Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 14 december 2022

NOBELPRIS Svante Pääbo: NEANDERTHALARE

Svante Pääbo, Nobelpristagare 2022 i fysiologi.

Varje år ser jag med stor glädje fram emot den 10 december då Nobelpriser skall delas ut till framstående forskare och vetenskapsmän och -kvinnor. 

I år gick nobelpriset i fysiologi till vår svenske Svante Pääbo och hans forskning kring DNA.
Jag skall återge talet som nobelpriskommittén höll vid sin motivation av pristagare.
Sedan skall jag problematisera ett par punkter (*) för att visa evolutionens brister.

Anna Widell sade:

Anna Wedell, nobelkommittén.

- Vi ställer de stora frågorna om människan: "vilka är vi?" och "varifrån kommer vi?" Gamla ben svarar inte. Men DNA svarar! Allt levande lämnar spår efter sig.
Gradvisa förändringar  (*) i denna kod utgör grunden för evolution (*). Vi kan finna spår efter våra förfäder när vi jämför DNA.

- Svante Pääbo kombinerade sitt intresse för egyptiska mumier och immunologi. Med hjälp av avancerad teknik och stor skicklighet har han format en ny disciplin, kallad "paleo-genomik". 
Svante Pääbo har lyckats kartlägga de utdöda neandertalarnas DNA!


Nobelprisutdelning 10 dec 2022.

Anna Wedell fortsatte:

- Homo Sapiens utvecklades (*) i Afrika, vandrade ut och levde sida vid sida med neandertalarna, som anpassats till den Eurasiska kontinenten under 100.000 år (*).
Homo Sapiens och Neandertalare fick barn tillsammans. Vi bär varandras gener.

Detta påverkar oss idag på så sätt att vi är olika känsliga för infektioner.

Utifrån ett litet fingerben (*) har han även funnit en ny homind: "Denisova-människan", vars genspår vi också bär.

Neandertalare är också människor.

Vad gör oss Homo Sapiens unika?
- Neandertalare hade stora hjärnor (*), levde i grupper och använde verktyg. De förändrades inte under sin levnadstid. Sedan försvann de, under oklara omständigheter.

- Homo Sapiens utvecklade komplexa system och spreds ut över världen.. Något hände som gav oss nya förmågor (*). Svar: en genförändring inträffade.

- Denisova (här uppfattade jag inte vad hon menade).

Gratulerar till dessa framsteg och nya upptäckter!
Människor kan bara få avkomma med andra människor. Då konstaterar vi att dessa tre grupper alla tillhör mänskosläktet.

Människor kan alltså inte få avkomma med apor. Det finns inga "mänskoapor". Jag återkommer till det.

Arvsmassan ger kunskap.
 

Nu kommer mina frågor och invändningar, som bottnar i en annan vetenskaplig tradition. Jag läser inte bara det jag gillar, tvärtom vill jag veta vad andra "motståndare" har för utgångspunkt.

Det allra första grundantagandet när man talar om evolution är att man förutsätter att livets byggstenar redan finns.
Det är intellektuellt ohederligt, eftersom den stora frågan inte är besvarad:
- hur uppstod livet över huvud taget?

Varifrån kom alla grundämnen i Big Bang?
Varifrån kom den kraft som över huvud taget orsakade denna enorma explosion?

Det svarar inte evolutionister på. De hoppar över steg 1. Och gör sedan vissa antagande som inte stämmer med det vi vet idag om, att "någonting kan inte uppstå ur ingenting av sig själv".

Någon koncentrerad "ursoppa" av liv går inte att motivera. All genforskning visar nu hur varenda liten byggsten i DNA-spiralen är full av information som skall utverka dess funktion. De små variationer som finns kan inte "hitta på" något nytt av sig själv.

DNA - livets språk! A, C, G och T.


Varifrån kommer informationen till alla små aminosyror, proteiner och cellmembran?

Evolutionister utgår ifrån att livet är slumpmässigt, utan ändamål och mening. 
Då blir det oerhört svårt att svara på varifrån all denna inprogrammerade information i byggstenarna kommer... som inte alls är slumpmässig utan formad utifrån meningsfulla mönster.

En gen kan bara åstadkomma det som den är programmerad för. Den kan aldrig skapa något nytt, utan att vara programmerad med information för det.

En enkel livsform kan inte "uppfinna" en uppgradering själv. 
Forskare vet att mutationer orsakar förändringar som alltid försämrar egenskapen hos det som muterat. Organismen blir inte mer livsduglig, utan sjunker i möjlighet till förbättrad överlevnad.

Det som kallas för "micro-evolution" innebär att varje art utvecklar en anpassning till sin omgivning, vad gäller formen på näbben, benens längd och pälsens färg. 
Men ingenstans har man funnit de mellanformer som Darwins teori kräver. Det finns inga trast-fiskar, giraff-sälar eller ko-hästar. "Macro-evolution" blir allt svårare att förklara.

Minsann! Aulawaabeln bevis för evolutionen!

Det finns inga mänskoapor. Illustratören som en gång tecknade på frihand "människans utveckling" med en upprättgående liten apa som sedan blev allt mindre hårig och fick allt längre ben, visar sig gång på gång vara falsk. Apor har små hjärnor. Människor har stora hjärnor.

- Vart har apans fot-tumme tagit vägen på människan? Den finns inte! Det är ett särmärke på just att vara en apa. Inte ens någon liten tum-stump har man funnit på människo-raserna (du får stå ut med det ordet.) (det är helt utan värderingar).

Fortfarande två olika arter - inte någon "utveckling".


- Att vi är lika betyder inte att vi är släkt. Avancerad DNA-forskning visar allt mindre likheter mellan schimpanser och människor.

Du minns säkert den påhittade "första människan Lucy". Hon var ju ett hopplock av benbitar som idag aldrig skulle accepteras som vetenskapligt. Dessutom låg dessa benbitar utspridda på ett större område.
Men när man är blind i sin teori, som blivit "fakta", då är det svårt att "sudda" och gå tillbaka till en neutral utgångspunkt.

Det var därför jag i inledningen skrev att jag inte uppfattade vad hon menade med att ha hittat en ny hominid utifrån ett litet lillfinger...

"Lucy" - alldeles för lite materiel.

En annan teori som ställer till det är Darwins försök att tala om hur de starkaste överlever och slår ut de svagare och enklare livsformerna.

När man studerar sedimentära berglager ser man att "enkla" livsformer sida vid sida samtidigt med mer "avancerade" former. Detta blir också en stötesten för evolutionister eftersom de enkla formerna borde ligga längre ned i tidslagren och de avancerade längre upp. Men det gör de inte.

Snarare är det så, att det som gör överlevnad möjlig är samarbete mellan arterna, inte konflikt och kamp!

Blommor och bin... en gudomlig skapelseakt!

Exempel: biet och växternas pollinering. 

Många växter är beroende just av biet för att få sina fröer spridda och livsdugliga. Samtidigt är biet beroende av växternas nektar och pollens näring. Ingen av dem kan leva utan den andre. Evolutionisterna kan inte förklara det.
Men det kan kreationisterna. 
(stavningsprogrammet känner inte igen detta ord utan föreslår "relationisterna", ha ha!)

Enligt evolutionisterna kan inte ett djur och en växt finnas samtidigt. Det ena har ju uppkommit ur det andra... Men förklara det då! 
Det hjälper inte hur många årmiljoner de lägger till. Blommans DNA har alltid varit det samma och det har alltid varit beroende av att bli pollinerade - av ett djur med håriga ben där pollen kan fastna, alltså inte vilken blank skalbagge som helst.

Zinnia.


Ända sedan jag var barn har jag tyckt att berättelserna om människans utveckling varit mer vild än de fantasiböcker jag läste. Jag kunde inte förstå vad de menade. Det hängde inte ihop.
Utvecklingstroende saknade svar på det allra viktigaste.

Hur livet går från NOLL till att huvud taget finnas.

Det finns många vetenskapsmän som är troende och allt fler som är kristna. Deras artiklar tas inte alltid emot i evolutionisternas tidningar och rapporteringar.
Men nu samlas deras kunskapsinhämtningar på allt fler tillgängliga sidor. De är oerhört intressanta att läsa och utmanar verkligen tidens uppfattning.

Kristen, vetenskaplig skapelseteori.

Det som framför allt driver evolutionisterna är att komma bort ifrån GUD.
De vill ha en naturlig förklaring, och det kan jag förstå. Det är bara det att allt fler inser hur komplext livet är och hur oerhört avancerat universum är med sina ändamålsenliga och intelligenta naturlagar.

Ingen annanstans känner vi till att slumpen kan åstadkomma ett meningsfullt verk. För att ett antal bokstäver skall bilda meningsfulla ord, krävs någon som skriver, och som är intelligent... annars blir det så här - ak3flöa öeö 9a35009 +asa . .   sade slumpen.

Med stora ögon har jag läst Bibeln med kreationisternas ögon. 
Jag ser den våldsamma floden som dränkte allt liv och har fått sedimentära bergarter att komma huller om buller. 
Observera att fossiler bara blir till under hastig katastrof med vatten - ligger de öppet hade de ruttnat bort...

De tre stora mänskostammarna neandertalare, denisova och homo sapiens skulle kunna motsvara Noas tre söner Sem (semiter), Ham (afrikaner) och Jafet (européer).

Gud har skapat allt liv efter sina arter, utan sammanblandning och konflikt, men med intelligenta samband där samarbetet gynnar överlevnaden.

Fiskar är fortfarande fiskar, och grodor är fortfarande grodor. Än idag.

Och att det som evolutionister kallar för "rudiment" - gamla onödiga delar såsom binjurarna - skulle vara rester efter ett tidigare utvecklingsstadium, går inte heller ihop. Det finns inget "skräp-DNA" - allt är ändamålsenligt, allt eftersom forskningen lär sig mer om detta sammansatta system.

En skapelse utan en Skapare?


Till min hjälp har jag läst boken "I BÖRJAN SKAPADE GUD - en antologi om den kristna skapelsetron. 
Jag uppmanar dig att läsa den, ifrågasätta deras teorier med de svar du har, och sedan söka en djupare förståelse. 
Boken är utgiven på Sjöbergs Förlag och något av det mest spännande vi har läst!
De har gott om vetenskapliga referenser och hänvisar till många idag kända vetenskapsmän och kvinnor.

Så, tack igen, Svante Pääbo, att jag fick ta din forskning som utgångspunkt och skriva om allt detta!

Naturligtvis var vi finklädda här hemma, bordet var vackert dukat vid TV'n och naturligtvis åt vi den godaste maten vi kunde laga - och skålade med kungen och alla celebriteter!

Pääbo stiger fram.

Vad vi hade på menyn?

- En evolutionerad amöba - jag tror de kallas "räkor".
- Struts med potatisgratäng, utan fjädrar - jag tror det var en korsning mellan en kamel och flamingo...
- Dessert: skinnfria apelsinklyftor i en lag av stjärn-anis och socker - alltså någon form av tidigt stjärnstoff inköpt i den lokala arabaffären, som har verkligen Allt...

Skål!

                  
                                  Amöba till förrätt...


Våga pröva skapelseteorin seriöst. Se vad som händer. Vilka nya frågor får du?
Vilka nya svar dyker upp?
Och om Gud verkligen finns, vilket Gud gör, hur skulle det förändra ditt liv?
Positivt? Negativt?

Tänk efter. Och hör av dig, om du vill. 

Än en gång grattis till Svante Pääbo som hjälpt oss se att en människa är en människa.
Sedan krävs det lite till för att verkligen förstå vad en människa ÄR... Teologi, till exempel...

To be continued.

Mer än genetik...



Helt klart mänskliga hälsningar!

Helene F Sturefelt,

- som menar, med Guds Ords hjälp, att vi snarare är avknoppade från Gud, såsom Guds avbild. 
Vad det betyder, tar vi i ett annat inlägg.

Frid vare med dig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar