Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 8 december 2020

MONEY, MAGIC, MEANING

Pengar, magi eller mening?


Det finns olika drivkrafter till det vi gör. Vågar jag skriva om att "gå till jobbet" i dessa pandemi-tider där allt för många blivit permitterade eller uppsagda? 
Själv har jag sagt upp mig från en fast tjänst. Hur är det möjligt?!

Jag lånar dessa termer - Money, Magic, Meaning - från en föreläsning i företagspsykologi, som jag inte själv bevistat, men som ändå gjort stort intryck på mig.
Bildsättning sker med foton ända in i häcken - vilka ljuspunkter!

Finns det ljuspunkter?


PENGAR

Pelle går till jobbet enbart för pengarnas skull. Han är varken intresserad av företagets produkter, inte heller av sina arbetskamrater. Han är duktig och ställer höga krav i löneförhandlingarna.

Stina går också till jobbet för pengarnas skull, men här är det de livsavgörande småsummorna hon är ute efter. Tacksamt tar hon emot vad hon får och ställer inga krav.

TRIVSEL

Nisse går till jobbet för att de har så himla kul. Sammanhållningen är stark och fikastunderna lite för långa. De trivs ihop och skrattar mycket. Han har inget större intresse av firman och lönen är väl okej, men arbetskamraterna betyder allt. Ibland bjuder han alla på fika och har alltid en kaffeskvätt över till den som behöver.

Lisa går också till jobbet för att de är ett så bra team. De känner varandra väl, visar foton på barnen och träffas även ibland utanför arbetstid. Arbetsuppgifterna är ganska rutinmässiga och tråkiga, men hon trivs så bra med sina arbetskamrater och det är alltid hon som bakar bullar till fikat och ser till att krukväxterna också trivs.

MENING

Lasse går till jobbet för att det ger honom en djup mening med livet. Han har höga ideal och delar arbetsgivarens målsättning helt och hållet. Alla hans talanger kommer här till sin rätt och han är ofta nöjd efter sin arbetsdag. Lönen är en bisak och arbetskamraterna ser han inte så ofta.

Pia går också till jobbet för att det är hela hennes mening i tillvaron. Hon har höga ambitioner och ger allt hon har för att nå det gemensamma målet. Ibland hoppar hon över både lunch och ledig dag - det är ju så viktigt att hon är på plats!

Sticker du upp, eller?


När det inte fungerar på en arbetsplats kan det bero på att dessa tre bevekelsegrunder krockar.

Den som bara vill ha pengarna, går hem så fort som möjligt, ibland utan att ens säga hejdå.
Hen avskyr att fika med de andra, vill äta ifred och kommer absolut inte på några julfester. Vilken trist typ, tycker de andra, han bidrar ju inte med någonting! 
Jo, sin kompetens, och det räcker för honom.

Pelle och Stina har sin trivsel på annat håll och meningen med livet hittar de någon annanstans - inte på jobbet!

Den som fokuserar på den magiska känslan av mysighet bryr sig inte om att vidareutbilda sig. Orkar inte... det är det inte värt. Men hen blir arg på de andra som ställer krav och tycker att de ska gå in för arbetet mer och verkligen förstå vad de håller på med. Gäsp! Kaffe på det.

Nisse och Lisa tycker att de pengagnidiga arbetskamraterna är riktiga utsugare. De har så de klarar sig. Meningen med livet är väl att alla är snälla och trivs med varann?

Den som har arbetet som livets mening är ofta mycket kompetent inom sitt område, men bryr sig inte om att ställa krav i löneförhandlingarna. Det duger det som kommer. Och vem kan tänka på trivsel när världen brinner och vi måste rädda den?!

Lasse och Pia är ofta kritiska mot sina arbetskamrater. De ogillar deras distanserade förhållande till vad de ska göra, och föraktar i tysthet fikafolket som aldrig kan uppbåda något allvar till livets mening.
Det händer att de sårar sina kamrater när de visar vilken nivå företagets ideologi faktiskt befinner sig på. Trivas kan man göra hemma, men inte på jobbet!
Tröttsamma typer, men de har rätt.

Jo, jag ser att du har rätt.


Money - Magic - Meaning.

Pengar - Trivsel - Mening.

Ekonomi - Kärlek - Sanning.

En god arbetsledare ser detta hos sina anställda. En bra chef är medveten att hen måste skapa balans mellan dessa tre ingångar i arbetslivet. Alla behöver bli medvetna om dessa nivåer - utan att värdera dem eftersom alla tre behövs.


Lasse och Pia arbetar förmodligen inom vård, skola eller omsorg.
Eller i kyrkan.

Där är kallelsen hög och ofta en inre drivkraft med kopplingar till Gud själv. 
Med så höga mål att "hjälpa och rädda världen" ställer man ofta sig själv vid sidan om, liksom sin familj. Det är inte bra. 
Återhämtningen riskerar också att utebli alldeles för ofta. Utbrändheten ligger på lur - varningsklockor ringer. 

Du behöver vila dig.


Svårast är detta i kyrkan, där vår målsättning är ord från Jesus själv:

GÅ UT OCH GÖR ALLA FOLK TILL LÄRJUNGAR,
DÖP DEM I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN,

OCH LÄR DEM ATT HÅLLA ALLA DE BUD JAG HAR GETT ER.
Matteus 28:18.

Mission, dopgudstjänster och undervisning.
Naturligtvis finns även diakoni med, att ta hand om sin nästa och vara en röst åt den som är samhällets olycksbarn.
Förutsättningen är att varje anställd är troende kristen, kan sin Bibel och har ett eget böneliv.
Annars blir det svårt att uppnå målet.

Församlingsborna utgår från att ingen i kyrkan arbetar där bara för pengar. Inte heller bara för att skapa trivsel och mys utan andakt och Guds ord.
Men OM detta händer, då blir det skavande problem. Vem ska ta tag i det? Arbetsledaren förstås! 
Men om ledningen är för svag, och tystnadskultur biter sig fast, hur gör man då?

Tiger och lider?

Talar och lider?

Hur skulle du ha gjort?

Accepterar och lider? Säger upp dig och lider inte mer?

Utan ände... Är du den ende?


Denna veckas episteltext ger ett handfast råd in i församlingslivet. Paulus skriver till romarna:

MÅTTE UTHÅLLIGHETENS OCH TRÖSTENS GUD GÖRA ER ENIGA EFTER KRISTI JESU VILJA, SÅ ATT NI ALLA MED EN MUN PRISAR VÅR HERRE JESU KRIST GUD OCH FADER.

GODTA DÄRFÖR VARANDRA, SÅ SOM KRISTUS HAR GODTAGIT ER TILL GUDS ÄRA.
Romarbrevet 15:5-7.

Det är fina ord!
Men vad står det egentligen?

Det talas om uthållighet och tröst från Guds sida... Tänk att Herren har sådant stort tålamod med oss alla krångliga och syndiga små mänskobarn!

Det talas om att vi skall vara eniga... Betyder det åsiktsgemenskap i alla frågor? Nej, men enighet i vem Jesus är, att han är i centrum och att Gud är helig.
Då kan vi med "en mun" prisa vår Gud och Fader. Men alla kommer inte ens till morgonbönen eller mässan... Personal prioriterar annat - hur blir stämningen då?

Eller när altaret inte representerar Guds helighet utan blir ett bord för körens noter eller något annat?
Eller när trivselstunder blir utan andakt, ingen bibelläsning och ingen psalmsång - har man uppfyllt sitt uppdrag då, eller har kyrkan blivit en hembygdsförening?

Paulus talar om att vi skall godta varandra. Det är fint!

Ska inte hela trädet lysa?


Men hur ska Pelle och Stina kunna godta de andra, när de inte ens är troende? Tja, de är i alla fall medlemmar i Svenska kyrkan, men det upplevs just nu inte som att det räcker.

Hur ska Nisse och Lisa godta de fromma, som gärna vill be i tid och otid och alltid läsa nåt gammal ord som ingen ändå begriper?

Och hur ska Lasse och Pia godta dem som inte bryr sig så mycket om det Heliga, men ändå har en plats i arbetslaget?

Jag har inga svar.

Jag ställer frågorna.

Kanske måste vi börja om från början med jämna mellanrum? Nollställa allt. Tala om vad som är viktigt. Att Jesus Kristus är viktig i kyrkan, med daglig bön och bibelläsning. Tillsammans. Allihop!!

Det är då kraften kan komma tillbaka. Och glädjen för alla. 
Både för pengafolket, mysfolket och meningsfolket.

Till dess skall jag försöka godta mig själv.

Det är inte det lättaste.

Delvis upplyst.


Penga-hälsningar? Nej.
Trivsel-hälsningar? Kanske.
Meningsfulla hälsningar? Absolut!

Helene Sture Företagsfelt,

- ljusfotograf i buskar och häckar.

Följ mig, sa Jesus.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar