Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

torsdag 2 september 2021

TILL FARFAR STURE

Sture Andersson.


Till vår allra bäste farfar STURE!

Du skall vara glad att Du inte lever nu, farfar. Tiderna är så konstiga. När jag var liten brukade vi alltid samlas på gården i Småland och hjälpa till med potatisskörden, denna dag, den 2 september.

Men klimatet har ändrats och istället har jag lekt på stranden med mitt barnbarn - ditt barnbarnsbarnbarn - och tagit ett svalkande septemberdopp. När du var ung Farfar, kunde det vara nattfrost i gräset tidiga mornar på din födelsedag. Men så är det inte längre.

Kanske hade du tyckt om att värmen varar längre på året. Jag minns att du ofta frös på kvällarna och värmde dig hos Farmor... med varmvattenflaska nere vid fotänden på sängen!
Men temperaturen har börjat stiga runt om i världen och ökenheta temperaturer har uppmätts i Kanada.

Ned mot dammen.


Kommer du igår när åskan gick, Farfar? Det var stort allvar, för hur skulle det gå med skörden? Eller tänk om blixten skulle slå ned i ladan? Flera gånger såg ni kulblixtar rulla inne i huset... och Farmor satte sig vid pianot och spelade:

MIN FRAMTIDSDAG ÄR LJUS OCH LÅNG
DEN RÄCKER BORTOM TIDENS TVÅNG
DÄR GUD OCH LAMMET SÄLL JAG SER
OCH INGEN NÖD SKALL VARA MER.
Sv Ps 302, Nils Frykman.

Det har brunnit i Turkiet och i stora delar av Grekland. Det blir så stora konsekvenser, Farfar, nu för tiden. Och svåra skyfall river med sig vägar och hus. Ibland får jag en känsla av syndafallet...
Ni hade ju dammen nedanför ladugården där ni kunde ta vatten.
Men nu för tiden är det så ojämnt...

Framtidsdagen blir allt kortare.


När du och Farmor hade barnen små brukade ni åka till Skummeslövstrand och bada varje sommar. Det var stort att få se det stora havet och känna de salta vågorna! Men det var ingen av er som kunde simma... Farmor stor i strandkanten och öste vatten över sig och skrattade...

Nu för tiden har var och varannan villaägare egen swimmingpool... Tänk så tiderna förändras! Det går åt mycket vatten och inte alla förstår att vattnet är begränsat. Ni fick pumpa och bära in vattnet själva till köket innan du drog in vattenledningar.
Då vet man vattnets värde, Farfar!

Klittershus.


Jag är så tacksam att jag fick sitta hos dig i ladugården på den lilla pallen när Du mjölkade. Kossorna var så jättestora, men jag tog mod till mig och kände på det varma, bruna skinnet på Maja, som stod ytterst till vänster.
Sedan sa Du:
- Kom nu lilla Helene, så skall vi smaka på mjölken!

Och medan mjölken kyldes i de stora mjölkkannorna hällde Du upp spenvarm mjölk i den ljusgröna plastmuggen med "öra".
Det är fortfarande det godaste drycken jag vet!

Maja, född 5/5 1966.


Farfar, nu finns det så många mjölksorter i affären att man knappt vet vad man skall ha... Och de stora bolagen har köpt upp de mindre, så mjölkbönderna har det svårt. Det är skönt att Du slipper uppleva det!
I kylskåpet stod alltid en stor bunke med mjölk, som Farmor brukade skumma så att vi fick grädde till Fyra-kaffet... med nybakta kringlor!

Farmor och jag dricker Fyra-kaffe!



Farfar, Du var först med att skaffa bil i byn på 1950-talet. Nu har varje familj två bilar och de har dragit vägar över allt. Bara några kilometer bort har de dragit den nya sträckningen av E4... det är så hemskt. Asfalten tar över mer och mer, och åkermarken försvinner bit för bit. 
Du hade inte tyckt om det, Farfar!
Var ska vi odla mat i framtiden? 

Inte så många vet hur man brukar jorden längre, men några försöker sig på att vara "gröna-vågare". Kanske måste vi börja odla grönsaker i våra städer så att vi får mat på bordet?

Biodlare.


Det är din födelsedag idag, och Du bjöd alltid potatisen först runt bordet, innan älgköttet serverades, med sås och gelé.
- Åh, vilken god potatis! sa vi alltid.

Nu för tiden kan de vuxna knappt koka potatis längre. Det tar för lång tid att skala, så de kokar hellre ris eller pasta - spaghetti - men det tyckte Du aldrig var någon riktig mat...
Och på helgen vill tonåringarna ha chips - friterade potatisar med kemiska tillsatser...

Tiden är så förändrad.

Bästa potatisen!


Farfar, ni hade ju även den första telefonen. Numret var Nåthult 1. Sedan lade man till allt fler siffror, men nu finns dessa telefoner inte kvar längre. Här i framtiden har vi istället flyttbara kommunikationsapparater som kallas "mobil-telefoner". Vi kan både prata och skriva små hälsningar i dessa apparater.

Men de är dyra och tar stora mängder mineraler i anspråk. Vi vet inte så mycket om det, för det sker i fattiga länder där folket får arbeta som slavar, för vår bekvämlighets skull...

Ingen skickar brev längre, och de unga vet inte vad ett vykort eller "frimärke" är...

Vilorum för Farfar och Farmor.


Idag, den 2 september, skulle du ha fyllt 116 år. Det är skönt att man får dö i tid. Det hoppas jag också att jag får. Jag skall göra som Du, när mina krafter är slut - ligga och sova och sova och sova så djupt att personalen inte kan väcka mig... 
... Sedan skall jag drömma om Pärleporten och berätta om det för den förvånade personalen, och därefter går jag min väg. 

Hem. 

Hem till vår Himmelske Fader, och hem till det land där Du väntar med nyslungad honung och spenvarm mjölk.
Jag hoppas att vi ses snart.

Farfar lagar sina byxor.


De allra varmaste hälsningar på Justus-dagen, som påminner mig om den rättrådighet vi bör ha mellan varandra, och som Du alltid hade.
Frid vare med Dig!

Sture Andersson.

Och oss.

Din sondotter Helene F Sturefelt,

- som bär sitt småländska arv med stolthet och värnar marken och fälten där säden växer.

Respekt och kärlek.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar