Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 8 januari 2024

FREDRIK LINDSTRÖM om SVENSKA KYRKAN

Föreställningen om mänskligheten.

En mycket sevärd föreställning om Mänskligheten fångar mitt intresse. Det är Fredrik Lindström som är ute på turné och ifrågasätter hur pass förnuftig en människa egentligen är. 
Med briljans blandar han fakta med humor och pinsamma sanningar. 

Först är han lite dryg, besserwissern från Eskilstuna, men sen kommer han igång, och jag vill återge bland annat det han säger om Gud och Svenska kyrkan.

Svenska kyrkans flagga.

Fredrik Lindström utgår ifrån att han är ateist. Men eftersom han är flygrädd händer det att han ibland har lust att byta livsåskådning så fort han är uppe i luften... 

- Rädslan får alla förnuftiga argument att flyga och fara - det spelar ingen roll att det enligt statistiken är mer säkert uppe i luften än nere på marken bland alla bilar.
Han är ändå rädd och har en känsla av att vilja be till Gud om hjälp...

Men vad skulle en sådan omvändelse vara värd? undrar han. Vad skulle det vara för en Gud som skulle vara så lättmanipulerad?
- Jasså, det är så dags att komma nu?! 
Nä, så enkelt kan det inte vara.

Ateist på marken. Troende i luften...

Svensken är en förnuftig människa. Vi tror inte på Gud. 
- Vi skickade upp en helikopter men hittade ingen gubbe bland molnen... 80 % tror inte på Gud i Sverige, säger Fredrik Lindström. Inte just nu, i alla fall.

Gud kan inte hjälpa mig med de frågor jag har; höga räntor och betala amorteringar.
- Men om situationen ändrar sig och livskriser kommer, då kan jag tänka mig att söka experthjälp hos Gud och bli lite religiös, ha ha.

Fredrik Lindström hade den 700-hövdade publiken i sin hand och de skrattade gott åt hans ironi.
Men jag hade en svag känsla att han drev med dem... med oss... och att han egentligen visst har en Gudstro längst in, men gömmer den.

Fredrik Lindström trollband publiken.

Temat var ju att ifrågasätta om vi är så förnuftiga som vi tror, och bit för bit plockade han ned den föreställningen.
Även svenskens argument att inte tro på Gud smulade han sönder, men det fattade inte publiken, som tänkte att de stod på samma sida.
Men jag satt och log i min soffa och började känna mig nästan lite befryndad med denne sörmlänning.

- Vi kan jämföra "att tro på Gud" med att gå till naprapaten, sa Lindström. Om jag får ont i ryggen kan jag tänka mig att gå till en expert. Men jag vill ju inte ha daglig kontakt med naprapaten! Inte med Gud och kyrkan heller!
- Ring inte oss, vi ringer dig! Om det skulle uppstå nåt behov...

Ring inte oss! Vi ringer dig.

Vi är liksom "stand-by-religiösa" sa Fredrik, men var sak har sin tid.
- Svenska kyrkan har det kämpigt, de jobbar i motvind. Man kan säga att de har "svikande kundunderlag..." ha ha!
Kyrkan kan inte vara lika stränga som förr, prästen kan inte hota med helvete eller domedag - de är jätteglada om någon kommer alls!

- Svenska kyrkan behöver inte ens nämna "Gud", utan frågar istället "vad vill ni ha? En Avicii-mässa kanske? Eller en Queer-afton med haloumi-mys? 
Nu för tiden har kyrkan verkligen blivit kundorienterad, mjuka och böjliga. Jag tycker de är jättefina, utbrast Fredrik Lindström, och fortsatte:

- Men naprapaten är mycket strängare än Svenska kyrkan. De frågar inte om utan hur ofta jag gör stretchingar för min rygg... Detta är ett tungt argument mot att människan skulle vara förnuftig, för vi betalar 650 kr och ljuger denna yrkesperson rakt upp i ansiktet - för inte gör vi några stretchningar inte!

Svenska kyrkan kan inte ställa några krav.

Vi svenskar är väldigt praktiska. Vi har samma inställning till kyrkan som tonåringar har till sina föräldrar. De förnekar sina föräldrars existens i veckan, men när helgen kommer ringer de och vill bli hämtade mitt i natten... Då passar det!

- Men Svenska kyrkan själv är så fin och klandrar ingen som varit ute på krogen och som sen hör av sig hungrig på måndagen. Bara kom du...
Inga anklagelser, kyrkan har fattat sitt läge.

Kyrkan får ta det de får, kan inte ställa några krav. Tänk er själva, de kan inte frälsa nån 30-åring som blivit rik på fonder och veckopendlar till Los Angeles!
(Bah! Om Fredrik Lindström fick möta Sebastian Stakset och de frälsningsmöten han har på stora arenor så spricker halva hans föreläsning!)

- Nej, Svenska kyrkan får hålla utkik efter dem som det inte gått så bra för, de som sitter ensamma på bussen och inte är med i vinnarsamhället. De är möjligen intresserade av själsliga frågor, även om någon hotbild inte föreligger, ha ha!

Jag skrattade inte.

Sebastian Stakset, leder unga till Jesus Kristus.

- På 1800-talet trodde människorna på Gud. Det var fattigt och eländigt och då tackade man inte nej till att det skulle finnas någon gud i himlen som man kunde vända sig till, med olika önskemål.

Men idag behöver vi inte Gud. Svensken är förnuftig och blickar inte bakåt, hellre framåt, föreläste Fredrik Lindström.
Vi har hittat andra tekniska lösningar på våra problem - vi har vaccin, GPS, brandlarm, väder-appar och Linas matkasse..
Vi har frigjort oss från Gud!

- Tänk om man berättat det på 1800-talet i fattigsverige; tryck på appen där så kommer en matkasse hem till dig...

Maten kommer hem.

Men en sak är bra med att tro på Gud: då slipper man fundera på varför man finns. Det är ju Gud som har gett mig livet!
Men om man inte tror på Gud, får man söka svaren i vetenskap och statistik. 
- Tänk efter, vad är sannolikheten att du finns?

Sedan gick Fredrik Lindström igenom den självklarhet som Gud själv ligger bakom, och som ingen kan frigöra sig ifrån, nämligen att varje person är ett resultat av mammas och pappas samlag, i rätt tid. Liksom att just din mormor och morfar hade samlag, liksom din farmor och farfar... och hela vägen bakåt. Inget får går fel - i så fall skulle du inte sitta här idag!

- Ännu mindre sannolikt är det att just du finns när man tänker på att det är ca 500.000 spermier som tävlar om att komma först fram...

Sannolikheten att just du skall finnas är väldigt liten.

Nu talade Fredrik precis som jag brukar göra, nämligen att våra gener rymmer alla våra tidigare generationer bakåt! Vi bär dem med oss. 
Och detta säger jag till dem som ännu sitter fast i villfarelsen om återfödelse och många liv... Nej nej, generna är starka i oss och vissa kan slå igenom extra starkt.

Han förmedlade känslan av att vara unik på samma sätt som vi gör i kyrkan. Denna statistik och sannolikhet är inte utanför Gud, den är innanför!

Fredrik, ingen av oss kan ställa oss "utanför Gud"!

Jag skulle kunna återge hela föreläsningen, men jag stannar här.
Och konstaterar att herr Lindström säger samma sak som jag även i det fallet att:
- Människan INTE är förnuftig. 

Vi är först och främst känslor och åter igen känslor: hungriga, arga, sexiga, glada - och detta skall huvudets förnuft hantera och tala om när det är lämpligt att skrika eller vara tyst... Men det är bara känslor som styr hela tiden.

- Om vi inte förstår det, så kan vår 7-åring göra revolt, sa Fredrik. Det är då han blir pinsam och tvingar oss att tänka ut pinsamheter när vi är på banken... och vill dra ned gylfen... bara för att kolla vad som skulle hända...

- Dessutom är människan den enda varelse som blir sämre som vuxen på det han lärde sig som barn; att visa känslor, äta, sova, bajsa... Nu måste vi gå i terapi för att lära oss att sova, sönderstressade som vi är, uttrycka våra känslor och gå på hälsokurser och lära oss äta bra mat igen, så att magen kan sköta sig.

Förnuftig? Nej, inte den vuxna människan!

Tack och hej.

Nu skall jag umgås med min inre 7-åring och åka pulka i närmsta backe - helt ogenerat! 

Kontakt med alla känslor!

Käre himmelske Far,
- hjälp vår arma kyrka som håller på att tappa sin identitet, att komma tillbaka igen, till Dig,
- tack för alla stå-upp-komiker som hjälper oss att få perspektiv på oss själva,
- Jesus Kristus, tack för att de är så många unga som i dagens Sverige blir frälsta och kommer till tro på dig! Fräls Fredrik Lindström också, amen!

Känslosamma hälsningar från 

Helene Sture Förnuftsfelt,

- som förundrar sig över att Fredrik tror att Gud är som en tomte, som man önskar sig saker av. 
Tänk den dagen han upptäcker att Gudstron är en relation... precis som tonåringen som växer upp och inser att föräldrarna är människor... som man kan umgås med, inte bara be att få en swisch utav...

Kyrka, res dig upp!!


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar