Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 2 december 2019

BLOGGEN 10 ÅR. BEREDD ATT SVARA - OM APOLOGETIK


Bloggen firar 10 år idag!


Är du beredd att svara om någon frågar dig om din tro?
Har du ord som förklarar tillräckligt bra, eller blir du generad och tyst?

Det är fortfarande pinsamt att tala om TRO - ändå är det de mest intressanta samtalen vi kan få!
Bara vi har rätt ingång och det inte blir polemik och anklagelser.

För att undvika hamna i samtal där man saknar kunskap ("fattig") så är det mycket lättare att svara:

- Tror du på Gud?
- Nja... jag tror på en Högre Makt...

… så slipper man alla följdfrågor, men har ändå lämnat svaret öppet.

Apologetik - trons försvar.
 

Idag fyller denna blogg TIO ÅR.
Allt sedan den 2 december 2009 har jag skrivit två, tre blogginlägg varje dag - nej, vad säger jag... i veckan, menar jag! -  här på STURELLAS FOTOBLOGG.
Först kallade jag den för "Religionsdialog" men det var för pretentiöst och redan upptaget. Ändock är det den ständiga religionsdialogen som intresserar mig mest.

Min utgångspunkt är den kristna tron och det jag har funnit i Bibeln. Fina möten med människor från andra länder, i kombination med 20 p i religionshistoria vid Lunds universitet, gör att jag har många guldgruvor att gräva i!

Jesus med judiska ögon.
 

Och det har jag i ren skrivarglädje och tankelust velat dela med mig utav, till dig, bäste läsare, för att kunna rusta dig när du möter människor som vill veta varför och hur du tror.

Mitt föredöme är Petrus.
Han utsattes ju för ett våldsamt förhör när Jesus togs tillfånga och anklagades för att också tillhöra Jesus - vilket han då inte vågade stå för, utan förnekade så gruvligt.
Ett antal år senare, någon gång på 60-talet efter Kristus, skriver han två brev, fulla av kraft och tillförsikt:

HERREN KRISTUS SKALL NI HÅLLA HELIG I ERA HJÄRTAN.

VAR ALLTSÅ BEREDDA ATT SVARA VAR OCH EN SOM KRÄVER BESKED OM ERT HOPP.

MEN GÖR DET ÖDMJUKT OCH RESPEKTFULLT, I MEDVETANDE OM ER GODA SAK, SÅ ATT DE SOM TALAR ILLA OM ERT FROMMA LIV I KRISTUS FÅR SKÄMMAS FÖR SITT FÖRTAL.
1 Petrus brev 3:15-16.

Petrus förnekelses kyrka, Jerusalem.


Apologetik - läran om försvarstal - är en gren inom den kristna teologin med uppgift att försvara och bevisa kristendomens sanning.

Och det är alldeles nödvändigt!

Vi kommer ju med oerhörda anspråk:

- Gud har kommit oss mänskligt nära i Jesus Kristus,
- som har dött försoningsdöden på ett kors,
- uppstått igen ifrån de döda,
- farit tillbaka till Guds existens,
- och skall åter komma hit till jorden igen....

Läs Bertil Svärds bok.
 

Jag har själv en gång varit motståndare till kristendomen och ställt alla frågor, så pass att jag gav upp min tro, men fann den hållbar mer än något annat.

Tron är så enkel att ett barn kan ta emot den - "Jesus älskar alla barnen" - men också så djup att den störste tänkare blir tillfredsställd.
Att vara kristen är inte att ge upp sitt förnuft; tvärtom blir tanken både utmanad och stimulerad i de fantastiska sammanhangen som Bibeln presenterar!

Och jag har alltid varit hungrig på Ord.

Som student i Lund var vi många kristna som gick till CREDO och fick mättnad där för både hjärta och huvud i lovsången och de intellektuellt vassa föreläsare som bjöds in.
Francis Schaeffer var den nutida apologet som samlade många kring sig till goda samtal.

Indisk präst mötte Jesus.
 

Redan på 200-talet efter Kristus framträdde en grupp författare som skickligt mötte sin samtid.
De hette Aristides, Justinus Martyren, Tatianus, Athenagoras, Minucius Felix, Arnobius och Lactantius, läser jag i mitt dammiga uppslagslexikon.

Även de tidiga kyrkofäderna Clemens, Tertullianus och Origenes skrev försvarsskrifter, där de med den grekiska filosofins medel vetenskapligt rättfärdigade kristendomen som den enda sanna religionen.
Den uppfattningen kan dock aldrig användas till att tillintetgöra sin motståndare, för då har man inte förstått det kärleksbud man är ombud för...

Apologetiskt syfte hade även Augustinus verk "Gudsstaten".
Under medeltiden var kyrkans ställning så stark att det inte behövdes något försvarstal för den kristna tron. Den hade blivit var mans kunskap och var självklar för alla.

Vid medeltidens slut växte det emellertid fram en  ny, humanistisk världsordning (Humanism = människan är alltings högsta mått, inte Gud), vilket medförde en ny form av apologetik.
Exempel på det är Marsilius Ficinus och J.L.Vives.
Alla nördar applåderar min noggrannhet...

Under 1700-talet uppstod en kamp mot deismen (Deism = Gud är överallt), särskilt i England och Tyskland.
Goda författare att leta upp då är N. Lardner, Joseph Butler samt den wolffska filosofin som trädde fram till kristendomens försvar.

I detta intelligenta flöde från England står J.R.R Tolkien, C.S. Lewis och Chesterton, med Sagan om Ringen, Narnia-böckerna och Från helvetets brevskola.

Denna bok öppnade mina ögon.


Under 18- och 1900-talet har den moderna materialismen, monismen och skepticismen gett anledning till livlig apologetisk verksamhet.

Det finns många kunniga, kristna debattörer i dagens Sverige. Jag framhåller gärna min studentkamrat Stefan Gustavsson som framhåller den positiva utveckligen när det gäller att förstå den kristna tron. Han skriver i en av sina böcker "Behöver tron försvaras?":

- Det första är den filosofiska utvecklingen. På 1950-talet var det många som ansåg att vi gick mot Gudstrons död och religionens avskaffande. De ateistiska tänkarna ledde debatten.
Men från 1960-talet har det vänt - de skarpaste filosoferna är teister, alltså gudstroende, där argumenten för Guds existens står sig starkare än på länge.

- Den andra positiva utvecklingen gäller synen på den historiske Jesus. Under lång tid betraktades Jesus med stor tveksamhet och de teologiska studierna präglades av en långtgående bibelkritik.

Det minns jag...

"Den supra-humana verkligheten vars fakticitet vi inte kan bedöma..."

Vem pratar de om?
Åh, min käre himmelske Fader!

Tomas Sjödin är mycket omtyckt.


Men evangeliets trovärdighet har vuxit i takt med de stora forskningsrön som gjorts av handskrifter och pergamentrullar.

- Den tredje positiva utvecklingen gäller att kvaliteten på det apologetiska arbetet vuxit tack vare dessa två andra forskningsresultat.

Och så fortsätter Stefan berätta om den digitala tidsåldern där vi har tillgång till mängder med resurser - det är bara att ta för sig!
Väx, läs och blir klokare! Och framför allt gladare!

Hoppa på tåget. Här kommer nu ett antal adresser som du kan fördjupa dig i:

www.credoakademin.se
Ett studiecenter och bokförlag, Sveriges främsta utgivare av apologetisk litteratur.
www.credoakademin.nu Bibelskolan med hjärnkoll… !!

www.sea.nu Svenska Evangeliska Alliansen - aktuella kommentarer till samhällsdebatten, liksom fördjupande artiklar i teologiska frågor.

www.reasonablefaith.org William Craig, filosof och teolog, en av världens skickligaste försvarare och förklarare av den kristna tron.

www.johnlennox.org John Lennox är professor i matematik i Oxford, och känd debattör som mött bl a Richard Dawkins och Christopher Hitchens.

Forum för kristna ledare - Focl - Forum for Christian Leaders finner du på www.foconline.org

Vill du följa Stefan Gustavssson arbete så finner du honom på Facebook:
www.Facebook.com/SGustav samt på hans blogg Samtid och Sanning" www.stefangustavsson.se

Tron kostar.


Detta är stora inspiratörer där vi alla vill samma sak:
- Göra Jesus känd, trodd, älskad och efterlevd.

Ja, där ligger man i lä...
Nej, inte så. Vi står alla på samma linje, i samma mylla, med samma mål - för kärlekens och sanningens skull.

Min gåva är att göra det enkelt, men ändå med djup, tillsammans med foton som får tala lika högt som texten, för den som inte orkar med så många bokstäver som finns i en hel bok...

Sturellas Fotoblogg.


Nu blir det tio-års tårta!

Om du vill, hör av dig på helene.f.sturefelt@live.se och berätta vad STURELLAS FOTOBLOGG gett dig!
Och jag erkänner - det har inte alltid varit lätt. Svåra ämnen om kontroversiella saker har gett mig motstånd. Likväl har jag inte varit tyst.

Allt började ju med rädslan över att sätta upp en adventsljusstake på BB 1993, då en muslimsk man skulle komma och hälsa på sin fru och den nya bebisen... Rädslan för islam har vi kvar, men vi kommunicerar bättre.
Dock blev det inget adventspynt på den salen, det året.

En arg humanist.


Och kom ihåg - alla som säger "Kristus" är inte kristna. I alla tider har hans namn använts för att förstärka sina egna syften. Falska profeter har inte Guds frälsning som mål. Var och en får rannsaka sig själv.
Den största utmaningen just nu är nyandligheten, som gärna tolkar in Kristus energier i sina upplevelser, men tar bort både korset, döden och försoningen.

Jesus säger själv:
- Inte alla som säger 'HERRE, HERRE' kommer till mig, endast den som gör min himmelske faders vilja. Av frukten skall alltså trädet kännas.


Jag vill också tipsa om Sjöbergs Förlag, som ger ut många goda böcker, www.sjobergforlag.se
samt den förste som stöttade mig som bloggare; Stanley Sjöberg, som har en bibelskola på YouTube.

Vad kan årets julklapp vara? Inte en låda för mobilerna... utan en nytryckt Bibel, förstås!!

Årets julklapp - Nya Testamentet.



Så må Herren välsigna alla som vill tjäna Honom även i bloggosfären och i den digitala verkligheten, med en bön om vi tillsammans noga skall lyssna till Helig Ande, in i vår tid.

Glada hälsningar från tio-åringen,

Helene F Sturefelt, V.D.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar