Knäcke-pizza?
- Vad är det i maten? Kan jag äta det här? Det ser konstigt ut...
Ända sedan barnen var små har jag tagit för vana att presentera maten vid matbordet. Alla kan inte äta allt och vissa magar är känsliga.
Så det är lika bra att förekomma än förekommas (passivt verb! Se förra inlägget!).
Eftersom vår mamma var hushållslärarinna/ hemkunskapslärare tillika kursledare på kvällar i matlagning, har vi alltid fått höra om alla nyttigheter, vitaminer och mineraler...
Mamma är lik sin mamma... Jag plågar min omgivning med att berätta om innehållet mer än om smakerna. Säkert mycket tröttsamt...
- Var det gott?
- Hm... frågan är snarare "gör det gott?" - - -
Gör det gott?
Om jag skulle driva med mig själv skulle en presentation kunna låta så här?
- Först får vi en enkel soppa gjord på antioxidanter, med stora mängder järn vilket gynnar kroppens blodbildning.
Till det kraftfulla fibrer med ett adhesivt intermedia för fasthållande av pålägg, utan tillsatser (smör) med gott om kalcium till skelettet och goda A-vitaminer.
Puh.
- Till huvudrätt serveras proteiner, odlade i källaren, med en sås som förhindrar inflammationer i öppna sår.
I grytan ligger nyskördade kolhydrater med C-vitaminer som är fettlösliga, därför kan man ta en klick från ko-riket, gärna med en slemlösande krydda som vi har i trädgården till vänster om höger.
Suck.
Öhh….?
- Efterrätten består av röda bär, vars färgämne i fotosyntesen påminner mycket om hemoglobinet i blodet, toppat med lite kolossalt silver. Men ät inte för mycket! Det är urin-drivande...
Om det är nödvändigt kan vi få koffein efter maten...
Rap.
Jaha. Kan du lista ut vad som stod på menyn, i klarspråk?
Nässelsoppa med rågknäckebröd och smör.
Stekta champinjoner med vitlöksås och honung.
Potatis med gräddfil och timjan.
Jordgubbar och kaffe...
Visst är jag jobbig? Visst är det intressant!
Gör det. Med riktig mat.
Innan läkarvetenskapen tog över och läkemedelsbolagen gjorde oss sjuka... så kunde vi sköta vår hälsa och små sår med hjälp av örter och kryddor. Maten var vår medicin.
Maten är fortfarande vår medicin!
Men vi har glömt alltihop.
Stackars vår kropp som idag proppas full av skräp. Så här kan det låta vid dagens snabba kvällsmat hos familjen Stresslund och Bekvämlighetsson:
- Hej barn, idag blir det härdade fetter till middag, indränkta i palmolja som orsakar skövlingar av regnskogar, emulgeringsmedel, färgämnen E172, E18 och E22 genom Blekinge.
Till efterrätt blir det en riktigt stinn sockerkulör med förtjockningsmedel och antiförsurningsdito, färgämnen från löss och vaniljarom framställt ur petrolium.
Som alternativ har jag en osäker sötningsbakelse, fylld med gelatin från Scans slaktavfall, emulgeringsmedel samt en dold fenyl-alanin-källa.
Middag.
Eftersom vi har fredagsmys hela veckan så kan ni äta tjipps och ostbåågar om ni inte blev mätta.
Det är förvanskade majsprodukter, överdragna med salt som ökar ert blodtryck, vilket är bra för långa och smala människor, vilket ni inte kommer vara så länge till om ni håller på med det här.
Eller varför inte några Wasabinötter, glaserade med senap, hittepåwasabikrydda, kokosolja, sojaolja och lite symaskinsolja, samt potatisstärkelse och jäsmedel.
Hur vi än har letat har vi inte hittat några spår av nötter alls i vår produkt.
Kära barn, producenten garanterar också att du får i dig spår av sesam, kärnor och rester av växtdelar.
Är ni inte nöjda, kan ni beställa på nääätet efter mer skit.
Naturligtvis har jag förvarat nötterna svalt och torrt - i skostället i hallen.
- Är det gott?
- Jättegott!
- Jättejättegott!
Spår av innehåll. Jättegott.
- Glöm inte er tandläkartid imorgon och att inte äta godis till frukost, barn!
- Jamen, det är ju så gott...
- Okej då, det gommen vill ha ska gommen få. Ta Ahlgrensbilar i yoghurten.
- Och Nutella?
- Absolut! Det bygger slappa magmuskler och det är fint med degvolanger runt magen...
Familjen Stresslund och Bekvämlighetsson har föräldrar som inte orkar hålla emot.
Själva har de ett hemligt fack med mjölkchoklad i bilen för de hinner inte äta lunch. Redbull ger fin energi till eftermiddagen...
Övervikten, munhälsan och knäna började ta stryk. Insulinet strejkade efter år av läskmissbruk, och diabetes smög sig in i familjerna...
Och första hjärtinfarkten av allt stillasittande.
Men annars mådde de bra i sin materialism.
Frätningsmedel i all vänskap.
Bästa bloggläsare.
Kroppen är det viktigaste vi har. Det är den som bär oss genom livet, förflyttar oss, tänker åt oss, andas, sväljer och bajsar ut all skit vi stoppar i den... Hur vågar vi hålla på så här??
Vi borde skämmas! Eller börja läsa på. Ta oss på allvar. Kroppen, den vackra och fina.
Dåliga produkter samarbetar säkert med läkemedelsbolagen, för att de ska kunna sälja sina magsårsmediciner ostört.
Losec. Looser. Förlorare. Det är vi det.
Vi äter oss till våra sjukdomar. Lägg hög skatt på socker och härdade fetter och låt det finansiera alla sjukdomar som detta orsakar. Och straffskatt på tobak och snus.
Vitt mjöl, pasta, potatis, ris och socker behöver inte stillasittande människor. Vi gör inte av med den energin. Men det gjorde farfar och farmor!
Losec. Tror jag det!
Så, frågan är helt berättigad:
- Inte; var det gott?
- Utan; gör det gott.
Och lär era barn att dricka riktig hemgjord saft, som är så röd av äkta färgämnen att det blir ränder på glasets insida...
TACK GODE GUD FÖR MATEN! AMEN!
För övrigt är att konstatera (passiv verbform - igen!) att Guds ord låter hälsa:
SE, JAG GER ER ALLA FRÖBÄRANDE ÖRTER PÅ HELA JORDEN OCH ALLA TRÄD MED FRÖBÄRANDE TRÄDFRUKT.
DETTA SKALL NI HA TILL FÖDA. 1 Mosebok 1;29.
Det var först efter syndafallet människan började äta kött. Men det tar vi en annan gång.
Ohärdade hälsningar från Helene Folsyra Sturefett,
- bärpallare, syltkokare och örtälskare.
Innehåller rent solsken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar