Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 8 december 2019

OMVÄND ER - FRÅN VAD DÅ?

Omvänd er - till vad då?


Låt mig få fortsätta tänka på tomten i adventskalendern Panik i Tomteverksta'n.
Han ligger där däst i sängen och käkar skumtomtar... och surar och gnäller över att människorna i den Vanliga Världen har tappat förtroendet för honom.

Han behöver drabbas av en rejäl omvändelse!

Dessutom är han nu så tjock att han inte kommer ner genom skorstenen... Kanske skulle en LCHF-kost passa bättre än risgrynsgröt och pepparkakor?

Den dryge och otacksamme tomtefar får nu konkurrens, då tomteflickan och tomtemor har hämtat dit en uteliggare, som är mycket lik honom, och han får nu tränas till att bli ordinarie tomte.
Uteliggaren är själaglad, förstås, och är liksom redan omvänd till sitt uppdrag.

Omvänd dig från självömkan.


Detta satt jag och tänkte på när vi var i kyrkan idag. Det är andra Advent och en fin familjegudstjänst fyllde barnasinnen och vuxenhjärtan med det goda evangeliet.
Så här skriver Markus i sitt första kapitel:

NÄR JOHANNES HADE BLIVIT FÄNGSLAD KOM JESUS TILL GALILEEN OCH FÖRKUNNADE GUDS BUDSKAP OCH SADE:
- TIDEN ÄR INNE, GUDS RIKE ÄR NÄRA. OMVÄND ER OCH TRO PÅ BUDSKAPET.
Markus kap 1:14-15.

Sedan gick Jesus runt Galileiska sjön och kallade några fiskare till att följa honom istället, och bli hans lärjungar. De hade varit fiskemän i många generationer. Det kan inte ha varit så lätt att lämna släktens syssla och följa den här märklige mannen som kom gående.

Galileiska sjön, idag.


Man kan undra hur länge tomten i Nordpolen haft sitt yrke. Adventskalendern talar ju om en "Urtomte" som går över vidderna, och ställer den magiska lyktan i Jukkasjärvis iskyrka.

Tänk om Jesus skulle ta sig in på tomteverksta'n där de tillverkar leksaker och säga uppmuntrande:
- Tiden är inne! Guds rike är nära! Omvänd er och tro på budskapet.

Skulle de stanna maskinerna och satsa på en okänd framtid?

Skulle dessa fiskare våga lämna all sin trygghet, sin identitet och kultur och följa denne profets kallelse?

Vad är det för en omvändelse det talas om?

Skulle du våga? Skulle jag?
Ja, jag har ägnat större delen av mitt liv att följa Jesus, i min vardag. Och det har varit ett äventyr! Med en del utförsbackar också...

Urtomte. Tomte från Ur?


Markus sätt att berätta historien påminner läsaren om den tidigare berättelsen om Guds folk i Skriften.
- Lämna ditt land, din släkt och ditt hem i staden Ur (som låg vid floden Eufrat), sa Gud till Abraham, och gå till det land jag skall visa dig.
Abraham gjorde, liksom Petrus och Andreas, som han blev tillsagd och gick dit Gud ledde honom.

Markus antyder att det nu är dags för Guds folk att lämna "familjeföretaget" Israel. Gud vill höra nya julklappsdikter och nya sånger, och han kallar ett nytt folk till att dikta dem!

Ur ligger söder om Babel.


Den nya sången heter Guds rike. Hela Israel hade väntat länge på detta. Det var inte någon ny visdom, inte någon ny politik och inte heller någon ny spiritualitet. Det är något mer än allt detta.

Guds rike är den goda - och ytterst farliga - nyheten om att Levande Gud var i rörelse, att Han i denna stund var på väg att iscensätta sitt rike. Och det krävde ett gensvar.
Det är Guds glädjebud.

Men Per Andersson, som spelar Tomtefar i Panik i Tomteverksta'n, han fortsätter tugga skumtomtar och sura för sin uppätna julgröt. Han vet inte om något annat rike än sitt eget, och att han har misslyckats att behålla folkets förtroende.

Omvänd er från paniken.


Hur visste Jesus att det var dags för honom att träda fram på den offentliga scenen?
Han var ju en man i 30-årsåldern som länge arbetat som snickare hos sin fosterfar Josef. Ingenting berättas om honom förrän han kusin, Johannes Döparen, tar plats och börjar förkunna Guds rike vid stranden av Jordan.

Han är arg på folkets lögner och lurendrejeri när de bedriver handel med varandra:
- Huggormsyngel! ropar han, omvänd er och gör bättring!
Och folk lyssnade i stora skaror.
Äntligen var det någon som sa till på skarpen och inte fjäskade eller gullade med sanningen. Här kom konsekvenserna för felaktigt beteende.

Raka och hårda budskap svider, men innehåller de sanning, då kan man acceptera det.

Så länge Johannes alltså predikade omvändelse kunde Jesus bida sin tid. Han väntade.
Men när budet går att Döparen kastats i fängelse, då visste Jesus att det var signalen för hans framträdande.

Gud talar till oss genom händelser och situationer, lika väl som den där lilla rösten som viskar i hjärtat.
Rörelsen för Guds rike skulle nu sättas igång. Det fanns ingen tvekan längre. Förberedelsen var klar. Tiden var inne. Komplett och uppfylld.

Jordanfloden.


Men jag fattar fortfarande inte det där med "omvändelse"... Jag har inget att omvända mig ifrån, eller till. Livet rullar ju på och hjulen snurrar. Det är inget större fel på något, samhället går sin gilla gång med demokrati och stabilitet. Vad menas?

Kära du, omvändelse kan bara ske hos den som verkligen drabbats av Guds klara ljus. Först då blir vårt eget mörker mörkt.
Det finns många exempel.

När sanningen om bolagsstyrelser som undanhåller och tvättar pengar dras fram, då behövs omvändelse från kriminalitet i kostym.
När ledningsgrupper med stort ansvar inte är insatta i sina ärenden, utan förlitar sig på det förberedande rådet och besluten blir fel - då behövs omvändelse.
När relationer går sönder på grund av svek och prestige - då behövs omvändelse från utnyttjande och egoism.

Folket på Jesu tid behövde omvända sig från sociala och politiska rörelser som höll på att driva dem in i ett vansinnigt och förödande krig mot den romerska ockupationsmakten.

Kyrkan idag behöver omvända sig från att förlita sig på en alltför stor organisation, som inte alltid orkar bära upp den kristna verksamheten.

Och Tomten i tomteverkstaden behöver omvända sig från sin lathet och självömkan.

Omvänd till sanningens ljus.


Meta-noeo = grekiska för "omvändelse" = ändra sinnelag. Metanoia.
Meta-noiete! = "omvänd er" - imperativ i plural - en uppmaning som riktas till många.

Att fatta beslut som bara gynnar den egna plånboken är en synd - är behövs ett ändrat sinnelag som vänder sig till medmänniskans väl.

Att vara okunnig och ändå fatta beslut - där behövs ett ändrat sinnelag, att själv ta reda på fakta och kunskap och se sig själv som en ansvarig medlem.

Att utnyttja en människas välvilja och föra andra bakom ljuset är en riktigt ful sak att göra! I bästa fall vaknar det dåliga samvetet och man blir "nojig..." Omvänd dig från synden och sök Guds förlåtelse!

Tappat riktningen.
 

Djupast sett handlar omvändelsen alltid om att vända tillbaka till Gud.
För Israels del var det att ge JHVH sann trohet.
För oss i den kristna församlingen i hela vårt avlånga land gäller samma sak:

- Vänd om till Gud och ge Herren ditt hjärtas sanna trohet!

Det är först då Gud kan börja leda oss på allvar mot sitt rike. Det är alldeles underbart att komma till den kärleksuppgörelsen med Gud att få släppa taget om sitt eget och låta Herren få fylla hela ens sinne.

Evangelium = det glada budskapet, är att Gud kallar oss ut ur Ur, den gamla staden i det gamla landet på den gamla arbetsplatsen i det gamla förhållandet... in i ett Nytt Land, med nya förhållanden där Guds rättvisa styr med två fasta händer:

- Sanning. Och Kärlek. Det är Guds rike!

Gudsnamnet i taket, JHWH.


Men som det nu är riskerar vi utebliven växt och mognad. Strömmen har gått. Hjulen har stannat och tomtens lykta hotas att slockna helt.
Det lilla ljus jag har kanske blåses ut av den likgiltiga kylan?

Återstår att leka med dockor utan ansikten och nallebjörnar utan ögon.

Låt oss tillsammans hjälpas åt att lösgöra oss ifrån de gamla banden som binder oss bakåt, och istället lita på att vi kan gå framåt, med Jesus, här och nu, i vår kyrka, i våra församlingar.
Det var inte lätt för Abraham, det var inte lätt för Petrus och Andreas, och det är sannerligen inte lätt för oss idag heller!

Men vi ska inte stillatigande åka utför. Vi är kallade till omvändelse, där Guds framtid får bryta in här och nu. Gud är rörelse. Gud rör sig, med oss.
Men åt vilket håll ligger "framåt"?

Nojjiga hälsningar från Helene Sture Omvändfelt,

- som fotograferade i residensstaden i Blekinge och som ber intensivt om följsamhet i rörelsen.


Omvänd - åt vilket håll?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar