Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

måndag 2 oktober 2023

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG

Gothia Towers, Göteborg.

Tornen stod höga och vakade över staden. Överblicken är magnifik. Allting rör sig. Endast urberget är stilla och bär Göteborgs blåa spårvagnar framåt.

I begynnelsen var Ordet och Ordet var hos Gud. Sedan tog människan hand om orden och bröt ned dem i små bitar.
I början fanns det bara en Enda stor Bok och den var av Gud. Sedan fortsatte människan och skrev om sig själv. Tappade hon det stora perspektivet?

Hon skrev om längtan att hitta sin identitet i den existens där det finns fler frågetecken än utropstecken.
Följ med till Bokmässan!

Svenska mässan, Göteborg.

En gång om året träffas alla bokstavsälskare i Göteborg. Gothia Tower rymmer Svenska Mässan som upplåter tre enorma hallar till Bokmässan.
Under fyra dagar passerar runt 80.000 människor dessa mängder av montrar, fyllda av läckra böcker och intressanta seminarier.

Många författare är på plats för att berätta om sina alster, och kanske rent av få sälja och signera någon bok. 
Men man köper inte så mycket. Många tittar lika mycket på folk som på böckerna. En del går bara på föredrag och satsar på att träffa vänner. 
Andra är inköpare för bibliotek och bokhandlare, de spanar, fotograferar titlar och beställer i efterhand.

Bokintresse.

I begynnelsen var Ordet och ordet var fullt av innehåll. På bokmässan i Göteborg finns bara väsentligheter. Allt prat och babbel är borta, nu gäller det att vara koncentrerad och få fram det som är viktigt.

Varje författare har skapat sin värld och sina karaktärer. Ibland kan figurerna få ett eget liv, och kan till och med ta över och tala själva genom skrivarens penna. 
Man kan vara så upptagen av att presentera sitt fina skrivverk att det inte alltid finns uppmärksamhet till de andra författarkollegorna.

Det gäller att få ögonkontakt med dem som passerar förbi och säga en inledande fras:
- Hej får jag visa dig min bok om monstermysterier i långtbortibergen?
Ibland blir det bara att man sticker ett litet flygblad i hand på någon.

Visto förlag.

Visto förlag och Idus (barnavdelningen) bjöd in alla sina debuterande författare (säkert hundra!) att deltaga i deras monter. Fem exemplar av varje bok fanns med, inte mer. Man säljer nämligen inte mycket, utan är där för att visa upp sig och skapa kontakter.
Vi betalade 2.440 kr för en dag, att exponeras i två timmar...

Det var väldigt roligt att få träffa yrkesfolket bakom arbetet med att Göra en Bok. Dessa möjliggörare betyder allt för en författare, men vi betyder lika mycket för dem, om inte mer. Om inte vi skriver, kan inte de publicera. 
Det gäller att veta sitt värde.

Dock, bokmässan kostade mer än den smakade.

Där uppe står den ju!

Men vilken fjäder i hatten att ha fått ställa ut sin bok på Bokmässan, Sveriges största kulturella händelse! Det kan du verkligen skryta med!

Nej, det har jag ingen lust med.
Benen värker ännu och ljudvolymen har gett lätt tinnitus, trots öronproppar. Ögonen flackar fortfarande av att se alla gå förbi åt alla håll och åka upp och ned i rulltrappan.

Det var en gång en myrstack... 
Mänskomyrorna stretade på åt alla håll. De flesta visste inte åt vilket håll de skulle gå bland montrarna, men alla ville ändå något. Finna. Och bli funnen. Hitta något.
Se och gärna synas.

Ett tusen, två tusen, tjugo tusen...

Hur kändes det att stå där? Det måste varit en stor upplevelse!
Ja, för de utåtriktade blev det säkert en del fina möten.
Men.
Nej, för de inåtvända var det bara en plåga av självuppoffring. 

Och att stå och le och bjuda ut sin själ i bokform till folk som inte är intresserade, blev för mig en smak av prostitution. Jag säljer mig själv, vill du ha mig? Om jag är dyr eller billig? Vad vill du ge för min bok?? - - - Min själ är känslig, och flera andra HSP-personer önskade bara att tiden skulle ta slut.

Är du dyr eller billig?

Detta är inte vår miljö.
I begynnelsen var bokmässan, och den var bra för dem som klarade alla intryck. Vi andra ville bara hem till lugnet och ron. Rätt person på rätt plats.
Kreatören är inte säljaren.

Ändå sålde jag två böcker! Det är ju 20%, bra där! Inkomst ca 200 kr. Då blev ju biljetten inte så dyr...

Vi behöva läsa i en tid som blir allt mer deprimerad. Läsning kan var en flykt bort, men ännu hellre till texter som förklarar vår samtid. Och ger hopp.
Sanning. Med kärlek.

Drabbad av biverkningar. Virolog A-C Engvall.

Jan Guillou gick förbi. Ärkebiskopen likaså. 
Nina Hemmingsson talade om sin hålögda figur som avslöjar känslor på Instagram, och i en annan hörna talade vaccinmotståndare om biverkningar och läkemedelsindustrins dolda agenda. 

På fyra dagar delades intressanta tankar som räcker för ett helt år.
Intrycken var överväldigande.
Finns det inget vilorum?
Jo. Damernas... Där var det tyst.

Nina Hemmingsson.

På andra våningen fanns Svenska kyrkan och Pilgrimsrörelsen. Det var skönt att få vara i känd miljö ett tag. Den judiska kulturen präglade föredragen, fint. Vi måste komma ifrån vår religionsfobi, och vi behöver se vår egen judekristna bakgrund med ärliga ögon.

Det var givande att få lyssna till tankar kring Stagnelius författarskap. Men svårmodet är en besvärlig skrivarmotor.
Lena Sjöstrand, min lärare i liturgik, intervjuade Simon Sorgenfrei (?) under rubriken "Se människan".

"Näktergalen" - Erik Johan Stagnelius.

Region Blekinge fanns också på plats med några lokala författare. Det var greppbart och inte så splittrande som allt annat.

Blekinge har fött fram storheter såsom Harry Martinsson, Sven Edvin Salje, Kim Kimselius, Patrik Lundberg, Per Nilsson och många fler. I deras stolta skugga vandrar jag.

Blekingska författare.

Jag är tacksam att jag fick denna möjlighet av mitt bokförlag, att få ställa ut "Prästgårdsbarnen" på bokmässan.. Nu är jag en erfarenhet rikare och vet vad jag inte skall göra.
Mitt emot Gothia Tower ligger Liseberg.

Det blir karuseller nästa år istället.

Lisebergstornen.

I begynnelsen var ordet och alla punkter gick vilse... De tappade bort sig bland tankestreck - och semikolon; StoRa bokstÄver ohc sMå tappade sin identitet och visste inte sin plats. Grammatiken gungade och semantiken vacklade.

Men Herren Gud fortsatte inspirera människan till att tala och skriva.
Skriv din berättelse!
Skriv ditt möte med Mig!
Låt oss samarbeta. Guds helige Ande gjuter liv i alla döda bokstäver.

Och inspirationen faller över dem som lyssnar.

Inspirerad! Det gudomliga ordets tjänare.

Bokstavstrogna hälsningar från Helene F Sturefelt, V.D.M.

- i tacksamhet till Visto förlag och Idus.

- men med en liten ledsamhet eftersom jag tappade den blekingesöm-duk som var framsidan till boken... Har någon kunnat hitta den bland dessa tusen kvadratmeter?

Blekingesöm-broderi.


Det var 39:e året som Bokmässan gick av stapeln. Tänk så många tankar som blivit tänkta, känslor som blivit kända och berättelser som gett perspektiv på livet! Det inger respekt.

Lycka till alla okända författarkollegor.
Nu är det vila som gäller.



Vila dina trötta fötter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar