva i splittrade familjer... Då måste man hitta en modell som fungerar!
    Men när varuhus eller kyrkor själva tar ut allt i förskott - då blir jag trött...
    På Maxi hade de julgranspyntet framme redan före Allahelgona...
    Tack för din kommentar!
    Helene

    SvaraRadera