Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 29 november 2020

LEDARSKAP på ÅSNAN - Listerkyrkan 1 Advent

Vi förbereder live-sändningen.

 

PREDIKAN över Sak 9:9, Rom 13:11 och Matt 21:1, årg I

1 ADVENT – Listerkyrkan kl 11.00 – sönd 29 nov 2020

LIVE-sändning via ny kanal YOU-TUBE Listerkyrkan

 

 

Käre himmelske Fader, öppna Ditt ord för våra hjärtan. Öppna vårt hjärta för Ditt Ord. Tala till oss såsom var och en behöver höra: uppmuntran och förmaning, varning och tröst,

I Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

 

Förintade stridsvagnar, ljusets rustning och en åsna med en Fridsfurste – hur skall vi förstå detta idag, vi som lever med förnyad militär upprustning och en pandemi som förmörkar hela vår värld?

Vad är det för ledarskap Jesus kommer med, och vad är det för vapen han har för att förverkliga det?

 

Sällan har vi väl längtat så efter ljus och hopp i denna Coronatid, då kyrkorna för första gången är tvungna att hålla stängt för att minska smittspridningen. Likväl måste vi få höra Guds ord, och sånger som ger perspektiv.

 

Ledaren visar vägen.

LEDARSKAP är rubriken för denna predikan.

 

Jag låter en ledarskribent från en av våra lokaltidningar, hjälpa oss in i bibeltexten, där politik och andligt ledarskap sammanfaller:

 

”Vi behöver ett ledarskap som törs säga sanningen. Inte linda in uppenbara problem genom att dölja dessa med dimmiga ord som ”utmaningar”.

”Läget med en världsvid pandemi är svårbedömt. Då är det extra viktigt att ta på sig ledartröjan.

Det är just det oklara som kräver pondus, samtidigt som vi inte kommer ifrån det egna ansvaret”.

(Stig-Björn Ljunggren, Sydöstran 27 nov 2020).

 

Många ber i tysthet nu i den kris vi genomgår:

- Gode Gud, ge mig ett nytt jobb! – Gör min mamma frisk! – Betala mina räkningar, nu! - Hjälp!

 

Vad tänkte folket som hyllade Jesus den där dagen i Jerusalem med mantlar och palmkvistar?

- Befria oss från den romerska ockupationsmakten! – Gör vårt land fritt! – Vi har väntat länge nog! Hjälp!

 

Kommer det några bönesvar? Ja, det gör det, men det är en bristande överrensstämmelse mellan våra förväntningar och Guds svar… En god ledare tar inte initiativet ifrån någon.

Men låt oss ta detta bit för bit.


Åsnan. Kyrkfönster i Taizé.


           SAKARJA


Den arma åsnan, som vi är lite trötta på och som vi hör om både på Palmsöndagen och vid Advent – markerar kontrasten mellan vardagens arbetsdjur och en stridshäst. Åsnan är i sig en fredssymbol.

Den kommande Messias är i ögonhöjd med de människor Gud har sänt honom till att tjäna, medan den förtryckande härskaren hellre ser ned på folket från sin stridshäst/ eller limousin…

Jesus saknar alltså krigiska drag och hans ankomst innebär en nedrustning; ”alla stridsvagnar skall förintas”.

 

En vapenlös ledare… Går det? Tja, det beror vilken president eller statsminister man frågar… Men i det bibliska perspektivet visar Jesus hur Guds ledarskap ser ut: det är med ORDET som fred skall skapas – inte med vapen!

 

I begynnelsen var Ordet och Ordet var Gud”…

 

Jesus, Messias, är Fridsfursten som kommer med fred åt folken och frid till sargade hjärtan.

 

Han vet att människor som ligger i strid med sig själva ofta sprider ofrid omkring sig. Mycken osämja i världen – och i våra familjer – är utslag av inre konflikter som vi går omkring med, och ständigt drar in andra i.

Därför måste freden börja med frid i hjärtat – både hos de stora världsledarna och vårt lands ledare i samhälle och kyrka.

 

Ett litet exempel från dagens film-värld:

Just nu spelas en film in i norra Norrbotten med titeln ”Den längsta dagen”. Det är kolmörkt hela vintern och solljust hela sommaren – det blir ett konstigt existentiellt tillstånd, säger regissören (Jonas Selberg Augustsen). Huvudpersonen vinner alla skotertävlingar som hon ger sig in i, men trots det är hon deprimerad.

- Jag mår så dåligt, trots att det är ljust och vackert och att jag vunnit alla medaljer…

 

Det leder oss in på episteltexten:

 

Vad är Ljusets rustning?


ROMARBREVET…


.. där det talas om att ”lägga av mörkrets gärningar och ta på ljusets rustning”.

Det här är inga andliga fjärilar, nej den grekiska grundtexten talar om ”panoplia” som betecknar den tungt beväpnade antika soldatens utrustning.

 

Men istället för vapenskrammel handlar detta om att mogna i sin inre människa, att stå i kontakt över-befälhavaren Gud Fader själv!

Vi anmodas att utrusta oss med:

- Sanningens bälte (motsatsen är lögn), rättfärdighetens pansar (bortvändhet från Gud), skor som är villighet att bära bud om fred (motsats är likgiltighet). Trons sköld som släcker den ondes alla brinnande pilar, frälsningens hjälm (inte kändisskapets gloria) och Andens svärd – som är Guds ord. (Ef 6:10).

 

Missmod, felriktade böner och depression dränerar oss på kraft. Utan frid i hjärtat kan vi inte skapa fred. Utan sinnesro försurar vi våra relationer med klagan och gnäll, vilket också spiller över på vår Gudsrelation.

- Gör något då!!

 

Jadå, Jesus tänker svara på alla böner, samtidigt som han svarar på sitt eget vis.

* Folket ville ha en profet och en ledare, men de hade ingen lust på att höra att han snart skulle påstå att deras stad stod inför Guds nära förestående dom.

* De ville ha en Messias som skulle sitta på tronen, men Guds sanna Messias skulle snart upphöjas på korset, på Golgata kulle.

* Vi (och de) ville bli räddade från ondska och förtryck, men vi är inte beredda på att räddningen skulle gå så djupt och vara så genomgripande att hela personligheten skulle dras in… att det handlar om en omvändelse från sin egoism.

Vilken pondus vill vi att våra ledare skall ha, i våra församlingar och i samhället? Att ”peka med hela handen” kan aldrig handla om förtryck.

 

Hjälp mig! Rosenbohm, Karlskrona.

Om en part dominerar en annan så totalt att ingen ifrågasätter förhållandet, då behöver förtrycket inget våld, inte ens hot om våld.

Men det är inte den slags fred som Fridsfursten kommer med.

Om supermakter håller tillbaka sina kärnvapen och lyckas undvika öppet krig genom att sälja och köpa småländer och deras folk, så är det inte Fridsfurstens fred.

 

Terrorbalans, som bygger på rädsla och fruktan, är inte heller den fred som Bibeln talar om.

Många grälar på Gud för att han tillåter så mycket ont i världen. Gör han? Tvärtom! Det är VI som orsakar och tillåter våldet!

Gud anmodar oss att hålla fred, men med hjälp av egen fri vilja och vårt förstånd. Det är det det är fel på, inte att Gud skulle tillåta det!

 

Gud tillåter bara fred och frid.


                      AVRUNDAR - EVANGELIET

 

Nu avrundar vi denna livesända predikan från Listerkyrkan EFS i Hällevik.

Jesus kommer ridande, ödmjuk, med Ordet som räddande ”vapen”; där ena sidan handlar om sanning inför sakernas tillstånd, det andra är kärlek, som sanningen förmedlas med.

 

Jesus själv var buren av Guds rättfärdighet, och intåget i Jerusalem var och är en inbjudan att vara med i kampen mot mörkret.

Våra brinnande böner om hjälp i vår tid möts av en stilla motfråga:

- Är du själv, där du är, en konfliktrisk, eller en fredsfaktor?

 

Det är i ditt och mitt liv, som Fredsfursten vill vara Kung!

Han kommer med frid till dig, så att du skall kunna släppa all tävlan, all tung prestation och all oro.

 

Se sanningen om dig själv. Se dig själv därefter med Guds kärleksfulla ögon.

 

Ja, Jesus kommer med fred till en värld som håller på att sarga sig själv till döds, och han vill göra dig och mig till ett instrument för freden och friden – ”tills Guds ord är förverkligat” och han kommer tillbaka, i härlighet”.

Låt oss be:

Tack käre himmelske Far att Du är den ende som kan fylla hjärtat med sanning och kärlek. Herre, lyft oss ur vårt trångsynta synsätt, låt oss ödmjukt  sitta bredvid dig på åsnan.


Mina varmaste hälsningar till er alla!

Helene F Sturefelt, predikant V.D.M - Verbi Divine Minister - det gudomliga ordets tjänare.


Listerkyrkan i Hällevik.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar