Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 28 augusti 2020

SODOM, GOMORRA och allmän ONDSKA

Jagar ondskan.


Vissa dagar vill man bara gråta. Vi översköljs av negativa nyheter som drar ned livsglädjen till ett bottenhål. Går det att ta sig igenom, utan att blunda för eländet?

För verkligheten innehåller ju ganska mycket "allmän ondska"... som vi måste erkänna utan att bli rädda. Men domen är där, över alla "Gomorra-folk" och alla "Sodoms-furstar"! Tack och lov. Eller?

LYSSNA TILL HERRENS ORD, SODOMSFURSTAR! HÖR VAD VÅR GUD HAR ATT SÄGA, GOMORRAFOLK! Jesaja kapitel 1:10.

Ständigt aktuell.

Bredvid mig ligger dagstidningar och Bibel, nya rapporter och gamla texter. Men allt är sig likt... Det är ingen större skillnad. Jo, lite - ondskan har globaliserats på ett sätt vi aldrig tidigare sett, och det manar till större allvar.

* Allt fler äter antidepressiva tabletter. "Må-bra-kulturen" ger inga redskap att hantera motgångar. Pillerfilosofin leder inte framåt utan nedåt. Framför allt unga tjejer knaprar på alldeles för mycket, medan killarna dricker taurindrycker för att verka starka.

Ondskan kvarstår. Mobbing och trakasserier. Social utsatthet och oro. Känslolivet skriker tyst inuti.

* Kriminaliteten har ökat markant. Gäng uppgörelser eskalerar, hur länge ska vi tvingas höra om alla dessa skjutningar - och nu dessutom vägspärrar!! - som en "normal rapportering"? Vidrigast är när oskyldiga drabbas och våldet sexualiseras så in i helvete... för det är precis vad det är!

Varning för djävla ungar!

Minns du vad som hände i Sodom och Gomorra?

Jag skall reda ut ett missförstånd, där Gud anklagats för att vara ond, när det var Lot som var djävulsk i sin rädsla. Även döttrarna skulle visa sig ha vissa talanger...

Slå upp 1 Mosebok kap 19, om du vill. Abraham har just haft besök av två änglar som ger bud att Sara skall bli havande och löftessonen Isak skall födas. De ska nu gå vidare till Jordandalen vid Döda havet. Herren har hört ropet från dessa städer och deras synd är mycket svår.

Precis som vår.

Hur många gånger har du inte tänkt "åh, om Gud ändå kunde döda alla de ogudaktiga och hemska våldsverkarna!" Jasså, inte det? Men det har jag, vill jag lova! Många gånger! Och syndafloden var ju en konkret handling från Guds sida (läs 1 Mosebok kap 6-8 och du behöver inte se någon thrillerfilm ikväll) för att utrota människans ondska.

Det gick inte helt bra.

"Ni lever i en simulering i hans dotters iPad..."


Namnet "Sodom" betyder = förbränd eller kalkhaltig. 

I den tidigaste patriarktiden var Sodom en blomstrande stad, liksom Gomorra, Adma, Seboim och Soar. De var självständiga stadsstater med egen konung. På en bibelkarta kan du se hur de låg i den fruktbara Siddimsdalen, som idag täcks av Döda havets södra bukt.

Jag har varit där. Det ångar än av svavel och salt...

Laglöshet, normlöshet och respektlöshet florerade i Sodom. Ondskan måste få ett slut. Änglarna får i uppdrag att förgöra staden, men Abraham ber och vädjar att om det bara funnes 50 rättfärdiga, då kan väl Herren skona staden?

Det lovar Gud.

Även om det bara finns 45, 40, 30, 10...? Förhandlingarna kommer från djupet av Abrahams hjärta, och Herren går honom till mötes. 

De två budbärarna går nu i staden och erbjuds övernattning hos Abrahams brorsson Lot, men de ville hellre stanna på gatan över natten (1 Mos 19:2). Så dumt, tänker jag, och de ångrade sig. Men det var försent... Männen i staden hade fått syn på dessa främlingar och ville "känna dem" - - - 

Lot visste mycket väl vad det innebar - ungefär som det vi läser om i tidningarna; de grövsta sexualbrotten. Han vill skydda Guds budbärare och gör då det misstag som vi i vår tid skriker högljudda protester mot.

Han är beredd att ge pöbeln sina två döttrar...

Detta är Lots ondska - eller ännu mer; de grova männens förvridna våldsamhet. Men det är inte Guds ondska! Det är inte Gud som påbjuder detta!! Bibeln återger en händelse som en gång hände, ocensurerat. Det är ingen uppmaning, det är en återberättelse av en vidrig grymhet.

Orsakad av människan.

Kan du se det? Anklaga inte fel. 

Anklaga inte fel.


Sodoms-furstarna är egentligen arga på Lot. Han tillhör inte dem. Dessa lokala styresmän har fått nog av honom:

- Bort med dig!! Denne, en ensam man, har kommit hit och bor här som främling, och han vill ändå ständigt upphöja sig till domare. Men nu skall vi göra dig mer ont än dem.

Och så trängde de sig med våld in på mannen Lot och stormade fram för att spränga dörren.

Då räckte änglabudbärarmännen ut sina händer, tog tag i Lot och drog honom med sig in i huset och stängde dörren. Och de sodom-män som stod utanför husets port slog de med blindhet, både stora och små, så att de förgäves försökte finna porten. (1 Mos 19:9-11).

Jaha, det var alltså inte bara vuxna män som ville våldföra sig på honom, utan även yngre grabbar... Hur kan man använda sin penis som ett vapen?? Det kan en kvinna aldrig förstå.

Misstag nr två är det som tar denna händelse som ett argument i debatten om homo-sexualitet. Men då kommer vi fel igen. Poängen med texten är ju vreden över någon som står för rättfärdigheten och därmed "gör sig märkvärdig". De felande vill alltid sätta dit moralens väktare. Det sexuella våldet i sig var medlet att skada - inte målet. 

Fördömelse över alla Sodom-furstar och Gomorra-folk!

Fördömelse och förbannelse över er!

Hur var det med den andra staden då, Gomorra? Själva namnet betyder = översvämning. På hebreiska heter det "amorá" och på grekiska heter det "gómorra". Denna stad liksom de andra i Jordandalen översvämmade av - vad då?

Deras grova synd mot människor och Gud fick konsekvenser. Så är det alltid. Det du gör, kommer tillbaka över dig, om du inte bryter dina gärningars förbannelse med en ordentlig förlåtelse och försoningsgärning. 

När Bibeln talar om "Gomorra-folk" så är det ett symboliskt namn på hela Israel, som vid denna tiden följde sin egen vilja och därmed bröt förbundet med Gud. De tyckte sig kunna köpa Guds goda vilja med att "ge honom lite offer..." Mer om dessa blodiga tillställningar kommer i nästa inlägg! Tillsammans med vår fornnordiska uppfattning om blot.

Idag finns vi "Gomorra-folk" överallt runt jordklotet, och Sodoms-furstar med diktaturnypor.

Massiva protester. Böner för er!

Hur gick det då med Lots döttrar? Klarade de sig?

Guds budbärare frågar Lot om det finns fler i hans familj som nu måste fly undan förstörelsen.

- Har du någon mer här, någon måg, eller några söner eller döttrar eller andra som tillhör dig i staden? Du måste föra bort dem från detta ställe! Herren har sänt ut oss att fördärva denna stad.

Då gick Lot ut och talade med sina mågar, de som skulle få hans döttrar (de var ännu inte gifta och hade alltså inte "känt någon man" 1 Mos 19:8 och 14). Hur tror du att dessa män reagerade? Trodde på vad deras blivande svärfar sa till dem?

Nej. De skrattade. Lots mågar menade att han skämtade...

Nej, det är inte roligt!

Visst, det är så vi reagerar när vi inte själva ser faran. Exempel från vår tid:

Orkanen Laura som just nu härjar över den amerikanska sydkusten - måste vi verkligen evakuera? Eldningsförbud och vattenbrist i vår egen region - men jag vill grilla och bada i min poool... Corona-smittan har vi börjat ta på allvar, men det mattas av igen, för vi orkar inte hålla avstånd. Det är tråkigt. Ända tills någon anhörig drabbas.

Sodom är nära sin undergång nu.

Budbärarna visar den största omsorgen om flickorna, att de skall bli räddade, det som många inte orkat läsa fram till när de ska racka ned på bibelordet med sitt förakt. Så här står det skrivet:

När nu morgonrodnaden gick upp, manade änglarna på Lot och sade: - Stå upp och ta med dig din hustru och dina båda döttrar som du har hos dig, för att du inte må förgås genom stadens missgärning.

Lot är lite seg... han vill inte lämna det han byggt upp, så männen får ta honom vid handen och dra familjen ut ur staden (19:16). Först utanför staden släppte de honom. Änglarna, som visste vad som skulle hända, manade dem att fly för sitt liv:

- Fly för ditt livs skull! Se dig inte tillbaka! Dröj ingenstans på slättlandet! Fly upp till bergen, så att du inte förgås.

Kom nu då!


Vad tror du Lot gör? Följer han rådet? Lyder han uppmaningen?

Nej, han kommer med bekväma motargument. Han orkar inte fly upp i bergen, olyckan kommer säkert ifatt honom där...! Men det är Guds egna "skyddombud" som visar honom var säkerheten är! Skäms på dig, Lot!

Han låter som tjuren Ferdinand som hellre vill sitta där det är luuugn och skööönt... Lot föreslår att han skall få ta sig in i den lilla närliggande staden Soar.

- Låt mig få fly dit, den är ju så liten - för att jag må bli vid liv.

Suck.

Men Guds budbärare var tålmodiga och barmhärtiga, liksom den Gud de tjänar, och lovade att göra honom till viljes även i denna sak. Det betydde att staden Soar skulle räddas. - Men skynda dig dit, ty jag kan ingenting göra förrän du har kommit dit. 

Därav fick staden namnet Soar = som betyder just "litenhet".

Lilla staden Zoar. Ser du?


Jag har varit vid de heta källorna på Island och badat i svavelhaltigt vatten med ångande värme. Jag har varit vid Döda havet och känt luften där, och sett hur den höga salthalten i vattnet ger en illusion av att det är is.. mitt på sommaren. Jag har en klump med svavelhaltig lera i mitt badrum från Döda havet... som en påminnelse om hur det kan gå.

Nu slutför vi berättelsen och detta inlägg.

"Då nu solen hade gått upp över jorden och Lot hade kommit till Soar, lät Herren svavel och eld regna från himmelen, över Sodom och Gomorra. Herren omstörtade dessa städer med hela slättlandet och alla som bodde där och det som växte på marken". (19:23).

Kommer du ihåg villkoret som änglarna ställde när de drog iväg med Lot? Att han inte fick vända sig om... Naturligtvis är det det som händer - inte honom, men hans hustru.

"Och Lots hustru, som följde efter honom, såg sig tillbaka. Då blev hon en saltstod." (19:26).

Döda havets södra bukt, 2018.

Får man kritisera kvinnor? Eller är de omhuldade med silkesvantar? Ibland känns det så, och så kommer vi inte åt den dolda kvinnliga ondskan. I detta fall var det andra känslor såsom sorg, hemlängtan eller bara ren nyfikenhet hur det såg ut där bakom dem i svavelregnet. 

Röken steg uppåt, lik röken från en smältugn.

Om inte Abraham hade vädjat att Gud skulle skona den enda rättfärdiga som fanns i Sodom, då hade varken moabiter eller ammoniter funnits... Det är nämligen så att Lots döttrar var mycket förslagna hur de skulle få avkomma, nu när deras tilltänkta män brunnit inne med sitt skratt i halsen.

Lot bosatte sig i en grotta utanför Soar - han vågade inte bo kvar där - med sina döttrar. En kväll sa den äldre till den yngre: - Vår far är gammal och ingen man finns här i landet som kan gå in till oss efter all världens sedvänja. Kom, låt oss ge vår fader vin att dricka och lägga oss hos honom, för att vi må skaffa oss livsfrukt genom vår fader". (19:31).

Och de gjorde så.

Nämen hu så hemskt! 

Eller?

Täcket av...

Omvända förhållandet är incest. Men vad kallas detta, när döttrarna på eget påhitt kommer på att de i detta nödläge måste skaffa sig livsfrukt genom den enda man som återstår av deras folk. Sin egen pappa. Här finns inget våld, inget tvång, bara kvinnlig list...

Bibeln konstaterar torrt: "Så blev Lots båda döttrar havande genom sig fader. Den äldre födde en son som fick namnet Moab. Från honom härstammar moabiterna ända till denna dag.

Den yngre födde också en son, och hon gav honom namnet Ben-Ammi. Från honom härstammar Ammons barn ända till denna dag.

Befatta er inte med det onda.

ÖVERKURS:

Det blev inga bra folk av dessa avkommor... Jag läser noga mina kommentarsskrifter och hittar följande faktaunderlag:

Ammoniterna bosatte sig i bergstrakterna öster om Jordan, nära den arabiska halvön. Deras huvudstad hette Rabbat Ammon, och där dyrkades den blodtörstige avguden Molok/ Milkom. Ammonisterna var en vild och våldsam folkstam som livnärde sig på röveri och plundring, och de levde delvis som nomader. 

Det berättas om deras grymhet att de brukade sticka ut högra ögat på sina fiender (1 Samuelsboken 11:2) och upprista havande kvinnor (Amos 1:13). Tja, den allmänna ondskan består och Gomorra-folket levde vidare via omvänd incest.

Moabiterna var lite mer civiliserade.

Naturligtvis förbjöds Israel allt umgänge med ammoniterna. Stora stycken av Gamla Testamentet berättar sedan om denna bittra fiendskap och hur de krigar, sluter förbund men fortsätter förgrymma sig. Och detta är alltså inte Guds påbud, utan folkets egna beslut, där Herren går in och för att stävja våldsspiralen.

Så är det alltid! Här och nu också.

Nej! Inte min igelkott!


Blod på händerna gynnar inga relationer, varken till gudar eller människor. Och allra minst Levande Gud.

Punkt.

Kaffe på det. Paus i regnet och sedan tar vi nya tag! Med just dessa blodiga offer.

Godmorrragon!

Kvällshälsningar från Helene F Sturefelt,

- som påminner om att ondskan kan vi bara undvika om vi ger den dess rätta namn, samt är i bön inför Gud om att få del av hans vishet och kunskap. Då...

Jag väntar...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar