Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 18 november 2020

RYCKAS UPP? RYCKAS MED?

Ryckas upp? Ryckas med? 


Vem tar vem?
De grymma soldaterna tar dem de vill och lämnar andra till sitt öde.
Eller kan Gud göra detsamma, fast tvärtom? Rycka upp dem som skall räddas från ondskan?

Vi befinner oss mitt i Domssöndagens tema, Vaksamhet och väntan.
Jag bildsätter med foton från Israel.

I förrförra inlägget skrev jag om "Guds rike inom er" utifrån Lukas kapitel 17. Läs gärna det. 
Detta är en fortsättning på texten som man inte velat ta med i evangelieboken.

Det väcker min nyfikenhet varför man hoppade över dessa verser, men jag förstår ju varför när jag läser... Detta som kommer nu har tyvärr missbrukats till sådan skrämsel, att skräck och rädsla för alltid etsat sig fast - att bli "lämnad kvar" när Jesus kommer tillbaka - - - 

Och det är inte det som är bibeltextens syfte!!

Det finns ett annat sätt att se på detta. Jag lånar tankar av min favorit-bibelkommentator Tom Wright, präst och professor i Nya Testamentet vid University of St Andrews i Skottland.

Döda havets saltbassänger.


Så här lyder texten från Lukas 17:31-37:

DEN DAGEN FÅR DEN SOM ÄR UPPE PÅ TAKET OCH HAR SINA TILLHÖRIGHETER INNE I HUSET INTE GÅ NER OCH HÄMTA DEM, 
OCH DEN SOM ÄR UTE PÅ ÄGORNA FÅR INTE VÄNDA TILLBAKA HEM. 
KOM IHÅG LOTS HUSTRU.

DEN SOM FÖRSÖKER BEVARA SITT LIV SKALL MISTA DET, MEN DEN SOM MISTER DET SKALL RÄDDA DET.

JAG SÄGER ER; DEN NATTEN LIGGER TVÅ MÄN PÅ SAMMA BÄDD; DEN ENE SKALL TAS MED OCH DEN ANDRA SKALL LÄMNAS KVAR.
TVÅ KVINNOR MAL TILLSAMMANS; DEN ENA SKALL TAS MED OCH DEN ANDRA SKALL LÄMNAS KVAR.

DE FRÅGADE HONOM:
- VAR BLIR DET, HERRE?
HAN SVARADE:
- DÄR LIKET LIGGER SAMLAS GAMARNA.
Lukas kap 17:31-37.

Det här väcker sannerligen många frågor!

Här låg Sodom. Här blev Lots hustru en saltstod.

Tom Wright skriver:

"Det har vuxit fram en hel industri av böcker som är skrivna utifrån Bibelns apokalyptiska texter. Vissa har tolkat det som att "tas med" i sammanhanget innebär att bli bortryckt till himlen, för att vara hos Gud, medan andra lämnas åt sitt öde i en skrämmande värld som alla sanna troende har ryckts bort ifrån."

Alldeles för många kan berätta hur de som barn fick höra detta, ofta inom den karismatiska pingströrelsen. Ett barn är alltid rädd för att bli övergiven och gråter från sitt första andetag om mamman är borta.
Om föräldrarna inte har gett full trygghet att de finns i barnets närhet, så kan en så vardaglig sak som att kvickt gå och handla medan barnet leker bli en mardröm för barnet.
Mamma är borta och nu har säkert Jesus kommit och hämtat henne, och jag är alldeles ensam kvar på hela jorden...

Min vrede väcks över dessa maktlystna mörkerpredikanter med sitt sjuka (jo!) behov av att skrämmas för att kontrollera sin församling!! Jo, jag har själv hört något liknande i min barndom... Ve er, ni svartrockar!!

Svart skugga.

Tom Wright skriver:

"Men det är inte det som texten betyder. De människor som "tas med" är de som befinner sig i fara, de förs bort av fientliga makter, de tas till fånga och förs bort till sin undergång..."

Det är alltså inte Gud som rycker bort människor!
Jag ser framför mig istället hela den hemska flyktingsituationen där människor flyr från sina förövare, där soldaterna går in och "tar pappan"...

Tom Wright:

"Det framgår i resten av Lukas evangelium hur han menar att texten skall tolkas. Den avser inte en händelse där övernaturliga makter kommer att ödelägga en stad eller område. Den handlar snarare om en tid då fiendens arméer ska gå till angrepp och vålla omedelbar förstörelse.

Vem vållar förstörelse?


Det ord som översätts med "gamar" kan även betyda "örnar". Forna tiders skrivare trodde att gamar var ett slags örnar. Detta skulle kunna vara en kryptisk hälsning till de romerska härarna, med örnen som sitt kejserliga emblem.

Det skulle i så fall förklara alla dessa varningar. När härarna kommer är det bäst att ge sig av. Fundera inte ens på att ta med dig några ägodelar.
I ena stunden rullar livet på som vanligt, i nästa stund råder full panik. Då är rådet att man inte skall tänka på livets nödtorft förrän man är helt utom fara."

Precis så låter många flyktingars dramatiska vittnesbörd.

Tom Wright:
"De som ligger och sover eller arbetar inne i en kvarn - och därför blir överrumplade - kommer att upptäcka att inkräktarna rycker till sig en här och en där...

Och det kommer inte att råda någon tvekan om att det sker. Det kommer inte att vara en "andlig" företeelse som kräver en särskild insikt. Nej, det kommer som en blixt som plötsligt lyser upp den mörka himlen.

Förtryckarna rycker med.


Vad har då detta med mänskosonen att göra?

Nu är vi ute på djupt bibliskt vatten. 
Folket runt Jesus kunde sin historia. De visste vad profeten Daniel hade skrivit. Där talas det om "Människosonens dagar" som verkar syfta på de dagar den "en som liknade en människa skall få upprättelse av Gud för sitt lidande.
Läs den dramatiska profetian i Daniels bok kapitel 7.

Tecknet kommer att vara förtryckarens undergång, alltså den kraft som har motarbetat Guds folk och Guds plan. Det är de som skall förgöras! Inte den snälla lilla tanten i kyrkbänken... VAR INTE RÄDD.

Förtryckarna skall förgöras.


I Daniels bok kallas den förtryckande kraften "det fjärde djuret" - den största av hedningarnas arméer, skriver Tom Wright.

I ett av de mest dramatiska exemplen på omvänt tänkande är de som tydligast gjort motstånd mot Jesus, nämligen det officiella Israel själv. Observera att vi inte talar politik, utan detta är det andliga skeende som inträffade under Jesu jordevandring.

Gång på gång kan vi läsa om hur Jesus varnar för den stora undergång som kommer att drabba hans samtid för att de inte ville ta emot Gud själv.
Han använder det välkända apokalyptiska språket "Människosonens dagar" som nu inträffar.

Jesus representerar "Guds sanna folk" som slutligen ska få upprättelse efter sitt lidande.
Hände detta på riktigt?

Ja, upprättandet kom i form av förstörelsen av Jerusalem och dess tempel år 70 e.Kr där fariséerna så bestämt motsatt sig hans budskap om fred och Guds rikes ankomst.
Romarna användes i Guds plan då de krossade staden.

- Där liket ligger samlas gamarna, sa Jesus.

Liket - det är alla dem som föraktat Jesus och gjort allt för att förråda honom.
Gamarna - det är romarna som förstörde de sista resterna.

Detta är tidshistoria där det andliga perspektivet får fysiska konsekvenser. Så är det alltid, men vi har nästan förlorat förmågan att de sambanden.

Allt hänger ihop.


Än idag ser vi ruinerna av templet, där endast västra tempelmuren står kvar. Det är jordens i särklass viktigaste böneplats! Idag samlas folk av alla nationaliteter och religioner och ber tillsammans till den Gud, som fortfarande har sitt löfte utsträckt, om möjligheten att ta emot Guds rike i sitt hjärta.

Tom Wright får avsluta:
"Det kan hända när Gud i framtiden övervinner synd och död för gott att det infinner sig en stund då de som inte har lyssnat till Guds kallelse plötsligt överraskas mitt i vardagen... Det är de som rycks bort, de är inte kvar då Gud skapar allting nytt.

Klagomuren. Alla är där.


Var inte orolig för framtiden. Guds inbjudan står ännu kvar. Räddningen finns här, i en person som förkroppsligade hela Guds rike. 

Guds suveräna makt över världen och hans helande kärlek väntar på att du och jag skall hjälpa till och sprida detta vidare."

Låt oss ryckas med i hängivenhet i kampen för det goda!
Vaksamma och förväntansfulla hälsningar, med allvar, i glädje,

Helene F Sturefelt, V.D.M.

Vaksamhet och väntan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar