Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

onsdag 23 december 2009

BRÖDHUSET - BETLEHEM

                      

Har du plockat fram julkrubban? Är alla figurerna med?

Biskop Antje skriver om en julkrubba som hon köpt i Betlehem. Träsnidaren har format en mur framför stallet... Två av de vise männen har hamnat utanför, liksom åsnan och oxen... Figurerna av olivträ ser ut att tillbe muren istället för Guds son...
Rädslans symbol - muren - är i mitten. Men träsnidaren har gett plats för hoppet, på baksidan... I stallets bakre vägg finns en öppning. Genom den kan man se Guds son.
- Gud hittar alltid nya vägar så att vi kan få syn på Jesus, sa kvinnan som sålde krubban till biskopen.

De kristna palestinierna för en daglig kamp för sin existens. Vem kämpar de emot?
Sören Webeck, journalist i radioprogrammet "Människor och Tro"på P1, har skrivit boken "Ett land, två folk". Han försöker tackla den svårlösta konflikten Israel-Palestina. Enligt honom är det nationalismen som är roten till det onda, inte religionerna. Judar och araber lever med olika historiska berättelser som skapar identitet och politiska ideologier.

Namnet Betlehem betyder BRÖDHUSET. Det finns en koppling mellan födelsescenen i Betlehem och brödet på nattvardsbordet. Naken och oskyddad ligger Jesusbarnet i krubban (matskålen!) och naket och enkelt lägger vi nattvardsbrödet på altaret.

Krubban och altaret, barnet och brödet - det hör ihop! Detta är ett Guds tecken till oss. Gud avstår sin allsmäktighet för ett ögonblick... Gud väljer att komma oss nära, som en av oss... för att inte skrämmas... Gud kommer underifrån, inifrån, inte med vapenmakt, inte med hårda ord, inte med hot mot dem som inte förstår...
För mig är detta kärlekens yttresta tecken! Gud, så utblottad, lägger sig i våra händer... för att väcka vår kärlek. Ja! Herre, du har min kärlek. Jesusbarnet i krubban är Du - i en enhet som mitt hjärta tar till sig.

I många kyrkor finns ett sakramentsskåp där nattvardsbrödet förvaras. Det betyder att det finns ett litet "Betlehem" i kyrkan! Inte nog med det - du och jag kan som människor få vara "brödhus" för varann.
Vår käre himmelske Far använder oss brustna människor till att bära Hans Närvaro. I vårt hjärta får vi bära Jesus Kristus, han får vila inom oss, på strå och halm, så att det vardagliga och heliga smälter samman.

Så var det det där med muren... De vise männen hyllar Jesusbarnet som Sann Människa och Sann Gud. Den tredje, han som hamnade på insidan av den träsnidade krubban, han kanske vände sin blick och läste vad några ungdomar sprayat på betongmuren:
- RÄDSLA BYGGER MURAR. HOPP BYGGER BROAR.

Ibland är hoppet bara som små tunna ljuspunkter, som dessa juleljusgirlander från torget i Vadstena. Men det räcker.
Gud öppnar nya vägar för att alla ska hitta Jesus Kristus. Han finns i brödkorgen... Han finns mycket närvarande varje gång vi delar en enkel måltid med varann.
Krubban talar.

Helene Sturefelt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar