Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 17 december 2023

VÄGRÖJAREN den missmodige JOH DÖP

Ysane kyrka.

GUDSTJÄNST 3 ADVENT – årg 1 - Vägröjaren Joh Döparen

YSANE KYRKA, kl 11.00 - Jes 29, 1 Kor 4, Matt 11 – 17 dec 2023                           

 

BÖN: Käre himmelske Far, öppna våra hjärtan för Ditt ord, så att det kan trösta och förmana oss, uppmuntra och varna oss så att vi kan vara med och bana väg för Dig. Amen.

 

Kära församling, bästa vägröjare och vägarbetare för Guds rike!

3:e söndagen i Advent har som rubrik ”Bana väg för Herren”. Johannes Döparen får uppmärksamhet där frågan ”Vem Jesus egentligen är” blir vår följeslagare.

Predikan är uppdelad i tre delar, där varje text skall få en kommentar.

 

1.      GT – JESAJA 29:17-21

 

Varning för vägröjare.


Vi känner nog alla att den gammaltestamentliga texten är rysligt aktuell, där ekot från kung Hiskia på 700-talet före Kr förmedlar att det kommer en dag då ...”det skall vara slut med tyrannerna, och borta skall de hänsynslösa vara, de som hade ont i sinnet”.

Men det är inte rätt tillfälle att kommentera det som sker runt Israel idag. Texten får tala för sig själv, och vi vet att även det judiska folket läser sina Jesajatexter.

 

Men utgångspunkten är vid det här tillfället att Jerusalem hotas av den assyriske storkonungen Sanherib. Folket är förblindat och det är illa ställt. Då kommer Herrens ord att Gud vill vrida allt rätt igen.

Hoppet om en ny start kommer då att visa sig i naturen. Libanon, som var känt för sina bördiga fält med stora fruktodlingar, kommer en dag att bli som en skog av fruktträd, säger profeten Jesaja.

 

Dadelpalmodling, Kalia Kibbutz i Israel.

Här kan jag inte låta bli att foga in klimatmötet i Quatar, där ett hopp nu är väckt att fossila bränslen skall fasas ut, för att rädda jordens klimat. Då får vi bara hoppas att det inte finns några kryphål för de stora oljeländerna… och att ingen storkonung eller oljeshejk är förblindad av felaktiga syften.

Profetorden får klinga in i vårt klimatarbete, där Jesaja säger:

 

”…att de förtryckta skall glädja sig, ingen skall längre snärja dem som föör rättvisans talan, och ingen skall fälla den oskyldige med lögner”.

Den dagen, som kommer, är värd att vänta på!


Gammaldags bilprovning.


2.      EPISTELN 1 Kor 4:1-5

 

Episteltexten handlar om ledarskap. De kristna ledarna i grekiska Korint var arroganta, splittrade och måna om att ha gott anseende hos andra.

Genom sin tilltro att äga den helige Ande satte de sig över vad apostlarna lärde. Individualism och högfärd präglade dessa församlingsledare så pass, att de även försvarade sina egna synder…

Det är då Paulus talar allvar om att vara en pålitlig tjänare som i allt underordnar sig Guds eget Ord. Ingen kan sätta sig upp över det! Det leder inte till någon välsignelse.

 

Paulus blir attackerad för att han tillrättavisar församlingarna.

Han får ta emot kritik, som alla budbärare får, när man kommer med sanningen, som ingen vill höra… men alla ändå vill veta.

 

Och så säger han ”att han har gott samvete, dock utan att för den skull vara frikänd av Gud, för domen kommer sedan, och det är inte vår sak varken att döma varandra, eller oss själva”.

 

Stoppa inte sanningssägaren.

  

Paulus verkar vara väldigt prestationsinriktad då han talar om ”beröm”, men det är han inte. Paulus talar om relationen till Gud, inte prestationen!

Han menar att enda sättet att leva i rätt förhållande till Herren är att se och bryta med sitt upproriska och bekväma sinne, och be om förlåtelse för de synder de orsakar.

Förlåtelsen tar bort den fällande domen, och ”berömmet” är Guds accepterande av den människa, som då blir helt frikänd.

Inga hinder. Frikänd.

 

3.      EVANGELIET Matt 11:2-11

 

Nu kommer Johannes Döparen in på spelplanen. Hans utgångspunkt är missmod, tvivel och maktlöshet. Han sitter i fängelse p g a att han påtalade omoralen av att Herodes levde med sin broders hustru… Nu vilar en dödsdom över honom och han är på väg att ge upp.

Han funderar; är Jesus verkligen Messias? Varför kunde han i så fall inte hjälpa honom ut ur fängelset? Så kanske vi också tänker.

 

Men Jesus är ingen revolutionär politiker, han är stillsam och botar de sjuka, uppväcker döda (Lasaros) och låter rättvisan ha sin gång bland de fattiga – precis det som profeten Jesaja hade sagt!

Bana väg genom vass-stråna.


Johannes frestas. Han tvivlar på vem Jesus är. Det grekiska grundordet för att ”komma på fall” heter ”skandalon” – alltså vårt ord för ”skandal”.

Det är på väg att bli en skandal för honom som skulle bereda väg för Messias. Tänk om han inte orkar röja hela vägen?

Det blir inget av att ”berg sjunken, djup stån opp”… (psalm 103).

 

Trots att Johannes verkar vackla som ett vass-strå för vinden, så styrker Jesus honom nu, och berättar om sina gärningar om vad som sker. Jesus ger inga filosofiska teorier, utan låter handlingarna tala. Inte heller förebrår han Johannes, som står honom närmare än någon annan – vägröjaren för Messias, större än någon annan av profeterna.


Jesus visste att Johannes snart skulle fullborda sitt lopp genom att lida martyrdöden i fängelset; även här blev han en före-löpare till Jesus… desto viktigare att styrka honom på alla sätt!

Anstaltsplank. 

4.      TILLÄMPNING

 

Vad skall vi dra för slutsatser av allt detta?

Den stora frågan då, liksom idag, är VEM ÄR JESUS?

Inom New Age tänker man sig att Jesus är en god läromästare, kristallernas kristall, men inte Guds son som man behöver lyda.

Inom islam är Jesus en profet bland andra, men inte den störste och absolut inte Guds son. Och ateisten i Sverige tror inte ens att Jesus har funnits. Människan är sitt eget högsta mått. Ja, samhället blir ju därefter….

Svaret vem Jesus är finns inte på avstånd. Vi får göra som Johannes: gå till Jesus själv, inte till andra. Lyssna på honom, inte på andra, och läsa vad han säger om sig själv.

Svaret vem Jesus är finns endast när vi kommer honom nära. Det är där du och jag kan finna honom. Det är där hela livets källa är.

 

Minaret i Karlskrona.

                                    SAMMANFATTNING

 

Vi har fått lyssna till hoppfulla ord från Jesaja att rättvisans dag kommer, och skapelsen kommer att svara an på det, med skogar av fruktbärande träd – och som sagt, då vill vi inte se någon olja i naturen, varken längs Hörviks stränder eller som drivmedel!

 

Vi har blivit förmanade av Paulus som visade ledarna att endast det ödmjuka tjänandet leder fram till välsignelse, inte att rättfärdiga sig själv och sina egna idéer.

 

Vi har fått dela Döparens ärliga förtvivlan i den maktlöshet han kände inför sakernas tillstånd, där Jesus gav honom svar i form att det är en verklighet i det som sker.

 

Älskade Jesus, Guds son! Kungsmarkskyrkan.

Och det gör det även i vår tid, 2023. Allt fler ungdomar kommer till tro. När det förr var rebelliskt att vara ateist, så är det idag rebelliskt att vara kristen.

Det ser vi även bland yrkeskriminella, att gängledare kommer till frälsning och får sina liv förvandlade (Sebastian Stakset). 


När vi är missmodiga i vår uppgift att vara ”vägarbetare för Guds rike” får vi fästa blicken på Jesus och be att han fyller oss med sin närvaro. Då kan vi berätta för varann vad vi har funnit – att Jesus sannerligen är den väntade Messias!


Min bön är att Jesus ska ta bort vår blindhet, lösa oss ur förlamningen så att vi kan gå med budskap om fred, både för nationer och naturen, och att han skall befria oss ur vår dövhet för nöden, så att vi får uppstå ur döden - och rättvisan segrar.

 

Salig är den som inte kommer på fall för min skull.”

           

Salig den som hör Guds ord.

                                              

                         FÖRBÖN

                         Stanna här och vaka med mig…  ://

 

Käre himmelske Fader, vi tackar Dig för livet som Du ger oss.

Vi ber för vår bygd, för Listerlandet, för alla som lever och verkar här. Hjälp oss att lära känna varandra alltmer, så att vi kan bana väg för dig, Jesus, så att tron föds hos allt fler.

Vi ber om fred i Ukraina, Ryssland, Israel och hela Mellanöstern.

 

                         Stanna här och vaka med mig…  ://

  

Vi ber för naturen och för klimatarbetet. Herre förlåt oss vår girighet och vår bekvämlighet. Hjälp oss att vända om, och se och bryta med det förtryck vi utsätter varandra för.

Förlåt oss när vi smutsar ned jord, luft och vatten.

 

Tack för Ditt hopp om förnyad grönska, Hjälp oss att lyssna till de profetiska orden och ta dem på allvar.

 

                          Stanna här och vaka med mig…  ://

 

Helige Ande, vi ber för din kyrka. Idag ber vi särskilt för Ysane och Mjällby församlingar, för Gammalstorp och St Nicoali kyrka i Sölvesborg, för Listerkyrkan, Folkkyrkan och Falkvikskyrkan.

Låt Guds folk söka dig tillsammans, så att ditt namn blir ärat, känt och älskat.

 

                           Stanna här och vaka med mig…  ://


Stanna här. Men parkera inte!


Vägröjande hälsningar från vägmärkesteologen,

Helene F Sturefelt, präst och predikant.

 


                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar