Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 9 december 2022

BYTA UT HOMOSEXUALITET?

Vad göms i byrålådorna?

I tidningarna DAGEN och Världen Idag har under lång tid debatterats homosexualiteten och varför många "bibliska teologer" fördömer det. Jag håller inte med. 
Med denna inskickade artikel vill jag visa att många går vilse bland detaljerna och missar den stora synden - eller som Bibeln själv säger om de blinda ledarna som letar fel:

ATT SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER.
Matteus 23:24.

Jag förutsätter i min artikel att man har flera situationer klart för sig, annars kan du själv slå upp bibelställena och läsa om situationen. Jag bildsätter med en liten leksaksbyrå där något gömmer sig.
Denna artikel är inskickad både till DAGEN och till Världen Idag.

Bara vita stenar?

                                                                                                                              
HOMOSEXUALITET OCH VREDE – ”Byta ut”
 
Debatten fortsätter kring det känsliga ämnet kring homosexualitet. Flera fina personliga vittnesbörd har fått höras från homosexuella män och kvinnor, där tonen är kärleksfull och biblisk i sin attityd.
 
Jag vill med min artikel visa att flera tidigare skribenter går vilse i sin iver att vara korrekta och bibeltrogna, vilket även jag vill, men inte genom att leta fel.

Anders Gerdmar i Världen Idag 22 nov.
 
För det första kan vi som kristna inte argumentera utifrån Gamla Testamentet. Då måste vi hålla hela lagen och inte bara plocka ut vissa bitar.

Teologer kan argumentera utifrån Sodom och Gomorra  (1 Mosebok 19) att det handlade om samkönade relationer när Lot drogs ut av folkmassan där ”männen skulle känna dem”. 
Ja, men fokus är våldet! Det är aggressionen och våldet som är vidrigt inför Herren.

Lika vidrigt är att Lot var beredd att offra sina döttrar till att bli våldtäktsoffer, men det lyfter sällan de manliga teologerna fram.
 
Ett litet folk som har som uppgift att bli stort, är beroende av en sexualitet som reproducerar sig. Därför bli homosexualiteten i Gamla Testamentet fördömd. Men vi lever i det nya förbundet!

Homosexualitet var inte möjligt i GT.

 
I Nya Testamentets tid är det Jesus som uppfyller alla lagbud och ger oss det nya budet: ”Ni skall älska varandra.” (Johannes 15:11). 
När Jesus möter kvinnan vid Sykars brunn så avslöjar han ett sexuellt utnyttjande som inte är gott. ”Fem män har du haft”. (Joh 8). Hon har blivit utnyttjad, och kanske även själv utnyttjat andra män? 

Jesus upprättar henne med förlåtelsens ord och att hon skall bryta detta heterosexuella missbruk av kroppen. ”Gå nu och synda inte mer”.
 
Paulus går till rätta med de situationer framför allt i Korint (1 Korintherbrevet 6) där homosexuellt utnyttjande härjade. ”Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra.”

Heterosexuella byter ut sin läggning.


Lägg märke till ordet ”bytte ut”. När det gäller det vi kallar för genuin homosexualitet så handlar det inte om att ”byta ut” – tvärtom
Det handlar att våga stå kvar i läggning som man är skapad med.

En homosexuell man som försöker leva med en kvinna, han har verkligen ”bytt ut” sin naturliga läggning, och vice versa!

Detta är ett mycket viktigt påpekande som alltför många missar.

Den homosexuella stannar i sin läggning.

 
I alla dessa uppräknade situationer lyser samtycket och respekten med sin frånvaro. Det som Bibeln fördömer är våldet och utnyttjandet!
 
Paulus räknar upp syndens gärningar med orden ”elakhet, själviskhet, ondska, avund, stridslystnad, svek och illvilja”. (Romarbrevet 1:29). 

Allt detta kan finnas i heterosexuella äktenskap, och måste då det fördömas, eller hur? Likaså om elakheten finns i homosexuella relationer.
Ett äktenskap är inte gott bara för att det är mellan man och kvinna – om inte relationen är kärleksfull, då letar sig synden in.
 
Bibeln fördömer allt våld!!


Jesus uppmanar oss att älska varandra, inte att leta fel. 
Vår kristna gemenskap prövas då vi skall hantera dem som avviker från normen. Tåler inte våra församlingar dem som avviker? Svaret har alldeles för många gånger varit ”nej”, med en hårdhet som inte kommer från Jesu hjärta. 

Alldeles för många har blivit fördömda av dem som kallar sig kristna. Jag skäms. Det är inte värdigt vår gemenskap!
 
Att hålla på att argumentera som många ”rättläriga” gör med – förlåt uttrycket - ”byxorna nere” drar fokus bort från det som verkligen är fel: våldet och utnyttjandet. Det är det som är det moraliska förfallet, inte själva sexualiteten.

Att leta rätt och fel i sängkammaren är den fariseeiska sjukan som tar sig in ibland oss.
Har inte Jesus gått tillrätta med det en gång för alla?
 
Tvång eller respekt?

Paulus får själv sista ordet: ”Om jag talar både människors och änglars språk men saknar kärlek, är jag bara en ekande brons, en skrällande cymbal.” (1 Kor 13). 
Låt oss sluta skrälla och istället visa att i en kärleksfull gemenskap där Jesus är i centrum, där får alla människor plats.

Gabriel Valenzuela skriver i DAGEN idag, en mycket varm artikel om hur Gud svarade honom i kärlek, med kärlek... !

Gabriel Valenzuela, DAGEN 9 dec.

Som sagt, Jesus går tillrätta med de ledare som ger tionde av mynta, dill och kummin men försummar det viktigaste i lagen:

... RÄTTVISA, BARMHÄRTIGHET, TROHET.
DET GÄLLER ATT GÖRA DET ENA UTAN ATT FÖRSUMMA DET ANDRA.

NI BLINDA LEDARE, SOM SILAR MYGG OCH SVÄLJER KAMELER!
Matt 23:23-24.

Avslöja kamelen och spotta ut myggen.
Visa varann barmhärtighet, trohet och rättvisa - var snälla mot varann!
Och för att knyta an till gårdagens inlägg om omvändelse - ingen av oss kan "omvända sig" från sin sexuella läggning!

Sida vid sida, i barmhärtighet.
 
Skrällande (?) hälsningar,
                                                                                       
Helene F Sturefelt, V.D.M
                                                                                    
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar