Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

fredag 11 december 2020

KVINNLIGA LÄRJUNGAR

Detta är några korta notiser efter att ha sett den brittiska dokumentären om Jesu kvinnliga lärjungar. ett jubel stiger inom mig, och en triumferande känsla. Bakom lager av damm, manlig hierarki och överkalkade målningar stiger de nu sakta fram.

De kvinnor som följde Jesus.

Jag har sagt det förut - en anledning till att kvinnorna i Bibeln inte är så synliga, eller nämns vid namn, är att de måste skyddas mot andra män. Att vara anonym var ett sådant skydd. Men det betyder ju inte att de inte har funnits!
Hur kan man dra en sådan blind slutsats?

Exempel är Lukas kap 24 då två lärjungar går mot Emmaus och samtalar om Jesu död. En man slog följe med dem och frågade vad som hänt. De förstod inte att det var Jesus, den uppståndne.

DE STANNADE OCH SÅG SORGSNA UT, OCH DEN ENE SOM HETTE KLEOPAS, SVARADE...
Lukas 24:18.

Den ene nämns vid namn, men inte den andra. Varför? Det kan mycket väl ha varit en kvinna, kanske hans hustru, och ett sätt att inte dra blickarna till sig är att vara namnlös. Jag vet hur det känns, på ett bra sätt.

De brittiska forskarna Joan och Helen (minns inte deras efternamn) (förminskande glömska!) lyfter fram ett par punkter som är oerhört spännande. De reser till Israel, Rom och Neapel.

MARIA MAGDALENA

Maria var det vanligaste kvinnonamnet. Förväxlingsrisken var uppenbar. Vilken Maria är du då?
Och så fick de precisera sig med pappans namn, eller makens eller sonens. 
Men Maria från Magdala gjorde inte det. Hon bryter den tidens mönster och tycks stå självständig.

Forskarna besökte källarrum med sarkofager där döda ben samlats genom tiderna. Inristat på kistorna stod namnen, såsom vi gav namn förr:
- Maria Persdotter, Maria Nilsdotter.
Men att bara heta till exempel Maria från Torneträsk tyder på att familjen inte definierade hennes identitet.



Joan och Helen kom till Genesarets sjö. Det fanns flera byar som då kallades Magdala, eftersom själva ordet betyder "torn", Migdal Nunja.
Runt den stora sjön kunde de förställa sig flera torn som tjänade som spaningsplatser för att se var fiskstimmen gick.

Maria från Tornet. 

Jesus gav de manliga lärjungarna andra namn med tydliga egenskaper. Kanske Maria från Magdala kallades just "tornet" = hon som står stadigt med god blick över sammanhangen?


JOHANNA, KUSAS HUSTRU

Herodes Antipas förvaltare hette Kusas. Han var gift med Johanna. De hade det mycket gott ställt och tillhörde högstatusfolket.
Johanna lämnade sitt bekväma liv och följde Jesus. Varför?

Hon hade blivit helad och befriad från "onda andar och sjukdomar". Johanna var även med de kvinnor som gick till graven för att ta hand om Jesu döda kropp - men det fanns ingen... Läs mer i Lukas 8:.3 och 24:10.

Joan och Helen körde till en enslig plats där Herodes gamla teater en gång fyllt med liv och lust.
Där bröt den högreståndsdamen med sitt lyxliv för att följa en enkel vandringsman... vilken skandal!
Men något genomgripande hade ju hänt, ett kraftfullt helande som förändrade hela hennes liv.

Hon, med flera, följde med och hjälpte Jesusrörelsen "med sina tillgångar". 

Forskarna ser här de självständiga kvinnornas rikedom som en möjliggörare för Jesus och de tolv att kunna leva som de gjorde.


TVÅ OCH TVÅ "duo duo".

Nu kommer något oerhört intressant för mig som är språknörd och bokstavs-vrängare.
När Jesus sände ut lärjungarna skickade han dem "två och två".
Det grekiska ordet som används för detta är "duo". Att gå två och två heter något annat på grekiska.
"Duo" handlar om att gå "i par".

Joan och Helen visade hur det är exakt det ordet som används i 1 Mosebok då Noa sänder in djuren i arken "i par" = duo = alltså hane och hona!
De tänker sig att Jesus sände ut lärjungarna i par - en man och en kvinna - för att lättare kunna utöva sina uppgifter att predika och hela.

!! !!

Varför? Jo, män och kvinnor levde åtskilda liv. En man fick inte tilltala en kvinna, än mindre lägga händerna på henne och be om läkedom - dessutom att smörja med olja!!
Det var nödvändigt att en kvinna fanns med, så att de kunde hjälpas åt och möta var och en på rätt sätt.

Mitt exempel från Emmaus styrker detta också.


SALOMES GROTTA

Salome var en av de kvinnor som var närvarande vid Jesu korsfästelse och sökte upp den tomma graven. Hon var även mor till Sebedaios båda söner och eventuellt kan hon ha varit syster till Jesu moder Maria.

Salome fick troligen också vara med om ett läkedomsunder. Ute på landsbygden finns en bortglömd grotta dit Joan och Helen körde med sin jeep. De klättrade upp på en kulle och såg en övervuxen inskription "Salomes grotta".

De tog sig ned och in... hu... och vi får se en hemlig, underjordisk kristen samlingsplats, med litet altare och inristade grekiska bokstäver. "Hagia Salome" = heliga/ sankta Salome... "hjälp Kyrillos... Kyrie Eleison".
Det kan mycket möjligt vara så att Salome var en av de kvinnliga lärjungar som gick "i par" med de manliga. Hennes förmåga att predika, läka och hela var omvittnad här.

Så starkt!!


KATAKOMBER I NEAPEL

Forskarna reste vidare till Neapel och blev visade ned i katakomberna. Vilken fantastisk plats! Dessa underjordiska gångar och rum restaurerades 2009 och då trädde sensationella målningar fram.
Här gömde sig de kristna undan de romerska förföljarna. 
Mina tankar gick även till Lucia...

Längst bort framträdde en skön målning av "Cerusa". Med hjälp av kyrkokonstens kunskap gick det att tyda på följande sätt: 
Händernas position uppåt, omgiven av de fyra evangelisterna, en öppen bibelbok med andens eldsflammor ovanför huvudet visar att detta är en biskop som är avmålad.

Cerusa är en - kvinna... 

Vi befinner oss på 200-400-talet efter Kristus.
Detta var inget konstigt då. Men varför försvann kvinnorna?


SARKOFAGER I ROM

En annan konstvetare visade avbildningar på sarkofager i Rom från olika tidsepoker.
Hon jämförde uthuggna reliefer på Lasaros, när Jesus uppväcker honom från de döda.
200-talet: Marta och Maria står bredvid, jämbördiga.
300-talet. Marta är borta och finns inte avbildad.
400-talet: Maria är böjd längst ned i bild, mindre än tuppen...
500-talet: Maria är helt borta. Kvinnorna finns inte längre. Varför?

En biskop på 500-talet hade klagat att de kvinnliga biskoparna i södra Italien tjänstgör framför altaret och göra samma saker som männen... Förbjud detta!


KONSTANTIN år 313

Den allra största faktorn till att kvinnorna försvann är Konstantin, som behövde något som kunde ena hans splittrade rike. Det fick bli kristendomen. Men inte i sin hebreiska variant - nej, allt det judiska rensades ut och kvinnornas självklara plats likaså.
Konstantin gjorde kristendomen till en manlig religion som skulle passa hans militära stil.

Nu är Jesus långt borta...

Och på Peterskyrkan i Rom syns bara män som statyer. Det grekiska tänkandet har sedan dess fördärvat den kristna tro som har sin enda rot hos Jesus Kristus. Detta är mycket allvarligt.

Men tack BBC, för denna dokumentär från 2018, som sätter nytt ljus på det som många i hjärtat vet... att Jesus hade många kvinnor som lärjungar i kretsen runt de tolv.


Jag hoppas kunna återkomma till detta, även med bilder från filmen.

Djupt mänskliga kvinnohälsningar, 

Helene F Sturefelt, en sentida lärjunge i kalla Norden.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar