Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 10 januari 2024

DEN OFÖRNUFTIGA MÄNNISKAN Fredrik Lindström

Fredrik Lindström; "Människan är inte förnuftig".

"Mänskligheten - föreställningen om oss själva"  - Fredrik Lindström gör succé med sin mänskovänliga turné runt om i landet. Han säger pinsamma sanningar såsom:
- Människan är inte förnuftig...

Och det märkliga är att alla älskar att höra hur dumma de är...

Detta är en fortsättning på föregående inlägg. Jag kan inte låta bli. Det är för många bra saker som jag inte kan släppa.

- Sverige är nog världens ingenjör-tätaste land, sa Fredrik, och vår självbild är att vi är förnuftiga varelser.
Vi styrs av våra kloka tankar, är sansade och rationella.
Det är bara det att det inte är sant.

Människan är inte förnuftig.

"Mänskligheten, föreställningen om oss själva."

Detta har jag också hävdat till alla som vill höra på, och särskilt till dem som är tröttsamt huvudstyrda med förkrympta känslor. Då säger jag:
- Människan består av känslor, bara känslor, från dag ett då vi är födda. Det är känslorna som kommunicerar hur vi mår - hungrig, trött, arg... Allt uttryckt i ett och samma skrik, som den goda modern snart lär sig tyda.

- Lille Pelle är hungrig, säger hon till pappan som inte förstår ett dugg.

Sedan talar jag om att barnuppfostran går ut på att ge barnet ord och tankar som kan styra dessa kraftfulla känslor.
- Jag är törstig! vrålar barnet, och jag vill ha alla leksaker i affären!
- Du får vänta lite, säger mamman, och socialiserar ungen så att hon skall lära sig att uppföra sig bland andra människor.

När man är ca 7 år ligger grunderna klara. Om föräldrarna orkat ta konflikterna, vill säga, vilket inte sker så ofta bland dagens unga föräldrageneration.

7-åringen vill ha plats.

Tillbaka till Fredrik Lindströms föreläsning. 
- Hur har det kunna bli så här? frågar han, att vi inte är mer förnuftiga än en 7-åring?
Då måste vi gå tillbaka till evolutionen, ner genom årmiljonerna.

Här gör sörmlänningen en logisk kullerbytta, då han hävdar att vi är släkt med fiskarna - vilket kommer att visa sig lika löjeväckande som när vi trodde att jorden var platt... Där är vi dock inte än, det är bara Sturella som är före sin tid...

I ett annat inlägg kan vi angripa evolutionens orimlighet, eller så kan du läsa GENESIS - en vetenskaplig faktatidskrift på biblisk grund. Du kommer att bli förvånad.

Genesis studerar naturfenomen med andra teorier.

Nåväl, Fredrik visar hjärnans olika delar som han kallar för "ormen, hunden och apan".

- Vi känner till det vi kallar för "reptilhjärnan". Ormen styrs av sina överlevnadsinstinkter; hunger, fortplantning och sömn. Det som finns är bara det ormen ser. 
Om en mus springer förbi och sen gömmer sen, kan inte ormen lista ut att den fortfarande finns... men bakom knuten. 

Reptilhjärnan har inte mer kapacitet.
Det finns liksom inget "huvudkontor" som kan samordna ormens olika avdelningar... som ett sämre företag alltså, där var och en gör sitt... ha ha!

Reptilhjärnan på Fredriks föreläsning.

- Sedan lade evolutionen till en annan typ av hjärna... 
(Nej, stopp, evolutionen kan bara upprepa det som varje DNA är programmerad att göra. Evolutionen är ingen skaparkraft som kan göra nya saker - Obs! Fredrik, har du sovit under de senaste årens Nobelföreläsningar?!)...

... och så visades en bild på en hund med lite större hjärnfunktion.

- Nu utvecklades liksom huvudkontoret som gör att hunden förstår att även om han inte ser den där musen, så finns den och kommer strax fram bakom knuten igen.

Hunden har lite större däggdjurshjärna.

- Nästa utvecklingssteg (suck) är primaterna när vi börjar likna människor. Då kommer språkförmågan och samarbetsförmågorna. Men det som skiljer oss från neanderthalarna är framloben, den delen av hjärnan som kallas Neo Cordex, den nya hjärnan.

Vi kan kalla henne för "Siri"... ha ha!

Hon är oerhört förnuftig, har koll på allt, samordnar allt och är mycket rationell. 
Tyvärr får hon inte alls den plats hon förtjänar, sa Fredrik. Varför då? Därför att vi inte har lust att vara så rationella... Vi har ju våra känslor!

Homo Sapiens hjärna.

Här kommer några exempel. Försäljare och reklammakare vet om detta. 

En ny TV med bättre bildkvalitet visas på TV-reklamen.
- En sån skulle vi ha!
Det är bara det att det är ju genom din egen TV-ruta du ser denna "mycket bättre" TV... Och om du är så dum att du går och köper denna nya TV, så köper du en likadan som du har hemma... Pucko!

Den rationella "Siri" träder fram.

Nästa exempel handlar om att köpa hus.

Mäklare vet om att du vill ha ett nytt liv och då är ett nytt hus perfekt. Men "Siri" får inte följa med.
- Förra gången du skulle köpa ny bostad ställde förnuftet så himla tråkiga frågor, om fuktskador, om stambyte och om servitut över tomten... Nä, Siri har du låst in i bagaget med en apelsin i mun, ha ha!

- Istället låter du mäklaren få fritt spelrum. Huset är stajlat av en heminredningscoach och när du öppnar kylskåpsdörren ligger där fina champagneflaskor - "här kan vi börja vårt nya liv!"
I hallen ser du stövlar av dyrt märke och tänker att "här kommer jag bli svampexpert när jag går ut i skogen!"
Dina känslor vibrerar.
Esset i rockärmen är när mäklaren strör lite kanel i ugnen och får dig att tänka "nybakta bullar, mamma, hemkänsla" - då är du helt såld och bara måste ha det här huset!!

Ingen koll på om tvättmaskinen fungerar, när fönstren byttes eller lånevillkoren.

Du tror att människan är förnuftig?
Icke!

Wow! Det huset vill vi ha!

Ett exempel till och nu gäller det alkohol.

- Din hjärna består alltså av en orm, en hund och en apa. I bästa fall har du "Siri" med din också.
Nu vill du gå ut och ta en öl med kompisarna. Det beslutet fattar ni fyra tillsammans. Men det som händer sedan är inte Siri med på - hon har inte planerat att det skulle bli så sent, att du skulle kladda på en servitris och komma hem kl 06 på morgonen... 

Efter första ölen är Siri utslagen. Efter andra ölen börjar apan bli lite slapp. Efter tredje ölen har du lagt ditt liv, din mobil, dina nycklar och ditt körkort i händerna på en hund! Och efter fjärde starkölen är det ormen som styr dig helt och hållet!!
Hur vågar du??

Förnuftig, människan?? Absolut inte.

- Hänger inte hjärndelarna ihop? Nej. Det är så pass illa att vi här i Sverige har ett särskilt uttryck för detta, när man varit ute på krogen och sedan dagen efter undrar vad det är man har gjort... Vi kallar det för en "fylle-grej...."

Det går inte att översätta "fylle-grej till andra språk... Det är bara den svenske ingenjören som tycker att  man inte är samma person som gör dåliga saker på fyllan och villan som den nyktre förnuftige arbetsledaren.

Går jag eller är jag ute och cyklar?

Fredrik Lindström är ju en duktig språkmänniska med professur i nordiska språk. Han fortsatte på spåret (ha ha!) med fylle-grejen tog upp uttrycket "den mänskliga faktorn".
- När något går fel i Sverige skyller vi gärna på "den mänskliga faktorn". Det gör man inte i England. Där talar man om "human error".

- Människor gör fel, det är en del av att vara människa. Men frågan är vad som är problemet - att vi är mänskliga eller att det är fel att vi är människor...? 
För att ni skall fatta "varmkorvgubbe - är det gubben som är varm eller är det korven?

Det är inget fel på att vara människa som gör fel, men det är fel att kalla vår mänsklighet för en "error!"

Oavsett, när jag skall upp och flyga, sa Fredrik, så litar jag blint på tekniken. Men eftersom människor är inblandade - kanske en flygledare som tog en krogrunda igår och sitter uppe i tornet och kämpar med att få ihop sina hjärnhalvor.... ormen, hunden och apan är inte överens och Siri sover ruset av sig... - så vill jag inte flyga!

Hänger hjärndelarna inte ihop?

- Kommer ni ihåg att jag pratade om 7-åringen som ha kontakt med alla sina känslor, men som blir nedtryckt under livets gång? Till slut får detta barn nog. Det sker när vi fyller 50 år... och plötsligt kan du uppleva hur rationella och välanpassade män blir sura gubbar... 

De vill inte lyssna på andra längre, de vill prata själva, oavbrutet. De skiter i vad andra tycker, de tar ledigt när de vill och kan inte motstå alla känslomässiga behov som bara väller fram. 
Förnufts-Siri har fått glida ned bland orangutangerna och nu får det liksom vara nog med all uppfostran...

Förnuftig? Människan? Svensken? Aldrig i livet! 
Hur många argument behöver ni?

Människan är känslostyrd, inte förnuftig.

Till sist, som avslutning. Vi människor behöver varandra, sa Fredrik och satte sig på en pall. Vi blir inte människor om vi inte får umgås med andra människor.

Här tänkte jag på Djungelbokens Mowgli när Baloo säger: 
- Ska ni ta honom till mänskobyn? Där blir han ju mänska!

- Vi har ett ansvar för varandra. Vi är ju varandras förebilder, vi efterliknar varandra. Alltså är vi med och påverkar utvecklingen!

Föreställningen om att vara Människa.

Hur blir man en människa?

Tack, Fredrik Lindström!

Och tack käre himmelske Fader för ditt skapelseverk!
Tänk när alla förstår vidden av att vara din avbild - inte vara en upprättgående apa i kostym...
Läs mer här:

Det var väl förnuftigt sagt?

Nu skall jag gå och bada i mina känslor, tillsammans med ormen, hunden och apan!
Får se om Siri kommer också...

Mänskliga hälsningar från
Helene Sture Sirifelt, TV-tittare och tänkare.

Tack, Fredrik Lindström.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar