Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 12 januari 2014

STRESS SKADAR PANNLOB

Stress skadar pannloberna.
Detta är det allvarligaste jag har läst på länge.

En forskare på Karolinska gav sig inte vad gäller den skenande folksjukdomen "utmattnings-syndrom".
Som neurolog gjorde hon någon slags röntgen på ett antal kvinnor som var skadade och sjukskrivna p g a stress.

Hon såg tydliga skador på pannloben.

Detta har jag känt i två års tid...
Det känns som om huvudet är för litet. Och det finns ingen "muskel" att tänka med här och nu.

Läs.

Artikeln är publicerad i ÖstersundsPosten.
Den är lättläst och inte lång.



"DET HANDLAR OM VERKLIGA HJÄRNSKADOR"


Utbrändhet kan ge mätbara hjärnskador och din personlighet är helt avgörande för risken att du drabbas.

Psykologen Agneta Sandström har publicerat en avhandling som kan förändra samhällets syn på en av vår tids största folksjukdomar.

Genom att scanna kvinnornas hjärnor med magnetkameror i samband med olika övningar kunde Agneta Sandström konstatera att de hade en tydligt nedsatt funktion i pannloberna jämfört med friska människor.

Slimning och effektivisering av organisationer har sina konsekvenser. Agneta Sandström berättar hur 1990-talets stora nedskärningar inom sjukvården är ett av de tydligaste exemplen på hur höga prestationskrav kombinerat med osäkra framtidsutsikter drivit människor in i utbrändhet.Fotograf: Johan Axelsson

Frågan om utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det egentligen heter, har stötts och blötts i åratal.

Debatten har gått het såväl i riksdag och regering, myndigheter och runt hemmens köksbord om huruvida utbrändhet är ett verkligt sjukdomstillstånd, om det egentligen är detsamma som depression, eller kanske rent av handlar om bristande arbetsmoral hos de som sjukskriver sig för det.

Nu har Agneta Sandström, psykolog på Remonthagens Rehabcentrum, publicerat en mycket uppmärksammad doktorsavhandling som kan komma att skaka om etablissemanget och rent av ändra samhällets syn på utbrändhet.

Hennes forskning visar att utmattningssyndrom inte bara går att diagnostisera, utan även att det kan ge direkta och mätbara hjärnskador, med bestående men som följd.

– Det här är den diagnos som ökat mest bland de sjukskrivna i Sverige och kvinnor är överrepresenterade.
Karolinska institutet hävdade benhårt att utbrändhet egentligen handlar om depression, men jag tyckte inte att det verkade så och eftersom jag har en bakgrund i neuropsykologi så påbörjade jag en omfattade neurologisk utredning, säger Agneta Sandström.

Hon samlade en grupp kvinnor som samtliga drabbats av utmattningssyndrom, utförde en rad tester på dem och kunde snart se ett mönster i deras funktionsnedsättning.

– En sak de här kvinnorna hade gemensamt var att de hade dåligt minne och svårt att sova. De var fruktansvärt trötta och hade svårt att få ihop tankarna, säg¬er Agneta Sandström.


En annan sak kvinnorna hade gemensamt var att de vanligtvis var högpresterande människor med starkt prestationsinriktade personligheter. De hade högre IQ och längre utbildning än den genomsnittliga befolkningen och var oerhört engagerade i sina arbeten, samtidigt som de var flitiga och ordentliga både i hem och föreningsliv.

– En av kvinnorna berättade att hon klev upp 04.30 varje morgon för att stryka sina barns kläder, för att de skulle vara fina i skolan. När jag frågade om det verkligen var nödvändigt sa hon att hon inte ville känna sig som en slarvmaja, säg¬er Agneta Sandström.

Den sortens konstanta pliktkänsla, kombinerad med dåligt samvete över de plikter som inte hinns med är symptomatiskt för de människor som till slut går in i väggen, enligt Agneta Sandström.

Hon genomförde en rad neurologiska tester på kvinnorna. Först sådana där de kunde förlita sig på tidigare kunskaper och dessa klarade de med mycket goda resultat. Men när det handlade om koncentration, planering och arbetsminne i en pågående situation blev resultaten desto sämre.

– Vi gjorde ett bildminnestest som gick ut på att kopiera komplexa bilder ur minnet. Resultaten blev fruktansvärt dåliga och det tyder på att hjärnans frontlob inte fungerar som den ska.

Genom att scanna kvinnornas hjärnor med magnetkameror i samband med övningarna kunde hon till slut konstatera att kvinnorna hade en tydligt nedsatt funktion i pannloberna jämfört med friska människor, samt en förändring i hur deras hjärnor utsöndrar stresshormonet kortisol.

– Det handlar om verkliga hjärnskador, som det inte finns några bevis för att man kan återhämta sig ifrån. Får du en kula i huvudet eller slår huvudet i en tall, kan du få beständiga hjärnskador som förändrar din personlighet och det är det ingen som ifrågasätter.


Samma sak är det med utbrändhet, säger Agneta Sandström, som tror att hennes avhandling kan leda till stora förändringar i synen på sjukdomen.

– Det här är en medicinsk avhandling men den handlar om ett samhällsproblem och om utbrändhet får medicinsk status kommer det att förändra allt. Arbetsplatser skulle exempelvis tvingas ta större hänsyn till hur hjärnan fungerar och inte bara tänka på fysisk ergonomi.

Och vi kanske skulle sluta att hylla de som kliver upp i svinottan och jobbar som idioter, eller att se lathet som en dödssynd, säger Agneta Sandström.

Marcus Berglundmarcus.berglund@op.se

Slut citat.
Här är den i sin helhet, med bilder:

http://op.se/lanet/ostersund/1.2776456--det-handlar-om-verkliga-hjarnskador-?fb_action_ids=231715017001243&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&action_object_map=%5B10150212932481889%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D&fb_aggregation_id=288381481237582


Jag har inget mer att säga.

Helene F Sturefelt.

1 kommentar:

  1. Läser just nu Tomas Sjödins bok Det händer när du vilar, kan rekomenderas. Vi ska inte va rädda för att säja att vi behöver vila.Varför har vi söndagen, jo det är vilodag! Men då MÅSTE man ju allting... Ha en skön helg Helene, kram från Stina

    SvaraRadera