Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 12 februari 2017

STURELLAS DADELKAKA

Färska dadlar.


Man öppnar skafferiet och tittar in. Man är sugen på något, nu när alla julkakorna är slut - till och med lussebullarna i frysen är uppätna!

Man söker längre in i skafferiet. Man hittar en oöppnad ask med dadlar. Oj, vad kan man ha dem till?

Sturella beslöt sig för att hitta på en kaka.
En skvätt kallt kaffe fanns kvar från gårdagen. Och en gammal julmust...

Nu ska vi se.
Välkomna till Halv Tre Hos Mig... Här ska bakas!

Skärp dig.


Det ligger tre lager dadlar i asken. Ta det översta lagret. Det blir ca 20 st.
Kärna ur dem och lägg dem i en skål med hög kant.

Mixa dem med 1 dl kallt kaffe.
Om det blir för tjockt - häll i en skvätt julmust. Jodå, Det blir så bra så.

Vispa 2 ägg med endast 1 dl socker. Vispa lätt och fluffigt en stund. För hand.
Ta inte elvispen om du inte behöver det.
Låtsas att du är på gymet.

Smält 50 g smör - eller mer om du vill. Ta i några matskedar kokosfett, det är bra!
Man hittade en gammal blockchoklad också... Bryt i några bitar och låt dem smälta med i det solskensgula smöret. Varför inte ta halva paketet? Det är dumt att spara på chokladen!

I en annan skål blandar vi de torra ingredienserna:
2 dl vetemjöl. 1 dl havregryn. 2 msk kakao. 1 tsk bakpulver.

Kallt kaffe. Redan uppdrucket.


Nu ska vi se... har vi allt?

Hoppsan, där står en skål med julens icke uppätna nötter... Suck, varför köper man sånt?
Det är lika bra att ta en stund ock knäcka, skala och mala.
Sätt igång!
Sturella fick ihop ca 1 dl färdigmalen hasselnötsmassa.

Om du rent av har plockat dina nötter själv så är de inte besprutade. Kanske kan dina vänner som i vanliga fall inte tåler nötter, tåla dessa.


Tåler inte.


Blanda ner ihop allt, lugnt och fint.
Smaka på smeten att den säkert är god. Men smaka inte för mycket!

Smörj och bröa en form. Jag tog kokosflingor denna gången.

Grädda i ugn ca 30 min, 175 grader.
Känn med sticka att den är torr i mitten.
Din ung kanske kräver mer tid. Eller mindre.

Eget omdöme är det bästa receptet!

Färdig.


Denna ljuvliga dadelkaka skulle jag vilja bjuda jungfru Maria på.

Det finns gott om dadlar i Bibeln.

I vår religionsdialog har våra syriska vänner berättat att Maria födde Jesusbarnet under en dadelpalm... enligt deras tradition.

Dadlar var det första hon åt efter förlossningen - och blev ordentligt styrkt av sötman och mineralerna.
Ja, varför inte?

Nu tänker jag styrka mig med Sturellas dadelkaka!
Och av dem som blir över - det är ju två lager till - blir en en ny kaka nästa vecka.

Resten lindar jag bacon runt och steker...
Men det känner mina muslimska vänner inte till...

Kärlek till er alla.


Pax et Bonum.
Frid och allt gott!

Helene Sture Dadelfelt,

- sockerbagare i kulisserna och med vispgrädde i mustaschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar