Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

tisdag 13 oktober 2020

ROPSTENAR och SALOMOS VISHET

Skördegudstjänst på Tacksägelsedagen.


En av höstens vackraste gudstjänster är Tacksägelsedagens skördegudstjänst. Många kyrkor smyckas med det som jorden gett av grödor och frukter.
Följ med till EFS Listerkyrkan i Hällevik!

Här är min predikan. Hela gudstjänsten är filmad och går att lyssna på via Facebook, både på Listerkyrkans sida och min sida. Men man får vända på huvudet och lägga det på sned... det filmades nämligen på "bredden" och inte på "höjden". Det är dagens i-landsproblem!

Om du vill förbereda dig så har du texterna på sid 1599 i Psalmboken:

- Salomos Vishet 7:15-22, Kolosserbrevet 3:16-17, Lukas evangelium 19:37-40 om stenarna som ropar om vi tiger om Kristus, samt Psaltaren 65:9-14.

Och här är psalmerna vi sjöng:
- Psalm 2, 787, 168, 23 och 261.
För att få mer bakgrundskunskap så skrev jag ett inlägg igår om VISHETEN:

https://helenesturefelt.blogspot.com/2020/10/visheten-ropar.html


Stenarna ropar!

PREDIKAN över SALOMOS VISHET och ROPSTENARNA
LISTERKYRKAN – TACKSÄGELSEDAGEN – 11 okt 2020 – årg III

I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN. Låt oss be: Öppna ditt ord för våra hjärtan, öppna våra hjärtan för ditt ord… 

Jesus säger att om vi tiger om vem Han är, då kommer stenarna att ropa. Jag har hittat två rop-stenar… Till alla Gudsförnekare ropar de från naturens djupaste själ att det finns en Skapare. 
Till alla som bygger sitt liv på mänskliga vishetsläror ropar de att all filosofi har sin fullkomlighet i Kristus.

Men vi tar det från början. Med kung Salomo säger jag: ”Må nu Gud hjälpa mig att klä min insikt i ord, och göra mina tankar värdiga hans gåvor.”

Bibeln talar om många olika slags vishet:

- kunnighet i praktiskt arbete: när templet skulle byggas fanns byggherrar utrustade med vishet och förstånd, där fanns konstskickliga kvinnor som vävde tyger och smyckade översteprästens kläder.

- vishet kan vara en intellektuell utrustning till ledare och statschefer så att de skapar vänskapliga förbindelser mellan folk och länder.

- bibeln talar om levnadsvisdom, särskilt i Jobs bok, Ordspråksboken och Predikaren. Har ni läst dem på sistone? Det är god litteratur som aldrig kommer att få Nobelpris, men som har hjälp människor genom sekler att leva.

- Vägen till sann vishet går genom Gudsfruktan (Ords 9:10).

Gudsfruktan är kunskapens moder.

Vishetens källa är Gud själv. ”Hos Herren finns vishet i förstånd, ingen kan trotsa Honom och komma undan” (Job 9:4).

Guds vishet kommer till uttryck i hans skapelseverk. ”Lagarna för elementens funktion är den Allvises underbara verk”. 

Just nu tillkännages Nobelprisen. Under upplysningstiden på 1700-talet var många vetenskapsmän troende. Man ansåg att studiet av naturlagarna var som att ”skåda Gud på ryggen”. Där fanns ingen motsättning "Gud och Natur" eller "tro & vetande" såsom vår tid har uppviglat det till.

Det är olika frågor, där naturvetenskapen söker svar på "hur" allting hänger ihop, och bibelordet svarar på "vem" som skapat och vilket "mål och mening" livet har.

Hur. Vem. Varför.


Tänk så fantastiskt det är att de som får nobelpriset i KEMI har lyckats ringa in det virus som orsakar Hepatit-C, så att botemedel nu finns.

Nobelpriset i FYSIK går till några forskare som studerat samma punkt i galaxen i 30 år och funnit att där finns ett ”svart hål” som suger in dem till sist – en plats där tid och rum upphör. Här nuddar naturvetenskapen teologin…

Nobelpriset i KEMI går till forskare som upptäckt möjligheten att skapa en ”gen-sax” vilket kan öppna upp enorma möjligheter att rädda liv, men också att förändra liv på ett farligt sätt. Kunskap utan vishet kan här visa sig bli mycket destruktiv i framtiden.

 

Kunskap utan vishet är destruktiv.

Det finns ingen sann vishet utan godhet

Här kommer stenarna att ropa högljutt!

Ordspråksboken talar om visheten på ett sätt att den blir personlig, ja, nästan som en del bredvid Gud Fader. Kapitel 8:

HÖR VISHETEN ROPAR, OCH FÖRSTÅNDET HÖJER SIN RÖST. TILL ER NI MÄN VILL JAG ROPA, OCH MIN RÖST SKALL NÅ UT TILL MÄNNISKORS BARN. 
SANNING SKALL MIN MUN TALA. 

HOS MIG FINNS RÅD OCH UTVÄG. 
MIN FRUKT ÄR BÄTTRE ÄN GULD. 

HERREN SKAPADE MIG SOM SITT FÖRSTLINGSVERK I URMINNES TIDER, INNAN HAN GJORDE NÅGOT ANNAT.

Hur skall vi förstå detta? 
De gammaltestamentliga uttolkarna tänkte sig att Visheten är den kommande Messias, och tidigt i den kristna kyrkan anade man att den fördolde Kristus fanns här. 

Men här finns ett problem, som tidigt letade sig in i de första församlingarna och som just nu besmittar våra kyrkor. Det är det grekiska vishetstänkandet som är motsatsen till den hebreiska helhetssynen.

Paulus kämpar med detta i brevet till Kolosse: 

LÅT KRISTI ORD BO HOS ER I HELA SIN RIKEDOM OCH MED ALL SIN VISHET.

Dagens Colossae i Turkiet.

I brevet till församlingen i Kolosse gör Paulus upp med spekulativa teorier, där man försökte lösa existensens mening. Det gick ut på att människan själv skulle komma till insikt om det sanna och äkta genom intuition, mystiskt skådande och extas.


De tänkte sig att människan härstammar från en högre ljusvärld men har störtats ned i materiens mörka värld, där själen är fången. Denna grekiska filosofi (gnosis) tänker sig en himmelsk förlossare som skall bana väg genom de sju planetsfärerna, som ses som portar, bevakade av ”astral-gudomar” (högre änglamakter).

Det är detta som ligger till grund för vår tids New Age, där människan själv är ansvarig för sin befrielse, genom meditation, så att själen frigörs till ett högre medvetande – den nya tidsåldern.

Mot detta skriver Paulus med eftertryck om hur fel det blir med dyrkan av änglar och de kosmiska makterna.

De kristna i Kolosse levde med en religionsblandning (synkretism) - ett religiöst smörgåsbord - som bestod av regler om mat och dryck, omskärelse och judiska högtider, asketiska påbud att avstå äktenskap och sexualitet och ett falskt upphöjande av ”furstar och väldigheter”.


Bussresa i Paulus fotspår.

 
För nio år sedan reste jag till Turkiet med Carl-Erik Sahlberg ”I Paulus fotspår”. Det var kolossalt intressant! 
En av dagarna stannade bussen just i Kolosse. 
– Var så goda och stig ur! 
Jag tittade mig omkring, men såg ingenting. Bara gräsbevuxna kullar över forna ruiner. Här var det inga stenar som ropade längre…

 

Ropa högre!

- En församling som blandar Kristus med andra uppfattningar förtvinar och går under, sa Carl-Erik Sahlberg. De kristna i Kolosse gjorde anspråk att vara i harmoni med världselementen och världens makter. De hade anpassat sig till tidens anda.

Och det är precis det som händer när kyrkor (Svenska Kyrkan) inbjuder till yoga… Vi behöver komma tillbaka till den första kärleken, till Kristus.

 

Den bibliska helhetssynen talar om människan som skapad så underbart av Gud. Både kropp och själ är Guds verk, liksom allt fysiskt liv. Materien är inte mörk! Inte alls.
Men vi har alla fallit i syndafallet, där den etiska och moraliska kompassen blivit störd, liksom tankelivet och känslorna. Ingen kan meditera sig loss ur det.

Den kristna visdomen är inte filosofi, det är en person, Jesus Kristus, som är Guds vishet förkroppsligad.


Nu kommer Paulus hyllning till Kristus, som är det vackraste och starkaste jag har läst, och som jag läste högt på ruinerna i dagens Kolosse, där minareterna ljuder över landet sedan 600-talet… Citat ur Kolosserbrevet kapitel 1:13-20:

Kristus är huvudet för församlingen.


KRISTUS HAR RÄDDAT OSS UR MÖRKRETS VÄLDE OCH FÖRT OSS IN I SIN ÄLSKADE SONS RIKE, 
OCH GENOM SONEN HAR VI FRIKÖPTS OCH FÅTT FÖRLÅTELSE FÖR VÅRA SYNDER.

HAN ÄR DEN OSYNLIGA GUDENS AVBILD, DEN FÖRSTFÖDDE I HELA SKAPELSEN, 
TY I HONOM SKAPADES ALLT I HIMLEN OCH PÅ JORDEN, SYNLIGT  OCH OSYNLIGT, TRONER OCH HERRAVÄLDEN, LIKSOM HÄRSKARE OCH MAKTER.

ALLT ÄR SKAPAT GENOM OCH TILL HONOM!

HAN FINNS FÖRE ALLTING, OCH ALLTING HÅLLS SAMMAN I HONOM.

OCH HAN ÄR HUVUDET FÖR KROPPEN, FÖR KYRKAN, HAN SOM ÄR BEGYNNELSEN, FÖRSTFÖDD FRÅN DE DÖDA TILL ATT ÖVERALLT VARA DEN FRÄMSTE.

TY GUD BESLÖT ATT LÅTA ALL FULLHET BO I HONOM OCH ATT GENOM HANS BLOD PÅ KORSET STIFTA FRED OCH FÖRSONA ALLT MED SIG, GENOM HONOM OCH TILL HONOM, ALLT PÅ JORDEN OCH ALLT I HIMLEN!!

Om detta ropar stenarna!

Om denna lovsång till Kristus ropar vi – med djupaste tacksamhet, på tacksägelsedagen, med en vishet som smakar godhet, i Guds fullkomlighet!


Jubel i tacksamhet.


Låt oss be:

Herre, skriv ditt ord i våra hjärtan, tala uppmuntran och förmaning, varning och tröst. Vi släpper alla våra prestationer. Tag emot vårt hjärtas jubel…. 
Vi ber för vår församling, för alla kristna kyrkor runtomkring för enhet i Dig, vi ber för den som söker visheten men letar på fel ställe... vi ber för Israel om trygga gränser, vi ber för den vi sitter bredvid, och vi ber för jorden att hon måtte kunna försörja oss med mat...

TACK GODE GUD FÖR MODER JORD, ÄN BÄR HON OSS OCH VAD VI GJORT...
Så skrev Fransiscus år 1220... Då visste han ingenting om den klimatkris som skulle komma att drabba jordklotet exakt 800 år senare.

Låt oss söka visheten - hos Gud - tillsammans.

Stenarna predikar.


Varma hälsningar, Helene F Sturefelt, predikant och enveten ropsten.

 

                          

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar