Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 3 februari 2010

VÄSTERLÄNNINGEN


Vad är en västerlänning för en typ? När vi turistar långt bort iväg, ger vi en bild av oss västerlänningar som vi inte har en aning om. En kvinna från Thailand berättade:
- Jag vet att svenskarna bor i ett kallt land och är kristna. Jag tycker inte om kristna. De är grisar. De tar våra flickor...

Vad säger man om det? Att hon ljuger? Eller att det är sant? Men det stämmer inte på mig... men det stämmer nog på någon annan... Så konstigt det blir!

Ju längre bort man är, desto mindre vet man om varandra. En västerlänning är kristen, d v s inte muslim, som denna kvinnan var. Är det en europé som frågar, vill han veta om det är en katolik eller protestant man talar om. Om det är en svensk som undrar, vill man veta om det är en vanlig svensk agnostiker eller en troende man talar om som varit i Thailand.

Likadant är det med vår uppfattning om muslimer. Vilken sort är de? Sunni eller shiiter? Är de vanliga traditionalister eller radikala islamister? Eller är de moderata muslimer som vill leva modernt med en reformerad religion?

Alla människor tillhör en "kulturgrupp" som påverkar hur andra bedömer en.
Låt oss säga att ett gäng från Sverige åker till Thailand och utnyttjar kvinnor - då bär de sig illa åt i kraft av sina begär, inte p g a att de är kristna, trots att de kommer från en kristen kulturell miljö!

Vi behöver lära känna islam på samma sätt. Det finns mycket inom ett folks sedvänjor som inte är religion utan just kultur.
Min ständiga fråga är var de onda handlingarna kommer ifrån som sker i Allahs namn? Jag vet att många fredliga muslimer fördömer detta, men vi får likväl en känsla av att dessa radikala islamister är ett uttryck för "all islam".
Just därför är religionsdialogen så nödvändig!

Finns det en dold agenda? Tidningen DAGEN har en artikel om det.

Läs och kommentera.

Med hjälp av mötet med invandrare, kan vi lära känna oss bättre själva - vad styr mig mest: min kultur, min religion, min plånbok, mitt begär...? Vad säger du?

Jag skäms för de svenska turister som bär sig illa åt utomlands, oavsett om det är i skidbacken i Österrike eller om det är på sandstränderna. Respekten för en annan människa ska inte försvinna bara för att vi lämnar den svenska gränsen.

Fotot som inledde är taget på den grekiska ön Lesvos där jag njöt av ett sidenlent vatten i poolen, och dansade Helig Dans en hel vecka! Men det tar vi en annan gång.

Västerländska hälsningar
Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar