Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 10 februari 2010

KYRKBRÖLLOP


Så skrider brudparet in... nedför trappan i Galjonshallen... nej det är nog får svårt... men in kommer de, vackert klädda och väl förberedda!

Vad är ett kyrkbröllop, egentligen?
Måste man inte vara i kyrkan då?
Nej, det är själva ordningen som är "kyrklig" till skillnad från den borgerliga vigseln (som alltså inte är en politisk beteckning som någon trodde... !).
Det är inte heller så att det handlar om att "kyrkbröllop är stora" och "borgerliga vigslar är små" - nej, det har med innehållet att göra.

Svenska kyrkan har juridisk vigselrätt sedan 1734. Frågorna och Löftena som brudparet ger varann är omgärdat av bibelläsning, förbön OCH välsignelsen! Det är "inför Gud" som vi är samlade - oavsett om man är ute i naturen eller på Marinmuseet. Och brudparet får sin kärlek indragen i Guds stora kärlek, som är källan till allt liv. Äktenskapet är ingen privatsak utan ett offentligt ställningstagande, där man också vill be om Guds välsignelse.

Kyrkbröllopet är lika ofta en liten tillställning med bara några familjemedlemmar närvarande. Det går mycket bra! Man kanske är enkelt klädd, men fint, och lägger inte ut några pengar på det yttre. Det går också mycket bra! Som brudbukett har man ett knippe morötter från torget - nej förlåt, nu skojade jag!!
Och man kanske nöjer sig med en kopp kaffe efteråt med de närmaste - fint!

I den borgerliga - ickekyrkliga - vigseln har man bara med Frågorna och en välgångshälsning, det tar 2 minuter. Det går kvickt, det gäller att vara med, och detta är också fint. Men annorlunda för mig som präst och som är van vid vår ordning. Festen efteråt kan vara stor och pampig med många gäster.

På tal om att skrida in... För mig är det oerhört viktigt att brudparet kommer in sida vid sida...och inte att bruden förs in av sin far....
Varför?
Läs nästa blogginlägg....

Kyrkliga hälsningar
vigselprästen Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar