Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 15 september 2019

ÖGA FÖR ÖGA - Vargkorset


Vargkorset.
 

Nu var det länge sedan jag skrev. Tillvaron kan vara tröttsam och behovet av tillbakadragen vila stort.
Men här kommer söndagens predikan utifrån vad Jesus säger i Bergspredikan om "mot-människorna".
Det handlar dock om med-människan, om hämndbehov och att vända andra kinden till… 

Jag vill även berätta vad som hände på vikingamarknaden i Näsum igår och om "vargkorset".

Du får själv läsa texten i Matteus kapitel 5:38-48.
Episteln i Romarbrevet 13:8-10 är också mycket fin.

Höstblomster pryder Möllebackens altare.

 
Öga för öga, tand för tand. Så sade Mose lag. Hämnden skall vara rättvis. Inte mer får skadas än det som redan skadat är. Vendettornas skenande terrorcirklar måste brytas.

Igår var jag på vikingamarknaden i Näsum. Dessa Jesusord från Bergspredikan får alla tider att löpa ihop – Moseslagens tid, vikingatid, nya testamentets tid och vår egen tid, där kriminella ligor härjar och skapar sin egen rättvisa bakom polisens räckvidd.

När Moses formulerade lagen ”Öga för öga” så var det en klar förbättring för över 3000 år sedan. Hämnden fick inte eskalera. Vår egen vikingatid för ca 1200 år sedan, kämpade också med rättvisa och hämnd. Någon gång måste det få ett stopp!
Vikingastrider. Marknadslekar.
 

Jesus tar den gamla lagen ett steg till.
Han säger ”Värj er inte mot det onda” och ”Älska era fiender”. Han utlovar en ny sorts rättvisa, en kreativ och läkande rättvisa som återupprättar människan.

Jesus återspeglar en djupare sida av Guds väsen som folket nu var redo att ta emot – Guds tålmodiga kärlek.
"Älska era fiender och bed för dem som förföljer er".


Möt ont med gott.


I förra söndagens text fick vi höra om den krokryggiga kvinnan som varit bunden av satan i 18 år. Jesus löste henne med ett enda ord. Så ville han också göra med hela Israel – befria dem alla från de andliga bojor som gjorde att de hellre hatade och hämnades, än levde i frid med varandra, och Gud.

Denna söndags text visar samma sak.
Jesus visar att Gud vill att hela Israel skall lysa med hans ljus i världen, så att alla folk kan se vem som är den sanna guden.


Korsets oerhörda kraft.
 


Igår, på vikingamarknaden i Näsum, så gick jag runt klädd som prästinnan Kristina, för att visa övergången mellan hedendom och kristendom. Någon måste ha varit den första som tog emot Vite Krist.
 
Här i Norden är vi ju hedna-kristna, eller hur, där offrandet och blotandet till asagudarna var det centrala i vikingarnas livsuppfattning.
 
När de första kristna missionärerna kom hit berättade de om Vite Krist, Jesus Kristus, som gav sitt liv på korset som det sista offret – det fullkomliga försoningsoffret – för hela världens skuld!
Endast ett av dem kan jag bära.
 
 
Jag fick flera intressanta gillanden för denna okända infallsvinkel:
- att det naturligtvis var kvinnorna som tog emot Kristus först, för att slippa offra hästen eller äldste sonen till Tor och Oden i offerlunden.

Och deras krigströtta män kom säkert efter de också, och tog emot Vite Krist som det fullkomliga offret.

- Bara skörden blev bättre, så…

Människorna var mogna för att ta emot Guds kärlek.
 
Den kristna prästinnan Kristina.
 
 
Men låt oss stanna upp inför de tre exemplen som Jesus ger, på vilket sätt vi skall bemöta den medmänniska som tvärtom är vår motmänniska i dåliga handlingar emot oss.

1. ”Om någon slår dig på högra kinden så vänd den andra emot honom.”
Vad betyder det? Vi har feltolkat det som ett passivt beteende där vi ska stå och ta emot stryk… Men det är inte så det är menat!

Tänk efter; om någon slår dig på din högra kind, vilken hand har han använt då? Vänster… Men det är inte troligt. Snarare har han använt utsidan av sin högerhand och gett dig en lavett…

Detta är en ren förolämpning som man bara visar den som är i underläge.

Att vända ”andra kinden till” – alltså den vänstra – betyder ”slå mig igen om du vill, men nu som jämlike! Inte som någon i underläge. Det är att visa oerhörd styrka och integritet. Och få den andre att skämmas.

Slåss helst inte alls, tack.
 

2. Att processa om en skjorta handlar om att befinna sig i en rättssal, där en mäktig fiende processar med dig om en obetald skuld. Du kan inte vinna, men du kan möta motståndaren med samma medel som han gör, och avslöja hans girighet.

Genom att ge honom din mantel också så skulle du stå där naken. Skjorta och mantel var de två klädesplagg man hade på den tiden, ungefär som på vikingamarknaden.

Detta skulle kunna visa hur de mäktiga och de rika gör; de sänker de fattiga till en skamfull nivå. I en rättssal skulle det bli mycket pinsamt, och din offervilja skulle gå segrande ur processandet.


Processa om kläder.
 


3. Det tredje exemplet avspeglar den romerska militärockupationen.

De romerska soldaterna hade rätt att tvinga civila att bära deras mundering en mil. Men lagen var sträng och förbjöd dem att tvinga någon att gå längre än så.

Vänd på situationen, råder Jesus.
Reta inte upp dig och planera ingen hämnd. Gör som din givmilda Gud! Gå en mil extra, och överraska soldaten – och oroa honom!
För tänk om hans befäl skulle få veta detta, då skulle soldaten straffas.


Planera ingen hämnd.
 


Jesus är den stora pedagogen, diplomaten och frälsaren. Han visar att det finns ett annat sätt att vara människa, ett sätt där man inte planerar någon hämnd utan vinner Guds seger över våld och orättvisor med diplomatisk ”över-godhet”!
 

På vikingatiden var det fruktansvärt provocerande att inte visa sin manliga styrka i blodiga hämndaktioner.
Men där kvinnorna hade makten - matriarkatet fanns troligen där från början -  tog man emot den Gud som satte stopp för detta.
Ilska skulle inte längre styra, inte heller rädsla för de gamla asagudarnas hot om straff. Så tänker jag.

Styrka i musiken. Obscure Orbis.
 
 
En norsk smed berättade igår hur smidigt missionen gick i Norge.
Kung Harald lär ha sagt att folket fick tillbe sina gamla gudar ”på bakgården”, men ”på framsidan” skulle de vara kristna…! Inget svärd, inget blod.

VARGKORSET var en sådan "diplomatisk mission". För hedningen visade man upp varghuvudet först, för den kristne visade man korset.
Norrmannen berättade om hur det kunde ha gått till:

- När vikingarna fick se och höra munkarnas mässande vid nattvarden blev de imponerade. Liturgin påminde om deras sejder och galdrar... rökelsen var tung... och det handlade om vin som var blod... och blodet var viktigt!
När prästen höjde sina händer i  bön i "orantes-ställning", då gjorde de likadant och tog upp vargkorset med fingrarna över nosen så att endast korset var synligt.

Smidigt.


Oblodigt diplomat-kors.
 


I vårt eget land, idag, behöver vi Jesus mer än någonsin! Samhället plågas av gängkriminalitet och en människosyn som är grov och besinningslös.
Den frälste rapparen Sebastian Stakset gör underverk med de kriminella då han berättar hur han blev frälst från sitt hat.
 
Till sist.

Denna text handlar inte bara om hur vi skall bemöta medmänniskan – eller mot-människan – för då skulle Bergspredikan bara vara ett stycke moraliserande text med enorma krav; ”Var fullkomlig…” som om det inte räckte med all den press som vårt samhälle försätter oss i!

Endast Kristus är fullkomlig.
 

Nej, denna evangelietext handlar lika mycket om Jesus själv.
 
Det här är nämligen utkastet till hans eget liv.
 
Att vända andra kinden till, som en jämlike.
Att i rättssalen vara tyst och få de anklagande att skämmas över sina giriga och falska anklagelser.
Och det tredje exemplet ”att gå en mil till” det gör Jesus när han tar på sig tvärbjälken till korset som de romerska soldaterna tvingar på honom.
 
Och så går han, sin egen avrättning till mötes, i en försonande kärlek som världen aldrig har sett maken till!

Bergspredikan handlar mer än om hur vi bör uppträda mot varandra.
Texten vill få oss att upptäcka hur levande Gud ge sitt liv för oss i kärlek, för att vi skall få leva. Hämnden tar han på sig själv, den drabbar Jesus då han ger sitt liv som ett skuldoffer i offerlunden, där blodet blir betalningen för alla våra synder.
 
På korset bryts de kriminella gängens terrorspiral. På korset bryts vår egen oförmåga att sona vår karma. På korset visar Gud själv vad fullkomlig kärlek är.


Fullkomlig kärlek.


Låt oss be:
 
Tack käre himmelske Fader, att din kärlek flödar över oss, i alla tider!

Förlåt oss all prestige, all ond lust, alla fula tankar som kan bli till skadande handlingar.

Jesus Kristus, Vite Krist, tack att du också kom till oss i Norden, med befrielse! Hjälp oss att berätta om dig och din försoning för var och en som vill lyssna.

Jesus, vi tar emot dig, i våra hjärtan… Amen.
 
 
Fridfulla hälsningar från Helene F Sturefelt,
 
- hednakristen predikant, i Guds tjänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar