Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 14 oktober 2019

JEREMIA TRÄFFAS SÄKRAST I HJÄRTAT




Kommer du ihåg den starka psalmen TACK MIN GUD FÖR VAD SOM VARIT?
Det är fyra verser fulla av ord som tackar inte bara för det som är bra, utan även för taggar, moln och hopp som slagit fel.

Det är Tacksägelsedagen och i alla kyrkor landet runt har vi firat skördegudstjänster med lovsång och tacksamhet.
Det handlar om hjärtat och om den inre reformationen.

Följ med till Möllebackskyrkan EFS i Karlskrona! Här kan du läsa predikan - även om det inte är samma sak som att höra den förkunnas - med hopp om att något litet ord skall vara dig till glädje.

Tag gärna fram din psalmbok och sjung Sv Ps 261:

   TACK MIN GUD FÖR VAD SOM VARIT
   TACK FÖR ALLT VAD DU BESKÄR
   TACK FÖR TIDERNA SOM FARIT
   TACK FÖR STUND SOM INNE ÄR.

   TACK FÖR LJUSA, VARMA VÅRAR
   TACK FÖR MÖRK OCH KULEN HÖST
   TACK FÖR REDAN GLÖMDA TÅRAR
   TACK FÖR FRIDEN I MITT BRÖST.

Tacksägelsedagen.


Låt oss samla våra tankar i bön inför predikan:

Herre, tack för Ditt Ord till oss. Låt det verka såsom Du vill! Tala till oss såsom vi behöver: uppmuntran, tröst, förmaning och varning. Låt din Helige Ande gjuta liv i orden. I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn, amen.

Det är profeten Jeremias text som är predikans utgångspunkt. Det står skrivet i kapitel 31:3-6, där Herren talar till folket genom Jeremia:
 
MED EVIG KÄRLEK ÄLSKAR JAG DIG,
DÄRFÖR HAR JAG SÅ LÄNGE VISAT DIG GODHET.
 
ÄN EN GÅNG SKALL JAG LÅTA DIG BLOMSTRA, DU JUNGFRU ISRAEL.
ÄN EN GÅNG SKALL DU SMYCKAD MED BJÄLLROR TRÄDA UT I GLÄDJEDANSEN.
ÄN EN GÅNG SKALL DU PLANTERA VINGÅRDAR PÅ SAMARIENS HÖJDER,
OCH DE SOM PLANTERAR SKALL SJÄLVA SKÖRDA FRUKTEN.
 
JA, DET KOMMER EN DAG DÅ VÄKTARNA SKALL ROPA FRÅN EFRAIMS BERG:
- KOM! LÅT OSS VANDRA UPP TILL SION, TILL HERREN, VÅR GUD.
 
- Så skriver profeten Jeremia!
- Gud, vi tackar dig.

Saligprisningarnas berg grönskar.


Det är tacksägelsedagen och vi firar hur Gud alltid är med oss, i livets alla situationer. Men hur kan en människa tacka för allt?
Hur är det möjligt att tacka både för rosor och törnen och ”hopp som slagit fel”?
 
Predikan handlar om oss, om Israel och om hur profeten Jeremia blir en förebild för Messias, för Jesus Kristus. Och det bibelord som är predikans utgångspunkt ska vi även få sjunga som en lovsång på slutet.
 
Vi lever i en brytningstid mellan allt starkare materialism och ateism och hur kyrkorna tappar medlemmar, SAMTIDIGT som en allt starkare påkristning pågår i vårt land, då många vuxna tar sin Guds-längtan på allvar och kommer till tro.
Dessa två motstridiga rörelser gör att vi behöver lära oss kommunicera med dem som inte har en tro, och möta var och en i ögonhöjd.
 
Profeten Jeremia levde också i en våldsam brytningstid på 600-talet i samband med att Juda rike hotades av den uppseglande nybabylonska världsmakten. Vi kan även ha dagens Israel i åtanke när vi hör detta, med hotet från sina grannar.


Sions port, Jerusalem.
 


Jeremia varnade för den katastrof när landet skulle komma att ockuperas. Han försökte påtala vikten av eftergifter för att få behålla fred och visst mått av frihet. Men andra krafter ville hellre med våld skaka av sig det babylonska oket.

Katastrofen kom, Jerusalem lades i ruiner 587 f Kr, och folket fördes bort i fångenskap. Jeremia stannade dock kvar i landet, men fick fly till Egypten.
 
Redan i moderlivet kallade Herren Jeremia till profet. Men han ville inte.
Med alla argument försökte han slippa – ”jag är för ung” ”Jag kan inte tala”. Men Herren hade utvalt honom till sitt redskap. Så fick det bli.

Jeremia blev ”lidandets, tårarnas och martyrskapets profet”. Hans uppgift var att varna för den dom som måste komma över folket. Dom? (doom). Över vad då?
(jag stavar DOM "doom" så att du skall förstå att jag inte talar om "dem"...)
 
Det börjar med prästerna... sedan kommer lagens arm samt doom över profeter som föredrar avgudar. Herren talar genom Jeremia igen:
 
PRÄSTERNA FRÅGADE INTE "VAR ÄR HERREN"?
DE SOM HADE HAND OM LAGEN VILLE INTE VETA AV MIG.
HERDARNA AVFÖLL OCH PROFETERNA PROFETERADE I BAALS NAMN - GUDAR SOM INTE KAN HJÄLPA.
Jeremia 2:8
 
Avgudalek på vikingamarknad.
 
 

Naturligtvis blev många arga och irriterade över hans budskap och han mötte på stort motstånd från forna vänner, ”kollegor" och makthavare.
Jeremia fick ett tungt uppdrag och fick utstå mycket smälek för Guds varningar, som Herren lade i hans mun.
Det får även dagens "visselblåsare" och andra kritiska röster som menar att vi är på fel väg i vårt sätt att leva, och i vårt förhållande till Gud.

Ja, så är det än idag. Det finns präster som inte frågar efter Guds vilja. Det finns ett rättsväsende som inte alltid förmår upprätthålla det som är rätt och fel i sina domsbeslut.
Några herdar har vi inte, men falska profeter har vi, i den formen av andlighet där allt hävdas vara en illusion, eller att man själv ska skapa sin mening med livet. Det hjälper ingen människa till livsglädje.

Redan kapitel 1 inleds med vad profeten skall göra:
 
RYCKA UPP OCH BRYTA NED... FÖR ATT BYGGA UPP OCH PLANTERA.
Jeremia 1.10
 
Måste det vara så? Det låter så våldsamt. Det går väl bra med det som vi alltid gjort i församlingen/ på arbetsplatsen/ eller här hemma?
Nej, livet rör sig ständigt framåt och Herren måste ta bort det gamla för att det nya skall kunna spira!

Bygger nytt.

 
Att egensinnigt gå sin egen väg, utan Guds kompass för vad som är rätt och fel, får konsekvenser där egoismen skördar många offer av sin girighet.

Det är då törnen börjar riva oss från rosornas stjälk och molnen skymmer sikten allt mer. Någon tacksamhet ser man inte skymten av.
 
Jeremia vädjade till folket att de skulle omvända sig till Herren igen. Till en början var han hoppfull, för det fanns en pågående yttre reformation av gudstjänstlivet. Men det stannade bara vid ett ytligt beteende och nådde aldrig hjärtat. Det blev ingen inre reformation. Känner vi igen detta?

Om Jeremia hade haft ett visitkort så skulle det stå samma ord som Birger Sjöberg formulerade:

- Träffas säkrat i hjärtat.

Den förnyelsen är det som Herren längtar efter hos alla sina barn. Och innerst inne är det väl det vi också önskar – att bli träffade av Guds närvaro rakt i hjärtat!

 
Träffas säkrast i hjärtat.
 


Jeremia är den förste i GT som tydligt talar om ett nytt förbund som inte är skrivet på stentavlor utan just i hjärtat. Gud låter honom ge ett hopp att folket en gång skall få återvända – efter 70 år i fångenskap – men uppmaningen är att det personliga gudstjänst-livet skall vara äkta och levande.

Detta hopp skall förverkligas genom den kommande Messias.
 
Detta anar många judar i dagens Israel. Allt fler börjar studera Nya Testamentet som en kommentar till den hebreiska bibeln GT. Allt fler blir Messias-troende och tar emot hjärtats gemenskap med Jesus Kristus. Detta gör att vi närmar oss varandra allt mer!

Och vi behöver motsvarande läsa Gamla Testamentet för att förstå vad som händer i Nya!
 
Det finns påtagliga likheter mellan Jeremia och Jesus; den nöd han kände för folket, motståndet han mötte från sina egna och det lidande han själv gick in i.
 
Om sig själv säger han:
JAG VAR SOM ETT MENLÖST LAMM SOM FÖRDES BORT FÖR ATT SLAKTAS – Jer. 11.19.

Detta visste folket, och när man flera hundra år senare undrade vem Jesus egentligen var, sa man: Han är Jeremia! Alltså, profetens ord går i uppfyllelse genom Jesus! O GUDS LAMM…


Det sista offerlammet - i alla tider.
 


Så, allt det hopp som kan slå fel i en människas liv – och i folkens liv – det kan Gud vända! Och nu kommer de underbara orden av tröst och uppmuntran:

MED EVIG KÄRLEK HAR JAG ÄLSKAT DIG, DÄRFÖR FÖRBLIR MIN NÅD ÖVER DIG. ÄN EN GÅNG SKALL JAG LÅTA DIG BLOMSTRA, JUNGFRU ISRAEL. ÄN EN GÅNG SKALL DU TRÄDA UT I GLÄDJEDANSEN, PLANTERA VINGÅRDAR OCH SJÄLV SKÖRDA FRUKTEN…
 
Det är detta som sker i Israel idag. Genom sinnrika bevattnings-system med intelligent ingenjörsvetenskap får de öknen att blomma. De håller emot fientliga grannars attacker, samtidigt som de tar emot sårade fiender på sina sjukhus, genom det som kallas ”Humanitära portar”.
 
Vi ser en stor inflyttning till Israel, då judar från alla nationaliteter återvänder. Gudsordet är levande och verksamt.
 
Mot Golanhöjderna, Israel idag.
 


Så, vad blir poängen så här på TACKSÄGELSEDAGEN av denna predikan?

Jo, innan tacksamheten ens är möjlig, måste vi alla gå genom svårigheter och lidanden. Det är livets villkor. Och medan eländet pågår, får vi stå i ständig kontakt med Herren och ropa till honom, om stöd och nya perspektiv.
 
Och när vi inser att det är Gud som har initiativet till kärlek och nytt liv, då brister jublet fram på riktigt!
 
Nu tar jag fram min gitarr så sjunger vi den lovsång som så ofta sjöng på de kristna ungdomslägren på 70-talet: MED EVIG KÄRLEK HAR JAG ÄLSKAT DIG!

Bönevandring med tack-kulor och sten-bördor.


TACK FÖR ROSORNA VID VÄGEN.
TACK FÖR TÖRNET IBLAND DEM.
TACK FÖR RESTA HIMLASTEGEN
TACK FÖR EVIGT TRYGGAT HEM.

TACK FÖR KORS OCH TACK FÖR PLÅGA
TACK FÖR HIMMELSK SALIGHET
TACK FÖR STRIDENS KLARA LÅGA
TACK FÖR ALLT I EVIGHET!


Tack Ivan Hellström för inspiration i boken "Förstår du vad du läser".
Tack Frasses Svänggäng från BTH Hyper Island i Karlskrona för sång och musik, samt kantor Ben Baldwin.
Tack till www.shalom.se Läs här om Israel idag.
Tack till www.kerenkajemat.com Läs här om trädplanteringar i Israel idag.

Träffas säkrast i hjärtat,

Helene F Sturefelt,

- predikant, bibelläsare, Israelresenär och fotograf.

Med evig kärlek har Gud älskat oss.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar