Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 16 december 2009

FILMEN "SOLSTORM"



"OM DIN HÖGRA HAND FÖRLEDER DIG, SÅ HUGG AV DEN OCH KASTA DEN IFRÅN DIG. DET ÄR BÄTTRE FÖR DIG ATT EN DEL AV DIN KROPP GÅR FÖRLORAD ÄN ATT HELA KROPPEN KOMMER TILL HELVETET"
Dessa extremt starka ord står att läsa i Bergspredikan, Matteus kap 5 vers 30.

I söndags visades Åsa Larssons film "Solstorm". Den handlar om en sekt där man manipulerar församlingen och läser Bibeln bokstavligt. De maktfullkomliga männen i styrelsen ser till att allt går deras ärenden.. De hjärntvättar hela församlingen, inklusive barnen...
Filmen är välgjord, äcklig, nödvändig, insiktsfull, avslöjande, pinsam och vridig! Jag var kräkfärdig flera gånger. Åsa Larsson har haft modet att våga göra en film på "Knutby-temat". Det som ska vara människans glädje i Gudsgemenskapen, vänds till en perverterad motsats. Den unge predikanten Viktor visar sig vara homosexuell. Församlingen tror sig vara renlärig - vilket aldrig går! - genom att läsa Bibeln bokstavligt; hugg handen av dig om den förleder dig... d v s andra hjälpte till att ta livet av honom, rensa ut honom, så att församlingen inte skulle besmittas med hans synd...

Gode Gud, vad är synd?! Synd är, menar jag, att beröva andra möjligheten att själv läsa, själv tänka, själv kritisera, själv ta ställning...
Synd är att tala om för andra vad de ska göra, tänka, känna. Och sedan be dem ge alla sina pengar till ledarteamet!

Hans avhuggna händer hittades i ett skåp...

Varför säger Jesus detta? Det är lika hemskt som "döda de otrogna" i Koranen. Nu måste jag ta mitt ansvar och försöka förstå den egna texten i all sin svårighet:

I Bergspredikan skärper Jesus lagens bud. Att bryta ett äktenskap börjar med en blick... Han fortsätter: Älska din nästa och hata din fiende, står det, nej säger Jesus: bed för din fiende! Han drar lagen till sin fullkomning. Vers 48 i kap 5:
- Var fullkomliga, såsom eder himmelske Fader är fullkomlig.

Protest. Detta är omöjligt!
Ja, det är omöjligt. Jesus vill med detta visa hur lagen driver oss till stupet... Jag upplever att lagens funktion är att avslöja min brist - och sedan driva mig rakt i armarna på Jesus!
- Hjälp mig! Jag klarar inte detta.
Just det. Vi klarar inte detta. Ingen människa klarar detta. Men Jesus gör det! Hans hand förleder inte honom. Tvärtom så upprättar han andra med sin hand, han välsignar, han läker, han hjälper med sin hand.

Bokstaven dödar, men Anden gör levande. Hur ska man då förstå detta kraftfulla ord?
Intentionen i texten är alltså att jag ska rannsaka mig själv och se min egen brist.
Därefter vända mig till honom som kan befria mig till kärlek och frimodighet.

Bokstavstro - nej tack.
Inom islam finns samma uttryck när det gäller stöld. Då kan straffet bli att hugga handen av...

Även vår kära Sankta Lucia läste sin Bibel bokstavligt. Hon fastnade i ordet före: Matteus kap 5:29:
- OM DITT HÖGRA ÖGA FÖRLEDER DIG, SÅ RIV UT DET OCH KASTA DET IFRÅN DIG.
Legenden berättar att hon inte ville gifta sig med den man som beundrade hennes skönhet men inte respekterade hennes tro. Då stack hon ut sina ögon...
Legenden berättar vidare att han då angav henne för myndigheterna. Hennes brott? Att hon var kristen.

Min åsikt är:
- VARJE FORM AV BOKSTAVSTRO ÄR FARLIG!
Vi är skyldiga att skaffa kunskap om bakgrunden och den situation det är skrivet i.
Så arbetar uttolkarna av islam också.

Vi är inte satta att vara varandras domare. Det handlar snarare att fortsätta läsa så att texten kommer i sitt sammanhang: Kap 6:14:
TY OM NI FÖRLÅTER MÄNNISKORNA DERAS ÖVERTRÄDELSER, SKALL ER HIMMELSKE FADER OCKSÅ FÖRLÅTA ER.

Hur går det då för den som blivit hjärntvättad? Hur hittar man tillbaka ut ur en manipulation som berövat en både själ och tanke?
Jag sänder en bön till Gud för barnflickan i Knutby... och sänder ett tack till Åsa Larsson som gjorde denna nödvändiga och gräsliga film så att vi kan föra religionsdialogen vidare - och hitta den Friska Tron!
Ty det är en mänsklig rättighet.

Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar