Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

lördag 2 december 2023

BLOGGEN 14 ÅR, MUSLIMEN BLIR KRISTEN

En kristen läser Koranen.

Den 2 december är en viktig dag för mig. Då startade jag denna blogg för att kunna kommentera "religion i Sverige". 
I 14 års tid har jag lyft fram hur kristen tro kan förstås idag, och hur New Age och islam påverkar oss.
Okunskap blir särskilt negativt när det gäller religion, eftersom det handlar om hjärtats övertygelse.

Ju mindre man vet, desto svårare är det att samtala och föra dialog. I värsta fall blir det bara påhopp, eller tystnad.

Vintertyst brygga.

Det jag nu tänker göra på denna "födelsedag" är att ge en inblick i hur en muslim upplever det när han/ hon blir kristen. Man har funnit att Jesus Kristus är en levande person som räddar från skuld och dom, men vad skall man nu göra med Muhammed och Koranen?

Muslimen får inte ställa frågor till Koranens lära, eftersom det uppfattas som kritik. Frågor är tabu inom traditionell islam. Men som nykristen får man för första gången börja ställa frågor för att kunna få svar och tänka själv.

I min hand har jag en mycket fin liten bok som handlar om hur en konvertit upplever "krocken" mellan islam och kristendomen. 
Boken är skriven av L.M Abdallah och är publicerad 2012 av föreningen Ljus i Öster.

Jämförande innehåll.

Syftet är att skapa förståelse i religionsjämförelsen, inte att angripa islam.
Jag kommer att lyfta fram författarens slutsatser, där även jag vill fördjupa förståelsen mellan den fromme muslimen, konvertiten och den som är kristen.

Det finns både likheter och stora skillnader mellan Bibeln och Koranen.  Muhammed kom tidigt i kontakt med både judar och kristna då han fick följa med en handelskaravan till Syrien. 
Islamska källor berättar att han tillbringade en tid med en nestoriansk munk som hette Bahirah.
I Medina fanns tre judiska stammar, det fanns arabiska beduinstammar som var kristna och även några legoknektar och slavar från Abessinien i Mecka.

Men vid denna tid, 600-talet e.Kr florerade både apokryfiska berättelser och legender sida vid sida av Bibeltexten, på ett sätt som de själva inte hade koll på. Därför är det inte konstigt att Muhammed nedtecknar avvikelser till vår Bibel, vilket även konvertiter idag upptäcker.

Muhammed själv är övertygad om att den text han får från ängeln Gabriel är helt i överensstämmelse med "Bokens folk" och deras Bibel - Gamla och Nya Testamentet.

Men den som lämnat islam inser att ängeln Gabriel inte kan säga emot sig själv... Därför uppfattar många muslimer att vi har förfalskat Bibeln, annars blir ju Koranen osann...
Det svåra är att de ursprungliga grundtexterna till Bibeln är ca tusen år äldre än Koranen, och finns att läsa i sitt original.

Sanningen tåler ifrågasättande.

Koranen gör många positiva uttalanden om Bibeln och judar och kristna, men lika många negativa, särskilt i de senare uppenbarelserna. Det är mycket förvirrande, vilket gör att konvertiten för första gången vågar erkänna Koranens motsägelser.

Muhammed menar att judar och kristna skall vara som de är, men betala en särskilt straffskatt till det muslimska samhället.
(Allt detta finns belagt med Koranverser i L.M Abdallahs bok, men jag väljer att inte citera det).

Dom och nåd i Koranen.

Det är lätt hänt att man förstår andra utifrån sig själv. Muslimer tror ju att det finns en "ur-Koran" i himlen som kommit ned i sin perfekta form till Muhammed. Därför tänker de att även Jesus fick evangeliet nedsänt på samma sätt. 

Förvirringen blir stor när de läser fyra olika evangelier, som är fyra olika vittnesbörd om vad som hände med Jesus. De tror att det ursprungliga "injil" - evangeliet - gått förlorat, och förstår inte att det är ögonvittnesskildringar som många sett direkt på plats.

Älskade Jesus!

Nu börjar vi närma oss de stora skillnaderna i innehållet. 
Koranen förnekar att Jesus är Guds son, förnekar Treenigheten, förnekar att Jesus har dött på korset och uppstått igen. 
Därmed är hela kristendomen tillintetgjord.

Koranen lär att människan är svag - inte syndig och upprorisk - och att hon mycket väl kan uppfylla Guds bud om hon bara skärper sig. Gud (Allah, på arabiska) är barmhärtig och nådig mot vem han vill.
Den muslim som blir frälst, och får ett personligt möte med Jesus, upptäcker vilken oerhört stor skillnad detta är!
Nu slipper muslimen själv sona sina synder och upptäcker att det är det som Jesus har gjort på korset!
Detta är en befrielse av stora mått, som vi kanske inte förstår...

Flera synvinklar.

Män och kvinnor är inte jämlika i Koranen. 
Pojkar ärver dubbelt så mycket som flickor. Män får ta sig fyra hustrur och skilja sig när han vill. Det gäller inte kvinnan. 
Efter döden består ojämlikheten eftersom mannen erbjuds tillfredsställelse i en sinnlighet av 72 jungfrur. 

Bibelns tonvikt ligger på Guds närvaro, härlighet och helighet i himmelen. Där är det människans personliga gemenskap med Gud som är i centrum.
Enlig islam kan människan inte komma Gud personligt nära, utan skall bara se till att göra goda gärningar och hålla sig till de buden.
Men den som misslyckas, hamnar i helvetet.

Detta är en mycket vanlig uppfattning i allmänhet, att "göra goda gärningar" så ordnar sig resten.
Det är därför kristendomen är så unik - en uppenbarelse av Gud själv - hur Gud går in och uppfyller det vi inte klarar, i en försoning som räcks åt alla folk.
Hjärtat i kristendomen är att Gud kommer oss nära i Jesus Kristus och försonar människan med sig själv.
När muslimen, som omvänder sig. upptäcker detta, blir glädjen enormt stor.

Islams motståndare.

Det finns mer att säga - om djinner, demoner, heligt krig (jihad) och hur motståndare bemöts, men jag väljer att stanna här. Det är tillräckligt.

Det är viktigt att vi kan möta våra muslimska grannar och våga tala med varandra om trons insida.

Något helt annat är den islamism som vi ser i dagens Sverige, där radikala grupperingar endast fokuserar på Muhammeds sätt att gå emot meningsmotståndare, och därmed menar sig ha rätt att införa sharia-lagar över "de otrogna" svenskarna.

I fjorton års tid har jag varnat för detta, men blivit bemött av förakt hos de naiva, och vrede hos de Koran-troende. Nu börjar vi komma ikapp...

Sök kunskap.
Sätt gränser!
Sök dialog och ge inte upp det som kristendomen format under tusen år.

Ljus i Öster.

Helene F Sturefelt,

- eder bloggerska i etern, 14 år gammal, 
- som tackar L.M Abdallah för din goda genomgång.

Snart går jag på vattnet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar